Met de invoering van de Participatiewet kan de gemeente iemand die een bijstandsuitkering heeft een tegenprestatie opleggen. Gemeente De Wolden spreekt echter meer over wederkerigheid in plaats van over een tegenprestatie.

Wij vinden het normaal, dat inwoners die een inkomen van de gemeenschap ontvangen zich maatschappelijk zinvol inzetten voor onze gemeenschap. Ook denken wij dat het voor hen een grote toegevoegde waarde kan hebben. Daarom staat bij de invulling van de tegen- prestatie voorkeur, levensovertuiging en competenties van de inwoner centraal. Maatschappelijk zinvol vrijwilligerswerk kan daarbij een prima invulling zijn.

Maatschappelijk Zinvolle Activiteiten

De wettelijke plicht tot tegenprestatie vult De Wolden daarom via maatwerk in met zogeheten Maatschappelijk Zinvolle Activiteiten. Hierbij houden we rekening met wensen en mogelijkheden van wie een bijstandsuitkering ontvangt. Daarom mogen inwoners zelf met een voorstel tot tegenprestatie komen.

Als iemand zelf een acceptabel voorstel heeft, dan zal dit voorstel bij voorkeur door ons worden overgenomen. Voorbeelden kunnen zijn: mantelzorg, buddy en inzet voor (gesubsidieerde) verenigingen/instellingen. Lukt dat niet, dan biedt de gemeente inwoners mogelijkheden tot tegenprestatie. In afstemming met instellingen, verenigingen, buurtwerk, enzovoorts is er een keuze aan maatschappelijk zinvolle activiteiten. Wie zelf geen voorstel doet en niet wil kiezen uit de mogelijkheden die de gemeente aanbiedt, krijgt een zinvolle activiteit als tegenprestatie aangewezen. De tegenprestatie is een wettelijke verplichting en geen vrijwillige en vrijblijvende keuze van een bijstandsgerechtigde.

Andere onderwerpen binnen participatiewet

De wederkerigheid is een van de thema’s binnen de participatiewet. Kijkt u voor allerlei andere onderwerpen zoals kostenverdelingsnorm op dewolden.nl/sociaaldomein en lees de speciale krant hierover op deze site. Deze krant is eind vorig jaar bij alle bijstandsgerechtigden thuis-bezorgd.

Advies uit de praktijk

Al meer dan tien jaar adviseert de ‘Adviesraad Sociaal Beleid’ de gemeente over minimabeleid. Op basis van de kennis van de gemeente en de adviezen van deze raad komt nieuw beleid tot stand. De raad bestaat uit vijftien leden (vrijwilligers), cliëntleden en leden die gekoppeld zijn aan een maatschappelijke organisatie. Alle leden hebben persoonlijk ervaring met wat het betekent als je weinig geld hebt om van rond te komen.

De adviesraad is in vroegtijdig stadium door de gemeente betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen op gebied van sociaal beleid. Het doel van de adviesraad is dat de zaken voor inwoners van De Wolden goed geregeld zijn. Daarom zijn ze veelvuldig in gesprek met de gemeente en geven gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen zoals minimabeleid, privacy en bijvoorbeeld heel concreet de verplichte tegenprestatie die mensen met een uitkering moeten leveren. De adviezen zijn gebaseerd op praktijkervaring, daardoor is het voor de gemeente makkelijker om het beleid af te stemmen op de wensen vanuit de samenleving.

Kees Werkhoven is voorzitter van de Adviesraad. Hij geeft aan: “Gemeente De Wolden is een zeer sociale gemeente. De gemeente luistert goed naar ons en past de adviezen toe waar het mogelijk is. De gemeente kan niet in alles tegemoet komen, want ook zij hebben natuurlijk een beperkt budget”.

actief en betrokken