Informatiekrant 3T

Lokale en regionale initiatieven

Eagle Shelter

Conny Ariëns en Mario Tapia geloven allebei in groei en herstel en delen de passie om anderen te empoweren en waar nodig weer 'back on track' te helpen. Zij zijn daarom in Dongen samen de Eagle Shelter begonnen. Het is een veilige ontmoetingshaven voor iedereen die dat (even) nodig heeft. Een plek om in beweging te komen, talenten te ontplooien en te groeien!

Het is een droom die Conny en Mario jarenlang los van elkaar hadden maar die ze nu met gebundelde kracht, in een geheel nieuw project, handen en voeten geven.

Hun droom reikt breed. Ze zien krachten en talenten in ieder mens, ook wanneer iemand om welke redenen ook (tijdelijk) vastloopt. De Eagle Shelter in Dongen is een veilige haven en plek voor ontmoeting, groei en herstel. Een plek omringd door de natuur waar ieder mens welkom is en kan binnenlopen. Waar iedereen zichzelf mag zijn en in eigen tempo mag ontmoeten, groeien, talenten kan (her)ontdekken. De bezoekers van de Eagle Shelter worden leden genoemd en gaan, samen met Conny en Mario, de Shelter mee vormgeven en draaien.

Meer informatie op: www.eagleshelter.nl


Een veilig thuis, dat doen we samen!

In 2015 ging Veilig Thuis Midden-Brabant van start. Gerrianne Rozema, manager Veilig Thuis Midden-Brabant aan het woord:

“Wij zijn er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als iemand slachtoffer is, als je denkt dat je buurvrouw misschien slachtoffer is, of als je zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen helaas vaak voor. Gelukkig kun je actie ondernemen om het geweld te stoppen. Wij helpen daar graag bij.”

Wat is Veilig Thuis?
"Wij geven advies, hulp of ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij ons kan iemand terecht als hij of zij hulp zoekt of zich zorgen maakt over anderen.”

Wat doet Veilig Thuis?
“De eerste stap naar een oplossing is er over praten. Als je belt, neemt een medewerker van Veilig Thuis de tijd om naar je verhaal te luisteren en samen met iemand te zoeken naar een oplossing. Vaak is advies genoeg, soms is het verstandig om hulpverlening in te schakelen. Een enkele keer is een onderzoek nodig om meer informatie te krijgen.

Onze medewerkers van Veilig Thuis hebben veel ervaring met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het nodig is, zijn ze slagvaardig en snel. Ze gaan naar de mensen toe, luisteren en horen alle gezinsleden, maar oordelen niet. Samen met de betrokkenen bekijken ze wat nodig is om het geweld te stoppen.”

“Het is altijd goed om te bellen. Ook als je je afvraagt of dat wat je meemaakt normaal is. Bij twijfel, bel dan anoniem voor advies. Je kunt ons gratis bellen via 0800 2000. Spreek je woonplaats in en er is directe verbinding. We zijn altijd bereikbaar.”

Kookclub:

Samen koken, Samen eten

Sinds 24 maart 2015 is er de Kookclub Samen Koken, Samen Eten van het Sociaal Team Dongen in samenwerking met SWOD. De kookclub is ontstaan omdat we merkten dat er onder Dongense inwoners behoefte was aan samen gezond kunnen eten. Het initiatief is bedoeld voor volwassenen die zich eenzaam voelen en willen leren hoe ze een gezonde maaltijd kunnen klaar maken.

Wat doen we zoal?
Elke dinsdagavond komen er gemiddeld 12 tot 14 deelnemers bijeen van 16.30 tot 19.30 uur in de Cammeleur. De groep maakt samen het menu, doet de boodschappen, kookt onder begeleiding van kok Gerrit en wast af. De kosten voor deelname zijn € 5 euro per keer. Omdat de keuken niet heel groot is, zijn er per bijeenkomst gemiddeld 3 tot 4 deelnemers aan het werk in de keuken. De andere deelnemers verzinnen het gerecht voor de volgende week en dekken de tafels. Iedereen vindt er gezelligheid en men leert veel van de kok. Bij de kookclub mag je zijn wie je bent en er is ruimte om je verhaal te vertellen.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u deelnemen aan de kookclub? U kunt informatie inwinnen bij Colinda Blous van SWOD ([email protected] of (0162) 375 296) of bij Evelyne Hemelaar, Contourdetwern Dongen ([email protected] of (0162) 314 138.) U kunt ook terecht bij alle partners van het Sociaal Team Dongen (gemeente Dongen, MEE, IMW, Thebe, ContourdeTwern Dongen).

Momenteel is er een wachtlijst. Bij veel nieuwe aanmeldingen wordt onderzocht of er een tweede kookclub kan worden opgericht.


Vrijwilligers zijn goud waard

In de huidige participatiesamenleving wordt meer gevraagd van mensen. Veel mensen krijgen hulp van familie, vrienden en anderen. Maar helaas heeft niet iedereen in Dongen zo’n netwerk om zich heen. Gelukkig zijn er dan vrijwilligers, de zogenaamde ‘maatjes’, die met weinig tijd veel voor deze mensen kunnen betekenen.

Wij krijgen steeds meer vragen voor een maatje. Vragen van jonge en oude mensen, met of zonder beperking, met of zonder mantelzorger, met of zonder rolstoel etc. Zij zoeken iemand om mee te praten, te wandelen, te fietsen, boodschappen te doen, een spelletje te doen, naar de huisarts te gaan, om zaken te regelen of iets gezelligs mee te ondernemen. Soms is het voor langere tijd maar soms ook van korte duur. Bijvoorbeeld om een paar keer met iemand mee te gaan naar een hobby-, sport of kaartclub omdat iemand alleen niet durft.

Maatje worden?
U als vrijwilliger kunt hierdoor nieuwe sociale contacten opdoen, ervaring opdoen, kennis inzetten en vergroten, zinvol werk doen, een fijne dag invulling hebben en vooral veel dankbaarheid verwachten. Men kijkt echt uit naar uw komst! En natuurlijk staat het doen van vrijwilligerswerk goed op uw CV.

Via ContourdeTwern komt u in contact met andere vrijwilligers, met wie u uw ervaringen kunt delen tijdens themabijeenkomsten. Wij bieden een onkostenvergoeding, verzekering, vrijwilligerscontract en bedankavonden en professionele begeleiding. Ook als u zelf al wat ouder bent of beperkingen hebt, zijn er mogelijkheden. Uw wensen zijn leidend en de werktijden zijn altijd in overleg. In een kennismakingsgesprek bespreken we uw mogelijkheden en capaciteiten en gaan dan op zoek naar iemand die voor u geschikt lijkt.

Kortom… heeft u een uurtje tijd over?
Neem dan contact op met ContourdeTwern
Dongen, 0162-314138 of
[email protected].

Seniorenraad Dongen

De Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Dongen (KBO Dongen), de Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) en de Stichting Open Bejaardenwerk ’s-Gravenmoer (SOBG) hebben samen Seniorenraad Dongen opgericht.

Waarom een seniorenraad?
De belangenbehartiging van ouderen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden:
- De vergrijzing van de bevolking neemt de komende jaren enorm toe, enerzijds door de toename van het aantal 55-plussers en anderzijds omdat mensen steeds ouder worden. Over 5 jaar zal bijna 25% van de Dongense bevolking uit ouderen bestaan;
- De omvorming van een zorgmaatschappij naar een participatiemaatschappij is ingezet;
- Door de overheveling van taken in het sociaal domein (WMO-AWBZ, Participatiewet etc.) is de gemeente in hoge mate verantwoordelijk geworden voor de zorg, waaronder ouderenbeleid, ouderenzorg en dienstverlening.

Doelstelling Seniorenraad Dongen
- Het bevorderen van zelfstandigheid, de maatschappelijke participatie en integratie en het welzijn van alle ouderen;
- Het bijdragen aan het versterken van de zelfredzaamheid van de senioren, zodat zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven behouden.

Samenstelling Seniorenraad Dongen
De seniorenraad zal bestaan uit minimaal 6 en maximaal 12 personen. Momenteel heeft de seniorenraad 7 leden.

Contactgegevens
Emailadres: [email protected]
Website: www.seniorenraaddongen.nl

 
_BT Clear