Combinatie Jeugdzorg: specialist in jeugd- & opvoedhulp

Combinatie Jeugdzorg biedt professionele hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders bij complexe vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Veiligheid staat hierbij voorop. Afhankelijk van de hulpvraag bieden we behandeling in het gezin of op een van de locaties van Combinatie Jeugdzorg. Ook is opvang en begeleiding mogelijk in een pleeggezin of gezinshuis van Combinatie Jeugdzorg. Daarnaast bieden we cursussen en trainingen voor kinderen, jongeren, ouders en professionals.

Combinatie Jeugdzorg gunt elk kind een thuis & toekomst. Samen met het gezin zoeken we naar oplossingen die een stevige basis vormen om samen verder te gaan, nu en in de toekomst.

Ons behandelaanbod bestaat uit:

  • Ambulante behandeling in het gezin
  • Echtscheidingshulpverlening en Omgangshuis
  • MKD (Multidisciplinaire kinderdagbehandeling)
  • Dagbehandeling Boddaert (na school)
  • Intensieve dagbehandeling
  • Dag- en nachtbehandelgroepen (24-uurszorg)
  • Woonbegeleiding jonge moeders
  • Gezinshuizen
  • Pleegzorg

Combinatie Jeugdzorg werkt met name in Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg en heeft hoofdvestigingen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Heibloem.

Combinatie Jeugdzorg in de praktijk

_BT Clear

Dagbehandeling MKD

‘Onze zoon Daan van 4,5 jaar was na een half jaar basisschool niet meer welkom. Hij poepte in zijn broek en zou andere kinderen slaan. Wat nu? Waar moeten we dan met hem terecht?’ dat was de vraag waar de ouders van Daan mee worstelden.

De basisschool adviseerde ons om Daan te laten onderzoeken. Uit onderzoek bij een extern bureau kwam naar voren dat zijn intelligentie gemiddeld was en voldoende om naar het regulier onderwijs te kunnen. Maar dat Daan wel duidelijke, korte begeleiding nodig had, die hij op dat moment niet kreeg op de basisschool.

Denken in kansen en mogelijkheden

Het extern bureau verwees ons naar de gezins- en jongerencoach van de gemeente. Zij adviseerde om Daan te laten starten bij het MKD (multidisciplinaire kinderdagbehandeling) van Combinatie Jeugdzorg en zijn gedrag nader te onderzoeken. Voordat hij daar startte, kreeg Daan al een welkomstkaartje van het MKD. Hij kwam in een klein klasje met drie hele lieve leidsters. De leidsters dachten in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen en negativiteit, zoals wij bij de basisschool gewend waren.

Inzet van in-huis specialisten

Er waren dagen dat wij ook niet meer wisten wat te doen tegen het broekpoepen. Maar de leidsters en ander gespecialiseerd personeel (kinderarts) van het MKD dachten met ons mee. Er werd aan Daans lichaamshouding gewerkt door een fysiotherapeut. Hij leerde een pen/potlood correct vast te houden (fijne motoriek) door een ergotherapeut. Kortom een warm bad waarin wij terechtkwamen. Ervaringen delen met andere ouders Ook was het fijn om andere ouders te spreken over de situatie waarin onze zoon Daan zat. Wij dachten op een gegeven moment dat wij de enigen waren met deze problemen maar dat was gelukkig niet zo. Vanwege de tijdelijke beschikking die de kinderen krijgen, heb ik verschillende kinderen zien komen en gaan. De ouders en vooral de moeders heb ik hier echt een traantje zien laten bij het afscheid. Bij het MKD van Combinatie Jeugdzorg is er nog passie en individuele aandacht voor de kinderen, wat in het basisonderwijs met grote klassen vaak niet mogelijk is.

Dag- en nachtbehandeling

Vanwege de vele ruzies met geweld tussen zijn moeder en stiefvader kan de 12-jarige Kasper niet thuis wonen. Hij wordt tijdelijk geheimgeplaatst in een crisisgroep en komt daarna in een Dag- en nachtbehandelgroep van Combinatie Jeugdzorg. Hier verblijft hij samen met zeven meisjes en jongens tussen 12 en 15 jaar.

In zijn jonge leven heeft Kasper veel geweld gezien en ervaren. Toen hij 4 was stierf zijn vader, met wie hij een fijne band had. Er was thuis weinig structuur en Kasper moest vaak voor zichzelf en zijn moeder zorgen. Hij praat niet over wat hij heeft meegemaakt en herkent en uit zijn emoties niet. Verdriet en boosheid laat hij vaak zien in verbale of fysieke agressie.

Veilige situatie creëren

In de groep bieden behandelaars nabijheid en geven taal aan zijn emoties. In een veilige omgeving met een duidelijke structuur weet Kasper wat hij kan verwachten en ervaart hij dat volwassenen voor hem zorgen. De ambulant hulpverlener biedt hulp aan Kaspers moeder die zo leert om ook thuis een veilige omgeving te creëren. Moeder en zoon ontmoeten elkaar eerst onder begeleiding van de ambulant hulpverlener, zodat het contact tussen Kasper en zijn moeder op een veilige manier voor Kasper plaatsvindt.

Hulp bij verwerkingsproces

Kasper krijgt de behandelmethode ‘Slapende honden wakker maken’ voor chronisch getraumatiseerde kinderen aangeboden. Voordat hij en zijn moeder met traumaverwerking kunnen beginnen, is eerst meer inzicht nodig. Daarom maakt Kasper met zijn mentor zijn levenslijn en brengt in beeld wat er allemaal gebeurd is en wat zijn trauma’s zijn. De ambulant hulpverlener maakt met zijn moeder een traumaverwerkingsverhaal en zij geeft haar zoon toestemming om over zijn trauma’s te praten. Kasper kan hierdoor steeds beter aangeven wat hij denkt en voelt en schrijft veel op. Zo ontdekt hij dat de oorzaak van zijn boosheid in het verleden ligt.

Hoe gaat het nu?

Kasper en zijn moeder zien elkaar elk weekend en dit verloopt ontspannen. Moeder volgt een eigen hulpverleningstraject en leert beter voor zichzelf te kiezen en voor Kasper te zorgen. Kasper start binnenkort met de traumaverwerkingstherapie EMDR. Hij geeft goed aan wanneer hij verdrietig of boos is, kan beter over zichzelf vertellen en vindt sneller rust.

Intensieve dagbehandeling

Marieke is 15 jaar. Zij zorgde voor haar ouders in plaats van andersom. Hierdoor ging ze niet meer naar school. Vanwege deze situatie is zij uit huis geplaatst en woont nu in een Dag- en nachtbehandelgroep van Combinatie Jeugdzorg. Marieke wil héél graag naar school, maar dat lukt niet meteen voltijds. Daarom start ze met Intensieve dagbehandeling en dat helpt haar stap voor stap terug naar school.

Marieke is vaak boos. Ze is gewend om haar eigen gang te gaan en vindt omgaan met volwassenen die voor haar zorgen en die grenzen stellen, lastig. Wil zij iets anders dan haar begeleiders, dan gaat ze schelden, slaan of loopt weg. Toch komt ze steeds terug en probeert het opnieuw. Al snel dringt tot haar door dat de begeleiders juist samen met haar willen zoeken naar manieren om haar terug naar school te krijgen. Haar houding verandert en het lieve, zorgzame meisje dat Marieke is, is steeds vaker zichtbaar.

Hulp bij de terugkeer naar school

Vanaf de start is er contact tussen Marieke, haar ouders, de behandelgroep, begeleiders van Intensieve dagbehandeling en school. Haar ouders kunnen door privéomstandigheden niet aansluiten bij gesprekken, maar worden meegenomen in alle beslissingen. Marieke start in het voortgezet speciaal onderwijs. Eerst gaat ze een uur per dag, want het is best lastig om weer in de klas te zitten en te luisteren. Op het schoolplein ontstaan vaak problemen met leeftijdgenoten. Daarom leert Marieke vaardigheden om op een fijne manier op school te zijn.

Intensief programma met resultaat

Marieke volgt een programma waarin ze onder meer leert wat risicogedrag is voor haar en hoe zij om kan gaan met anderen. Ook sporten is onderdeel van het programma. Ze werkt daarbij aan haar eigen leerdoelen die samen met alle betrokkenen zijn afgesproken. Na elk thema kijkt ze terug op wat zij wilde leren en hoe dat is gegaan. Zo leert Marieke kijken naar haar eigen gedrag. Het programma is erg intensief en helpt haar enorm. Marieke ontwikkelt zich positief, is minder vaak boos en kan beter met haar gevoelens omgaan. Ze gaat nu drie lesuren naar school en dat worden er binnenkort meer.

Meer informatie? Kijk op www.combinatiejeugdzorg.nl

_BT Clear

Volg ons ook op

_BT Clear

Combinatie Jeugdzorg | Nuenenseweg 4 | 5631 KB Eindhoven | t 040 245 1945 | www.combinatiejeugdzorg.nl

Om privacy redenen zijn de namen en de foto’s van de kinderen gefingeerd.

_BT Clear