_BT Clear

© Archipel Zorggroep

Robots in de ouderenzorg:

een veelbelovende ontwikkeling


We leven in een wereld waarin we steeds ouder worden, langer zelfstandig thuis blijven wonen en meer (complexe) zorg nodig hebben. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen om die toename aan zorgvragen, thuis en in het verpleeghuis, op te vangen. Daarom zoekt de ouderenzorg actief naar innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van zorgrobots.


Robots en de ouderenzorg: het is wellicht geen combinatie waar u direct aan denkt. Toch wordt in de ontwikkeling en inzet van zorgrobots steeds vaker een belangrijk antwoord gevonden voor de veelgehoorde problemen waar we in Nederland tegen aanlopen: de toename aan (complexe) zorgvragen en het tekort aan zorgmedewerkers. De ontwikkeling van zorgrobots is veelbelovend, omdat hiermee voor allerlei (specifieke) thema’s op maat oplossingen gecreëerd kunnen worden, die bijdragen aan de zorgkwaliteit en het leven van kwetsbare ouderen. Denk aan het ontlasten van medewerkers en mantelzorgers, zodat ze meer tijd overhouden voor andere belangrijke zorgtaken, en het stimuleren van de zelfredzaamheid.

Revalidatie, slaapproblemen en eenzaamheid

De laatste jaren zijn er al verschillende zorgrobots ontwikkeld en ingezet. Zo ondersteunt de mensachtige robot ‘Pepper’ ouderen bij het revalidatietraject en zijn er diverse robots die fysieke taken kunnen uitvoeren, zoals het openen van een deur of het oprapen van een object van de grond. Ook op sociaal gebied worden robots ontwikkeld en ingezet. Denk aan een slaaprobot die helpt bij slaapstoornissen en robots in de vorm van een gezelschapsdier of ‘buddy’ die het gevoel van eenzaamheid verminderen. Daarnaast zijn er robots voor meer praktische doeleinden: voor de ontvangst van bezoekers van verpleeghuizen bijvoorbeeld of ter ondersteuning van onderhoudswerkzaamheden aan het verpleeghuis. Maar er is nog een belangrijk, actueel thema waar de robottechniek ontzettend waardevol voor is: namelijk het stimuleren van het zelfstandig functioneren van kwetsbare ouderen, zodat zij langer veilig en comfortabel in de thuisomgeving kunnen blijven wonen.

Het verschil maken

Momenteel bevinden veel robots zich in de testfase, waarbij ze kleinschalig worden uitgeprobeerd in een specifieke zorgomgeving. Maar er zijn ook robots, zoals Pepper, die hun toegevoegde waarde al veelvuldig hebben bewezen. In de toekomst zullen we zorgrobots steeds vaker in en om het verpleeghuis tegenkomen, vanuit de overtuiging dat we zo het verschil kunnen maken in de zorg en vooral in het leven van kwetsbare ouderen.

Archipel

Karel de Grotelaan 415
5654 NN Eindhoven
040 265 4800
www.archipelzorggroep.nl

“Bellen kan best lastig zijn in een onveilige situatie”


Coronatijd: het kan ervoor zorgen dat de spanningen in huis hoog oplopen. Veilig Thuis kan dan zorgen voor een luisterend oor. De verhalen die binnenkomen bij Veilig Thuis zijn ook niet mis. Judith Kuijpers, directeur Veilig Thuis Zuidoost-Brabant: “Op de chat meldde zich onlangs een vrouw die opgesloten zat in haar huis. Ze was zwanger en werd mishandeld door haar man. Dat heeft niet alleen vreselijke gevolgen voor haar, maar ook voor haar ongeboren kind. Ze kon niet bellen, de chat was de enige manier om contact te krijgen.”

Wat is Veilig Thuis?

Veilig Thuis staat voor het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling, het bijdragen aan duurzame verandering en het zorgen voor veiligheid van alle gezinsleden. Omdat iedereen, van 0 tot 100 jaar, het recht heeft om te leven en op te groeien in een veilige omgeving. Kuijpers vindt het tijdens de coronacrisis, nóg belangrijker dat mensen alert blijven: ”Deze lockdown vraagt van ieder mens iets, van jong tot oud”, zegt Kuijpers. “Je hebt het risico dat de spanningen hoog oplopen. Juist dan willen wij zorgen dat mensen bij ons terecht kunnen.”

Judith Kuijpers, directeur Veilig Thuis Zuidoost-Brabant

Deze lockdown vraagt van ieder mens iets”, zegt directeur Veilig Thuis Zuidoost-Brabant Judith Kuijpers. “Je hebt het risico dat de spanningen hoog oplopen.”

Chat Veilig Thuis

Kuijpers vertelt: “Ik realiseer me dat bellen lastig kan zijn, vooral in een onveilige situatie. Tijdens deze periode waarin we meer samen thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Daarom hebben wij de chat geïntroduceerd. Deze is bedoeld voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Een laagdrempelige manier om contact te zoeken.” Chatten kan zeven dagen per week van 9:00 tot 22:00 uur. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem. “Wij weten niet wie jij bent en dit hoef je ons ook niet te vertellen. Maar bel Veilig Thuis als je je zorgen maakt via 0800 2000 of chat via: veiligthuiszob.nl”, ook als je twijfelt”, aldus Judith.


_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear