Cultureel werken vanuit een persoonlijke missie

 

"Cultureel werken bij Cmzorg voelt als een voorrecht! Deze baan geeft mij het gevoel dat ik iets terug kan geven na alle hulp die mijn familie en ik hebben gehad in Nederland."

De Armeense Gohar Terterian (28) werkt sinds vier maanden, met veel enthousiasme, als ambulant begeleider bij het Cultureel Maatschappelijk Zorgbureau. Ze vult haar dagen met het begeleiden van mensen uit verschillende culturen en vindt het daarbij belangrijk te kunnen werken aan een toekomstperspectief met de cliënt. "Blijf altijd vechten voor je leven en laat de moeilijkheden op je pad geen impact hebben op de toekomst" aldus Gohar.

Gohar kwam zelf als 6-jarige vluchteling vanuit Armenië naar Nederland samen met haar ouders en twee broers. De vlucht was zwaar en heftig. "We zijn gevlucht over land, door bossen en via rivieren, ik herinner mij de rubberen boot waar we op zaten nog goed"

In Nederland aangekomen voelde Gohar zich veilig en er was rust. Ze mocht weer naar school en leerde de taal al snel. Gohar genoot van naar school gaan en behaalde haar HBO diploma en koos voor het werken in de hulpverlening. De moeilijkheden die zij en haar familie meemaakten motiveerde Gohar juist om door te zetten. "De toekomst is mooi, en ligt in mijn eigen handen". Ook dat wil ze meegeven aan de cliënten waar ze mee werkt.

Werken bij Cmzorg vindt Gohar geweldig. Ze geniet van de diversiteit, de cliënten en de mentaliteit binnen het (inter)cultureel werken. "Ik voel me hier veilig en beschermd, en dat heb ik eigenlijk nooit eerder in een organisatie meegemaakt". We helpen elkaar waar nodig en vinden binnen het team altijd een oplossing. "Ik kan hier helemaal mezelf zijn en dat komt ten goede van de band met de cliënt."

Specialistische parkinsonzorg

In Maartenshof is een Parkinsonkliniek voor kortdurend verblijf en een Long Stay afdeling als thuis wonen niet meer gaat. Ook biedt Zorggroep Groningen dagbehandeling speciaal voor mensen met Parkinson. De heer Kooistra (64) verbleef een aantal keren in de Parkinsonkliniek om te revalideren. Sinds twee jaren is hij, toen zijn Parkinson verslechterde, op aanraden van de neuroloog op de Long Stay afdeling in Maartenshof komen wonen.

De heer Kooistra is blij met de goede zorg in Maartenshof. "De medewerkers hier hebben veel kennis van de ziekte van Parkinson en weten hoe ze hier mee om moeten gaan." Om structuur te bieden zijn er vaste gezamenlijke momenten op de dag. "Daarnaast is er is altijd wel wat te doen," vertelt de heer Kooistra. "Er zijn activiteiten in kleiner groepsverband en er is een vaste middag dat de activiteitentherapeut langskomt op de afdeling. Ook volg ik een aantal keren in de week fysiotherapie, zowel individueel als in groepsverband." Zo krijgt de heer Kooistra de best mogelijke zorg afgestemd op wat hij nodig heeft.

"Een goed gevoel over de zorg"

Dit jaar is de heer Kooistra 33 jaar getrouwd. Ook zijn vrouw wordt betrokken bij de zorg voor haar man en is daar erg over te spreken: "Ik kan goede afspraken maken met de zorgmedewerkers. Twee weken geleden zijn we op bezoek geweest bij onze dochter in Enschede en bezochten we het Twents Techniekmuseum HEIM. Dan zorgen de zorgmedewerkers ervoor dat we op tijd kunnen vertrekken en staat er een speciale transportrolstoel voor ons klaar." Daarnaast is mevrouw Kooistra blij dat zij al haar vragen kwijt kan bij de zorgmedewerkers en er altijd een luisterend oor is. "Ik heb een heel goed gevoel over de zorg die mijn man hier krijgt".

Meer weten?

Neem dan contact op met ons Informatie-punt via 050 549 5715 of [email protected].

 
_BT Clear