De gemeente krijgt nieuwe taken op gebied van zorg, werk en jeugd. Maar wat houdt het precies in?

Drie nieuwe taken

De gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor drie nieuwe taken: zorg en ondersteuning aan langdurig zieken en ouderen, werk en inkomen, en jeugdhulp. Een deel van deze taken hebben zij nu ook al, een deel nemen zij over van de Rijksoverheid en van de provincie. We noemen dit de decentralisaties in het sociaal domein. Veranderingen op het gebied van zorg en ondersteuning, werk en inkomen en jeugd en ondersteuning. Naast de genoemde nieuwe taken is het Passend Onderwijs de vierde decentralisatie. De achterliggende gedachte: de gemeente zit het dichtst bij de inwoners en kunnen deze zorg effectiever en betaalbaar leveren.

Uw gemeente is de laatste jaren hard aan de slag gegaan om goed voorbereid te zijn op haar nieuwe taken. We werken samen met aanbieders, professionals en andere gemeenten. Voor de ontwikkeling van nieuw beleid vragen wij adviesraden en inwoners om mee te denken. De meeste mensen in De Wolden redden zich zonder hulp van de gemeente. Toch is iedere inwoner potentiële klant of hulpverlener. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat inwoners weten - of snel kunnen vinden - wat de gemeente doet op het terrein van de nieuwe taken. De gemeente heeft de inwoners nodig, bijvoorbeeld als vrijwilliger en mantelzorger.

Hoe informeren wij u?

Sinds oktober 2014 informeren wij u wekelijks via het sociaal domein journaal en dewolden.nl over veranderingen binnen het sociaal domein.

Inwoners hebben ook de gelegenheid om telefonisch (14 0528) en per mail ([email protected]) hun vragen te stellen. Ingekomen vragen worden zo spoedig mogelijk maar uiterlijk binnen maximaal 3 werkdagen afgehandeld. Sinds kort is het ook mogelijk om via de website informatie te krijgen via een digitale vraag-antwoord combinatie.

Verder worden inwoners gewezen op informatie op de websites www.hoeverandertmijnzorg.nl en www.dezorgverandertmee.nl

Hiernaast leest u nog enkele voorbeelden hoe de gemeente haar inwoners heeft geïnformeerd.

Cliënten huishoudelijke hulp

Begin november 2014 hebben ruim driehonderd inwoners die hulp bij het huishouden (HH) ontvangen, een brief gehad. Zij kregen die brief, omdat hun indicatie/voorziening per 31 december 2014 afliep. In de brief werd onder andere het volgende weer gegeven:
•De per 31 december aflopende HH-voorziening wordt administratief verlengd tot 1 april 2015;
•Een nieuwe indicatie kan worden aangevraagd;
•Het rijk heeft besloten om de Wtcg- compensatie van 33% op de eigen bijdrage, per 1 januari 2015 te laten vervallen (Wtcg is de afkorting van Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten).

De Participatiewet

in beeld Eind november 2014 is er een nieuwsbrief uitgebracht over de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2015 is ingegaan. In de uitgebreide nieuwsbrief worden bijvoorbeeld de belangrijkste wijzigingen in het kader van de bijstandsverlening toegelicht. De nieuwsbrief is onder andere gestuurd aan inwoners die nu een bijstandsuitkering ontvangen. De nieuwsbrief is te downloaden via dewolden.nl/sociaaldomein

Welkomstbrieven

Inwoners die zorg (voor hun kinderen) in de vorm van een Persoonsgebonden Budget (PGB) krijgen, hebben een welkomstbrief ontvangen en in een later stadium een brief met meer informatie over de hoogte van het PGB.

actief en betrokken