Mensen helpen een betekenisvol bestaan op te bouwen

Neos helpt mensen in kwetsbare situaties een betekenisvol bestaan op te bouwen. Mensen en gezinnen die dak- of thuisloos zijn geworden, die gevlucht zijn voor huiselijk geweld of slachtoffer zijn van mensenhandel. Eenvoudige situaties komen we niet snel tegen. Er is altijd van alles tegelijk aan de hand. Maar juist als het moeilijk is kijken we niet weg. Met de mensen kijken we vooruit, naar oplossingen. Ze willen iets met hun leven. Er is altijd een weg.

Neos heeft ruim twintig jaar ervaring met het begeleiden van mensen met veelal meervoudige problemen. We weten wat dak- en thuisloosheid en sociale uitsluiting met iemand doet. Wat agressie en geweld kunnen aanrichten. Hoe een stapeling van problemen het geloof in eigen kunnen kan ondermijnen. Hoe moeilijk het is om na een verkeerde afslag de weg weer te vinden. Net zo goed weten we hoe veerkrachtig mensen zijn. Dat ervaren we ook al twintig jaar.

Bij die veerkracht haken we aan. Via coaching en begeleiding en soms zorg, helpen we mensen hun kwaliteiten weer te gaan zien en een nieuwe wending te geven aan hun leven. Dat is een proces van aanpakken, samenwerken, veiligheid bieden, uitdagen, doorzetten, vasthouden, vallen en opstaan, erin geloven. Mensen hervinden hun motivatie en zelfvertrouwen, worden zelfredzaam, zoeken steun in de leefomgeving, krijgen grip op hun bestaan, nemen verantwoordelijkheid. Ze groeien, doen weer mee, horen erbij, in de wijk, in de maatschappij.

Neos in vogelvlucht

Wonen (in de wijk)

  • Studio’s (samen zelfstandig wonen), woningen in de wijk:
  • kwetsbare mensen ondersteunen, zodat ze grip krijgen en houden op hun bestaan en maatschappelijk functioneren.
  • mensen na een periode van detentie weer op het spoor zetten met wonen, werken, financiën en sociale contacten.
  • Kortdurende begeleiding van mensen na een periode van dak- en thuisloosheid, in met name woningen in de wijk.
  • Kortdurende, preventieve, intensieve begeleiding van huurders om huisuitzetting te voorkomen.
  • Verpleegzorg voor dak- en thuisloze mensen met somatische problemen.
  • Creatieve actviteiten en ontwikkelingsmogelijkheden in ons nieuwe centrum HK1 in Gestel. Mensen kunnen er lekker bezig zijn, hun eigen grenzen verleggen en hun talenten inzetten voor anderen.

Vrouwen, kinderen, gezinnen

  • Blijf van m’n Lijfhuis: veilige opvang van vrouwen en hun kinderen die zijn gevlucht voor huiselijk en/of eergerelateerd geweld en slachtoffers van mensenhandel. Met hen werken we toe naar een veilig bestaan in de samenleving.
  • Appartementen en woningen in de wijk: tijdelijke opvang van gezinnen die op straat terecht zijn gekomen. We helpen hen weer een plekje in de samenleving te vinden.

In de begeleiding van vrouwen met kinderen en gezinnen staan twee aspecten centraal:

  • zaken op de rit krijgen om weer maatschappelijk te kunnen functioneren
  • zorgen voor een goede opvoedsituatie waarin kinderen zich op een gezonde en veilige manier kunnen ontwikkelen.

Wat we nog meer in huis hebben:

  • jobcoaching om mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt en te begeleiden naar werk
  • een eigen leerschool i.s.m. Summa College
  • inbreng als praktijkinstelling in de ontwikkeling van bewezen effectieve werkwijzen in ons werkveld, samen met de wetenschap.

Onafhankelijke cliëntondersteuning: een steun in de rug


Piet en Hannie van Boxtel redden zich prima samen. Omdat Hannie in een rolstoel zit, komt er veel op Piet neer. Hij doet het huishouden, boodschappen en rijdt auto. Maar dan krijgt Piet een hersenbloeding. Daardoor is hij het overzicht kwijt en heeft hij geheugen- en concentratieproblemen. Boodschappen doen, het huishouden en autorijden lukt niet meer. Ze kloppen voor hulp aan bij WIJeindhoven en vragen een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE hen hierbij te ondersteunen.


Piet en Hannie krijgen een uitnodiging voor een keukentafelgesprek. Onafhankelijk cliëntondersteuner Astrid bereidt het gesprek met hen voor. Ze bespreken wat ze van het keukentafelgesprek kunnen verwachten. Welke vragen ze hebben. En wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Zo weten Piet en Hannie wat er gaat gebeuren en is duidelijk wat ze willen bespreken.

Tijdens het keukentafelgesprek is Astrid er ook bij. Dat geeft Piet en Hannie het gevoel er niet alleen voor te staan. Ze helpt hen om hun situatie duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen en vooraf besproken onderwerpen aan te halen. In gesprek met WIJeindhoven komen ze erop uit dat Piet en Hannie professionele begeleiding nodig hebben bij het oppakken van hun leven en het omgaan met hersenletsel. Ook bespreken ze hulp bij het huishouden en taxivervoer, zodat ze hun huis weer uitkomen.

Piet en Hannie krijgen een verslag van het gesprek. Astrid leest met hen mee en geeft uitleg als er nog dingen onduidelijk zijn. Dan kan de begeleiding, huishoudelijke hulp en het taxivervoer in gang worden gezet. Hiermee kunnen Piet en Hannie zelf verder en is Astrids ondersteuning niet meer nodig. Maar mocht hun situatie veranderen, dan kunnen ze altijd weer de hulp inschakelen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Heeft u een beperking en wilt u hulp van een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner? Neem dan contact op met MEE De Meent Groep, telefoon 088 465 35 55, e-mail [email protected], www.meedemeentgroep.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear