Het jaar 2015 betekent veel veranderingen in de zorg. In deze krant leest u er van alles over. De gemeente krijgt deze taken van het Rijk, maar tegelijkertijd krijgen ze minder geld hiervoor.

De gemeente vraagt in persoonlijke gesprekken met mensen nadrukkelijk of iemand in zijn of haar omgeving iets voor hen kan betekenen. Dat is op zich niet helemaal nieuw natuurlijk. Bij indicaties door zorgaanbieders werd altijd al gekeken of iemand in de eigen omgeving iets kan betekenen. En wie zorg nodig heeft, kijkt meestal zelf eerst naar de eigen kinderen, andere familieleden of buren.

Voor mantelzorg kies je niet, het overkomt je omdat iemand in je naaste omgeving veel extra zorg en aandacht nodig heeft. Mantelzorgers zijn er van alle leeftijden. Dit kunnen ook kinderen of jongeren zijn. Iemand die zich regelmatig zorgen maakt om en/of vaak extra belast is met dagelijkse zorgtaken voor een ander. Bijvoorbeeld een van de (groot)ouders, een broer of zus met een chronische ziekte, verstandelijk of lichamelijke beperking, verslaving of psychische problemen.

Veel waardering voor mantelzorgers

De Wolden heeft veel waardering voor het werk van de mantelzorgers. Samen met Steunpunt Mantelzorg en Contactpunt Mantelzorg De Wolden heeft de gemeente elk jaar een actie om een boeket bloemen te bezorgen bij mantelzorgers uit De Wolden. Ook ontvangen ze een informatiepakket over de mogelijkheden voor ondersteuning voor mantelzorgers. Jonge mantelzorgers tot en met 21 jaar ontvangen een bioscoopbon. In 2014 zijn er totaal 455 boeketten en 15 bioscoopbonnen bezorgd.

Dat verdient een bloemetje!

Elke mantelzorger verdient een bloemetje. Om zoveel mogelijk mantelzorgers in het zonnetje te zetten roept de gemeente de hulp in van inwoners. Wethouder Mirjam Pauwels vertelt: “Vaak zien mantelzorgers het als vanzelfsprekend om iemand uit zijn of haar omgeving te helpen op wat voor manier dan ook. Als gemeente willen we extra waardering tonen voor deze groep mensen. Hun belangeloze inzet is van onschatbare waarde. We willen zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken. Daarom vragen we ieder jaar weer opnieuw aan inwoners om mantelzorgers op te geven, maar ook mantelzorgers om zichzelf op te geven”.

actief en betrokken