Gemeente De Wolden wil de zorg in 2015 voor u goed geregeld hebben. Daarom moet de gemeente weten welke ondersteuning er ingekocht moet worden voor 2015. Dat is nodig om op tijd afspraken te maken met de zorgaanbieders over de ondersteuning in 2015. Zodat u bij de overgang de juiste hulp blijft krijgen, en de zorgaanbieder zijn geld krijgt.

De gemeente krijgt alleen de gegevens over uw indicatie. De gemeente weet welke zorg is geïndiceerd voor welke periode en of u de zorg ontvangt in natura of in een persoonsgebonden budget. Als u zorg in natura ontvangt, krijgt de gemeente ook te horen welke aanbieder uw zorg levert.

De gemeente krijgt niet uw onderliggende medische dossier. Dit betekent dat u in de toekomst, als dat nodig is, uw medische gegevens misschien moet verstrekken. De gemeente vraagt u alleen om dit te doen als de informatie noodzakelijk is voor de beoordeling van uw vraag. Net als nu gaat de gemeente zorgvuldig met uw gegevens om. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw medische gegevens alleen toegankelijk zijn voor medewerkers die daarvoor gemachtigd zijn en die de informatie daadwerkelijk nodig hebben voor de beoordeling.

Ook mogen wij uw gegevens niet delen zonder wettelijke toestemming of toestemming van uzelf.

Hoe betaalt De Wolden de zorg?

De overdracht van taken op het gebied van zorg gaat gepaard met veel geld van het rijk naar de gemeenten. Tegelijkertijd moet de gemeente het met minder geld doen dan het rijk. Ons vertrekpunt is dat we de taken uitvoeren binnen de door het rijk beschikbaar gestelde middelen.

Voor de uitvoering van de nieuwe taken krijgt de gemeente dus financiële middelen van het rijk. De Wolden krijgt één budget; het zogenoemde sociaal deelfonds. Hier moeten we de drie decentralisaties van betalen. De Wolden ontvangt ruim 13 miljoen euro van het rijk per jaar voor het uitvoeren van de nieuwe taken. Ten opzichte van de totale begroting van de gemeente is dat ongeveer 30%.

Samen met anderen

Aan de uitvoering van deze taken geven we samen met externe partners invulling. Bijvoorbeeld met adviesraden, welzijnsorganisaties en tientallen zorgaanbieders. Ook is er veel overleg met bijvoorbeeld huisartsen. Maar we zoeken ook de samenwerking met andere gemeenten binnen de provincie Drenthe.

Verantwoording afleggen

Jaarlijks moet het college van burgemeester en wethouders verantwoording aan de gemeenteraad afleggen over de uitvoering van het beleid maar ook over de besteding van het geld.

actief en betrokken