Om er voor te zorgen dat kinderen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs kunnen krijgen, zijn in Nederland regionale samenwerkingsver-banden opgericht. Hierin werken basisscholen en speciale scholen samen. De scholen van Wolderwijs maken deel uit van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2203, dat werkzaam is voor de gemeenten De Wolden, Steenwijkerland, Meppel, Staphorst, Hoogeveen, Zwartewaterland en Westerveld. Het is de bedoeling dat in deze regio wonende leerlingen zo-veel mogelijk een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken.

Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn. Er zijn grenzen aan wat scholen kunnen betekenen voor leerlingen. De ondersteuningsprofielen van de scholen en van de afdelingen binnen het samenwerkingsverband vormen de basis voor een netwerk. Ouders melden hun kind aan bij de school van hun keuze. Als de ouders verwachten dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft, dan geven ze dit aan.

Niet meer langs verschillende scholen om een plek te vinden

De school onderzoekt eerst zelf of zij de leerling een passend onderwijsprogramma kan bieden. Als blijkt dat plaatsing leidt tot een onevenredige belasting, dan moet de school (het bestuur) een andere school vinden die een passend programma kan bieden en waar het kind kan worden geplaatst. Ouders hoeven niet meer langs verschillende scholen om een plek voor hun kind te vinden.

Excellente en (hoog)begaafde leerlingen

Wolderwijs wil in het kader van Passend Onderwijs en de zorgplicht een goed en passend aanbod voor alle leerlingen binnen haar scholen realiseren, dus ook voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Wilt u hier meer over weten?

Kijk dan op www.wolderwijs.nl

Het Alfa-college in Hoogeveen biedt passend onderwijs

Ook voor volwassenen!

Dat het Alfa-college een MBO school is waar opleidingen gevolgd kunnen worden voor een groot aantal beroepen en op veel verschillende niveaus is bekend. Dat er ook trajecten zijn voor inwoners die om verschillende redenen een achterstand hebben opgelopen in het onderwijs en in hun ontwikkeling is wellicht minder bekend. Niet iedereen heeft op de basisschool het lezen, schrijven en/of rekenen goed onder de knie gekregen. Ook behaalt niet iedereen een diploma op de middelbare school. Het Alfa-college in Hoogeveen biedt verschillende mogelijkheden voor hen die weer onderwijs willen volgen of een plek willen vinden op de arbeidsmarkt.

Bij Educatie volgen inwoners met een taalachterstand en anderstaligen taal- en rekencursussen. Taal en rekenen zijn belangrijk om je verder te kunnen ontwikkelen. Bij het Kanstraject en de Brede Basis Opleiding word je voorbereid op het volgen van een MBO-opleiding of voorbereid op uitstroom naar de arbeidsmarkt. Er wordt dan veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van beroepsvaardigheden. Met name wanneer je geen recht hebt op een uitkering of wilt re-integreren kun je aanmerking komen voor deze trajecten.
Het Alfa-college en de gemeente werken hier nauw samen. Jongeren die zonder een diploma van het vmbo komen, maar wel een beroepsopleiding willen volgen, kunnen terecht bij het Entree-onderwijs. Entree geeft toegang tot een middelbare beroepsopleiding op niveau 2 of bereidt de jongeren voor op een plaats op de arbeidsmarkt.

Het Alfa-college in Hoogeveen is een regionaal opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs. Er kunnen opleidingen worden gevolgd binnen techniek, zorg en welzijn, economie en dienstverlening. Voor meer informatie: www.alfa-college.nl

actief en betrokken