Het doel van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) is dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven. Centraal staan de behoeften en eigen mogelijkheden van mensen met hulp van familie of anderen in de directe omgeving.

Als de grenzen zijn bereikt van de eigen mogelijkheden en die van de sociale om-geving kan er ondersteuning via de gemeente komen. Dit in de vorm van algemene voorzieningen en als dat onvoldoende is kijken we naar (individuele) maatwerkvoorzieningen. Bijvoorbeeld begeleiding, dagopvang, huishoudelijke ondersteuning of vervoer.

In de ondersteuning van inwoners met een beperking gaat de gemeente uit van:

• Hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen;
• Het bevorderen van hun sociale en economische zelfredzaamheid;
• Maatwerk, afgestemd op de individuele omstandigheden, mogelijkheden en beperkingen.

We doen bij een aanvraag tot ondersteuning altijd zorgvuldig onderzoek naar wat mensen precies nodig hebben. Zo bevorderen we de zelfredzaamheid, om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dit gaat in goede samenspraak met de betrokkenen en de omgeving. Zo komen we samen tot een zo goed mogelijk afgestemde dienstverlening. Elke ondersteuningsvraag bekijken en beoordelen we in samenhang met uw hele situatie.

Hoe is mijn zorg geregeld in 2015?

Per 1 januari 2015 is er veel veranderd binnen het sociaal domein. Zo is een aantal taken uit de AWBZ naar de Wmo gegaan. Alle jeugdhulp is onder gebracht in de nieuwe Jeugdwet en valt nu ook onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Door de overheveling van taken heeft de gemeente ook een aantal cliënten overgenomen. Om de voorzetting van de zorg voor die cliënten te waarborgen is in de Wmo en de Jeugdwet een zogeheten overgangsrecht opgenomen.

Wat betekent het overgangsrecht?
Wettelijk is bepaald in de Jeugdwet en de nieuwe Wmo dat inwoners die in 2014 een indicatie voor zorg hebben die doorloopt tot na 1 januari 2015, recht hebben op voortzetting van de indicatie (en dus zorg) hebben. Dat recht geldt tot het moment dat de indicatie afloopt, maar tot uiterlijk 1 januari 2016.

Voor die datum gaan we met alle inwoners die zorg ontvangen en die onder het overgangsrecht vallen in gesprek over een eventuele nieuwe indicatie. Het overgangsrecht geldt voor indicaties ten behoeve van zorg in natura als een persoonsgebonden budget. Nieuwe cliënten hebben eind vorig jaar een brief ontvangen waarin onder andere het overgangsrecht is uitgelegd.

De Wmo-raad De Wolden


Iedere gemeente is wettelijk verplicht om haar inwoners te betrekken bij de beleidsvorming. De Wmo-raad vervult deze taak op het terrein van de Wmo en Jeugdzorg. De Wmo-raad is onafhankelijk en adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over het Wmo-beleid en hoe dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd.

Voor meer informatie kijkt u op dewolden.nl/wmo

Wie zijn de leden van de Wmo-raad


De leden hebben hun eigen achterban, maar hebben zitting voor alle inwoners van De Wolden.

De Wmo-raad

Annie Brandsma dorpsbelangen verenigingen, Jan Eshuis ouderen, Jan Jansen mensen met een lichamelijke beperking/secretaris, Martijn de Jonge mantelzorg, Jeene Keizer zorg ondersteunende vrijwilligers, (diaconieën/Sam-Sam), Kor Kleefman ouderen, Jan Klein uitkeringsgerechtigden, Riet Stoter-Huisman cliëntenraden/ zorginstellingen, Alien Stuifzand mensen met een verstandelijke handicap, Kees Werkhoven uitkeringsgerechtigden, Willem Westerbeek jeugd, Henk Wierbos GGZ/2e voorzitter, Mart Krook onafhankelijk voorzitter.

actief en betrokken