Informatiekrant 3T

Onze jeugd, onze toekomst

November 2015; de eerste 10 maanden na de transitiedatum van 1 januari zitten erop. De eerste maanden dat de gemeenten in Nederland verantwoordelijk zijn voor de verschillende vormen van jeugdhulp en de budgetten die hiermee gemoeid zijn. Hoe is deze eerste periode verlopen? Wat is de actuele stand van zaken? En welke resultaten hebben we al bereikt?

Terugblik
De afgelopen maanden is veel werk verzet door onze gemeente, in samenwerking met de gemeenten in Hart van Brabant. Met name de eerste helft van 2015 is een grote inspanning geleverd om ervoor te zorgen dat er goede zorg geleverd werd en dat jeugdigen met een nieuwe ondersteuningsvraag zo snel mogelijk gezien konden worden. Om daarna in gezamenlijkheid te kijken naar de ondersteuningsbehoefte. Hierbij liepen we als gemeente tegen allerlei uitdagingen aan. Landelijke ICT-systemen die nog niet operationeel waren, de ontwikkelingen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), onduidelijkheden over het nieuwe facturatie proces. En vragen: vragen van jeugdigen, vragen van aanbieders en vragen van onze eigen medewerkers.

We kijken dus terug op een roerige eerste periode waarin gevraagd werd om flexibiliteit. En die flexibiliteit was er. We hebben gezocht naar oplossingen bij de zaken die anders liepen dan verwacht. In de eigen gemeente, in de regio, in samenwerking met de jeugdigen en hun ouder(s)/verzorger(s) en in samenwerking met onze aanbieders en partners zoals het onderwijs en de huisartsen.

Het Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant
Als gemeente uit de regio Hart van Brabant hechten we grote waarde aan het stimuleren van innovatie. In 2015 zijn we samen met de 8 andere Hart van Brabant gemeenten begonnen met het Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant. Dit is een netwerk waarin professionals van diverse organisaties, betrokken ouders, ondernemers en actieve jongeren, zelf bepalen – met behulp van deskundigen – hoe de zorg voor de jeugd beter kan.

Het netwerk is dé plek om ideeën voor betere jeugdhulp samen met anderen werkelijkheid te maken. Binnen het netwerk hebben belangstellenden de ruimte om ideeën te pitchen, samen uit te werken en uit te proberen. Op die manier ontstaan initiatieven met directe waarde voor jongeren en ouders. Initiatieven waarmee we een impuls geven aan het transformeren van de jeugdhulp in de regio Hart van Brabant. Op 18 september jl. hebben we met het Innovatienetwerk Jeugd van de regio Hart van Brabant de Social Innovation Award gewonnen.

Campagne “Supergewone mensen gezocht”
In 2014 woonden 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. Sinds 2005 is dat aantal met bijna 70 procent gestegen. Die forse groei kan Pleegzorg Nederland niet met de huidige pleegouders opvangen. Daarom is de wervingscampagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’ gestart, waarmee Pleegzorg Nederland 3.500 nieuwe pleeggezinnen hoopt te werven.

Als een kind niet thuis kan wonen, wordt er altijd eerst binnen het netwerk van het gezin gekeken of opvang mogelijk is. Bijvoorbeeld bij familie, of mensen van de school of sportclub. Lukt dat niet, dan biedt een pleeggezin de oplossing.

Vaak gaat het dan om een voltijd plaatsing, maar soms ook deeltijdzorg – bijvoorbeeld in de weekenden of de vakanties. Ook zijn er pleegouders die alleen crisispleegzorg doen tot er een definitieve oplossing wordt gevonden. Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te oud zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat beeld klopt niet. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn; het zijn juist hele gewone mensen. Die door heel gewoon te doen, iets supers kunnen betekenen voor een pleegkind.’ Gemeente Dongen ondersteunt deze campagne van harte. Meer informatie staat op www.SuperGewoneMensenGezocht.nl

 
_BT Clear