Elker Jeugd- en Opvoedhulp

Als opvoeden niet vanzelf gaat

Opvoeden lijkt zo vanzelfsprekend. Maar kinderen opvoeden is niet altijd gemakkelijk en gaat zeker niet vanzelf.

Soms weet je als ouder niet meer hoe je verder moet en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Die is zonder hulp van buitenaf niet altijd te doorbreken. Wat is de juiste aanpak? Hoe krijg je als ouder weer grip op en plezier in de opvoeding van je kind? De ambulante begeleiders van Elker komen bij gezinnen thuis om te helpen.

Gemeente Groningen

WIJ Groningen werkt met basisteams die kinderen en gezinnen ondersteunen. In deze teams zitten diverse jeugdzorgprofessionals.

Elker biedt specialistische hulp. Liefst in de eigen thuissituatie, maar daar waar nodig ook in tijdelijk gezinsvervangende omgevingen. Altijd samen met andere organisaties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), scholen en huisvestings- en uitkeringsinstanties. Elker is een tweedelijnszorgaanbieder. Dit betekent dat  er een verwijzing nodig is om zorg van Elker te ontvangen.

Meer weten? www.elker.nl.

Elker helpt in thuissituatie

Na een heftige scheiding hoopte Ellemieke haar kinderen Esmee (15) en Jarno (12) een stabiel en gezellig thuis te bieden, samen met haar nieuwe vriend Alex. Maar hoe Ellemieke en Alex ook hun best deden, de gezelligheid was vaak ver te zoeken. "We hadden het moeilijk met Jarno. Wat we ook zeiden, hij luisterde niet", vertelt Ellemieke. Toen ze zichzelf voor de zoveelste keer hoorde roepen: "Nee Jarno. Niet doen", besloot ze hulp in te schakelen en kwam een ambulant begeleider van Elker bij hen thuis langs om te helpen.

 

Als je het even niet meer gebolwerkt krijgt

Een zwangere vrouw die vanwege misselijkheid vaak in het ziekenhuis lag, een zesjarige dochter die aandacht nodig heeft, plus diabetes én een hernia zorgden ervoor dat Bert (50) het thuis even niet meer gebolwerkt kreeg. Hij vroeg bij het Centrum voor Jeugd en Gezin om hulp en kreeg die binnen een week van AtHomeFirst.

“We hebben nu ongeveer een jaar lang hulp en dat is heel prettig. Ik wilde zelf wel van alles aanpakken in huis, maar vanwege mijn hernia ging dat gewoon niet meer”, vertelt Bert. De hulp van Eric bestaat niet zozeer uit huishoudelijke klussen als schoonmaken, maar vooral uit ondersteuning en begeleiding om het huis schoon en leefbaar te maken. “Toen Eric hier voor het eerst kwam, lag alles hier vol met spullen die we door de jaren heen hadden verzameld. Eric heeft geholpen bij het uitzoeken en weggooien van de spullen die we niet meer nodig hadden. Dankzij Eric kwam er meer ruimte in huis, voor onszelf én voor de kinderen. Hij gaf ons precies de motivatie die we nodig hadden.”

Maar daar hield de hulp van Eric niet op, vertelt Bert. “Hij heeft ons ook geholpen bij het regelen van een opknapbeurt van onze woning. Die is toe aan een renovatie en de woningstichting komt hier binnenkort renoveren. Eric is degene die zegt: kom, je moet die lambrisering slopen, of het behang van de muren trekken, zodat de woningstichting straks aan de gang kan. Hij motiveert ons echt om aan de slag te gaan, zodat de kinderen straks een schoon, prettig en leefbaar huis hebben. Daarna kunnen we het hopelijk zelf weer netjes houden, maar de ondersteuning van Eric heeft ons echt op weg geholpen. We kijken iedere week uit naar zijn komst!”

Meer informatie? Kijk op www.athomefirst.nl

"Nu ik de Nederlandse regels een beetje begrijp, doe ik alles zelf"

De Syriër Ahmad vluchtte naar Nederland, waar vrijwilliger Wim hem hielp om zijn weg te vinden. Mede dankzij die hulp weet de accountant en fanatiek amateur-tafeltennisser zich goed te redden.

Ahmad

“In Syrië gaat alles anders dan in Nederland. Toen ik hier kwam, begreep ik dan ook niets van het systeem. Wim was een van de vrijwilligers die me heeft geholpen. Hij wees me de weg naar de huisarts, de IND, de Belastingdienst. Ik kon zijn steun goed gebruiken in mijn contact met de gemeente. Daar moest ik het paspoort regelen voor mijn vrouw, die later naar Nederland is gekomen met de kinderen. Zij is Palestijns en dus stateloos, maar het lukte maar niet om dat in haar paspoort te krijgen. Het was fijn dat Wim dingen hielp uitzoeken. Wim regelde ook dat ik een laptop kon aanschaffen en hielp me om mijn cv te maken, want een baan of vrijwilligerswerk zoeken is nu het belangrijkste. Nu ik de Nederlandse regels een beetje begrijp, doe ik alles zelf. Met dank aan Wim!”

Wim

Sinds zijn pensionering zet Wim zich als vrijwilliger in voor vele projecten. Zo helpt hij vluchtelingen op weg bij Humanitas Maatschappelijke Begeleiding.

“Toen ik Ahmad voor het eerst ontmoette, was onze voertaal Engels en had hij nog geen huis. Een half jaar later spraken we alleen nog maar Nederlands en hadden we samen een woning voor hem en zijn gezin gevonden. Met mijn vrijheid wil ik ook iets voor de vrijheid van anderen kunnen betekenen. Ik help nieuwkomers met hun eerste bezoeken aan instanties en cursussen. Ook leg ik uit hoe ze praktische zaken kunnen aanpakken, zoals het doorgeven van de meterstanden en lid worden van de bibliotheek. Als je er van buitenaf naar kijkt, is ons systeem knap ingewikkeld.”

 
_BT Clear