Wat zijn de veranderingen op het gebied van jeugdzorg? Hoe gaat De Wolden de jeugdzorg inrichten voor haar inwoners? En wat betekent dat voor kinderen, jongeren en hun ouders?

Vanaf 2015 is De Wolden verantwoordelijk voor alle jeugdhulp in haar gemeente. Jeugdigen die eerst onder de Wet op de jeugdzorg, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Zorgverzekeringswet vielen, komen nu bij de gemeente terecht.

Taken van de gemeente

Voor de preventieve taken, zoals het consultatiebureau en lichte vormen van opvoedondersteuning was de gemeente al verantwoordelijk. Hier komen nu andere vormen van jeugdhulp bij, zoals intensieve opvoedondersteuning, individuele begeleiding, psychiatrische zorg en verblijf in een instelling. Ook wordt de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering, en de advisering en verwerking van meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling. De gemeente zet hiervoor medewerkers in die bekend zijn met deze vormen van hulp.

Toegang tot jeugdhulp

Vanaf 1 januari kunt u bij deskundigen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG terecht. U kunt ook terecht bij uw huisarts, medisch specialist of kinderarts. Het CJG vormt de toegang tot alle vormen van jeugdhulp.

Om te bepalen of hulp nodig is, maken wij graag met u en uw kind kennis. Een gespecialiseerde CJG-medewerker bespreekt met u de persoonlijke situatie van uw zoon of dochter. Welke zorgvraag heeft uw kind? Hoe heeft u de zorg nu geregeld? Wat kunt u zelf of met hulp van anderen oplossen en waar heeft uw gezin professionele ondersteuning nodig? Heeft u vragen, bel 0528-378624.

Zorg in Natura (ZIN) of Persoons-gebonden Budget (PGB)

In de wet is geregeld dat iedere indicatie in zorg in natura wordt toegekend. Wel kunt u een verzoek indienen voor een PGB zodat u uw eigen zorg kunt inkopen. Dit doet u door het indienen van een persoonlijk budgetplan waarin u ook vermeldt waarom zorg in natura in uw geval niet passend is. Ook moet de zorg waarvoor u het PGB inzet, van goede kwaliteit zijn. De gemeente kijkt dan of u zelf uw eigen zorg kunt inkopen en beheren op een verantwoorde manier.

Overgangsrecht

Voor jeugdigen die op 1 januari 2015 een geldige indicatie hadden geldt het overgangsrecht. Dat betekent dat deze indicatie geldig blijft tot het einde van de indicatie, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. In de loop van 2015 gaat de gemeente met deze jeugdigen in gesprek over hun zorgvraag.

In het Centrum voor Jeugd en Gezin werken onderwijs en zorg nauw samen. Als een kind extra aandacht nodig heeft, gaat het immers niet altijd over een leerprobleem. Soms is er iets anders aan de hand. Zoals met Anne... “Een poosje terug klopte een moeder van een leerling uit groep 8 bij mij aan”, zegt intern begeleider Jan van de basisschool. “Zij had de week ervoor het 10-minutengesprek gehad met de leerkracht. Het werden geen tien, maar twintig minuten. De leraar vond onze Anne zo stil de laatste weken, vertelde ze. “Toen hij het zei dacht ik: dat klopt wel. Mijn man en ik gaan namelijk uit elkaar, en we hebben het drie weken geleden aan de kinderen verteld. Ik had niet eens in de gaten dat het onze oudste zoveel deed! Anne’s leraar raadde me aan even met u te gaan praten.”

Tips

Als intern begeleider van de school weet Jan de weg naar allerlei deskundigen op het gebied van opvoeden. “Deze moeder heb ik verteld over het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar kun je vrijblijvend terecht. Scheiding komt helaas vaak voor. Maar daardoor is veel bekend over wat het doet met kinderen. Een gesprek met iemand van het CJG kost niets, en kan veel opleveren. Je krijgt praktische tips.”

Kijk op de site

“Ik ga even langs”, besloot deze moeder. “Want de scheiding is al erg genoeg. De kinderen mogen daar niet aan onderdoor gaan.” Tip van Jan: “Kijk ook op de site van het CJG: www.cjgdewolden.nl

Daar staat veel informatie over kinderen en scheiding, plus de tijden van de inloopspreekuren”.

actief en betrokken