Gedragsproblemen bij jongeren

Onzichtbare littekens

Nederland kent ongeveer 25.000 drop-outs per jaar: jongeren die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten. Vaak hadden zij al jaren een hoog schoolverzuim, sterk dalende schoolprestaties en pittige gedragsproblemen. Professionals van Fier kijken naar het verhaal achter dit gedrag: de littekens.

Fier biedt behandeling en begeleiding aan slachtoffers, plegers en getuigen van geweld. Angela Hauer, psychotherapeut en teamleider bij Fier in Groningen, ziet met haar team veel jongeren die zijn vastgelopen. "Alle gedragsproblemen hebben een verklaring; vaak is gedrag een signaal van iets anders."

De jongeren die door het ambulante team van Fier behandeld worden, hebben onder andere te maken loverboyproblematiek, huiselijk geweld, seksueel geweld, vechtscheidingen of eergerelateerd geweld. Ze zijn vastgelopen door de trauma"s waar ze mee worstelen, wat zich vaak uit in gedragsproblemen. Het gaat niet goed op school, ze hebben moeite met concentratie, zijn brutaal en opstandig of trekken zich juist enorm terug.

Fier biedt hulp daar waar de jongeren zijn. "En dat doen we samen met bijvoorbeeld de school, maar ook met de WIJ-teams en andere hulpverleners", zegt Angela Hauer. "We kijken altijd naar meerdere levensgebieden. Om geweld écht te doorbreken, moet je op al die gebieden werken. Naast traumabehandeling, geven we begeleiding thuis, kijken we met andere professionals mee en werken we aan participatie, zodat jongeren zo snel mogelijk weer kunnen deelnemen aan onderwijs en een veilig sociaal leven kunnen opbouwen. De impact van geweld is groot op het hele gezin. Daarom bieden we behandeling en begeleiding aan het hele systeem."

Kijk voor meer informatie op www.fier.nl/groningen

 

EEN NIEUW INITIATIEF IN DE ZORG:

HET LOGEERHUIS

De mantelzorg is veel in het nieuws de laatste tijd. De mantelzorger die gevraagd of ongevraagd zorgt voor een ouder, een kind of iemand uit de naaste omgeving. Het is een dankbare maar zware taak, die een belangrijk deel van het eigen leven beheerst.

Hoe fijn zou het voor de mantelzorger zijn om er even “uit” te kunnen, even op adem te komen of zelf eens ergens naar toe te gaan? En wie neemt dan de zorg over?

Een ander voorbeeld: iemand mag na een ziekenhuisopname snel weer naar huis, maar kan zich nog niet helemaal redden en kan geen beroep doen op een vriendelijke buurvrouw of een familielid voor zorg en ondersteuning. Wie niemand heeft die dan een beetje zorg op zich neemt, is op zichzelf aangewezen. En dat lukt lang niet iedereen. Hoe moet dat verder?

Voor dit soort situaties zijn nieuwe zorginitiatieven ontstaan, ook in Groningen. Daar neemt het Logeerhuis De Opstap tijdelijk een deel van de zorg over. Een plek waar mensen met de hier boven beschreven zorgbehoefte terecht kunnen. Om hun mantelzorger tijdelijk te ontlasten (“respijt” te geven) of om aan te sterken na ontslag uit het ziekenhuis. Het voorziet in een behoefte, naast de bestaande en bekende zorgvormen. Kenmerkend is dat voor deze vorm van zorg geen indicatie nodig is, zoals bijvoorbeeld voor een verpleeghuis. Bij De Opstap kunnen mensen logeren in een gezellige en huiselijke sfeer en worden zij verzorgd door vrijwilligers. Voor medische hulp kan de thuiszorg worden ingeschakeld. Mensen die in de stad Groningen wonen en in het logeerhuis willen verblijven, kunnen zelf contact opnemen met logeerhuis De Opstap.

Zie de website: www.deopstap050.nl of bel met 050-204 25 00.

 
_BT Clear