Informatiekrant 3T

Adviesraden houden de vinger aan de pols

In Dongen zijn er op dit moment twee adviesraden. Eén adviesraad houdt zich bezig met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), en één met de Participatiewet. Beide adviesraden adviseren gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders. Beide adviesraden werken nauw samen omdat veel vragen op het sociaal domein zich niet beperken tot alleen de Wmo of de Participatiewet. Een voorbeeld hiervan is de ziektekostenverzekering voor minima, maar ook bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten met een smalle beurs. Een ander voorbeeld is de Hulp bij het Huishouden: de financiering en de uitvoering vindt plaats op basis van zowel de Wmo als de Participatiewet. Waar mogelijk werken de raden naar een gezamenlijk advies. De adviesraden zijn ieder op hun eigen gebied nog volop in ontwikkeling. In de toekomst kan de samenwerking leiden tot een adviesraad voor het hele sociale domein.

De leden van beide raden zijn mensen die vanuit hun persoonlijke deskundigheid, ervaring of betrokkenheid bij organisaties te maken hebben met werk, inkomen en zorg, en die kunnen meepraten en meedenken over de werkgebieden van de Wmo en de Participatiewet. De leden zijn vrijwilligers. Zij hebben één gemeenschappelijk doel, de vinger aan de pols houden en erop toezien dat het beleid dat door het college in het kader van de Wmo en de Participatiewet wordt ontwikkeld en uitgevoerd zo goed mogelijk is voor alle burgers in Dongen.

Gevraagd advies
Om de vinger goed aan de pols te kunnen houden als het gaat om beleid van de gemeente, is het belangrijk om tijdig en goed geïnformeerd te worden. Voordat een voorstel door het college wordt besproken wordt dit voorstel aan de adviesraad gestuurd. Die leest het voorstel en stelt een advies op voor het college. Het voorstel gaat, inclusief het advies van de adviesraad en de reactie van het college daarop, naar de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit.

In de afgelopen twee jaar hebben de adviesraden vele meters papier ‘verslonden’ en dat was geen verspilde moeite, want diverse verordeningen zijn op advies van de raad op onderdelen aangepast. Het ging daarbij vaak om de juiste bejegening van mensen en het toegankelijk maken van voorzieningen. Zoiets simpels als schrijf geen brieven in ambtelijke taal, vraag mensen altijd om iemand mee te brengen bij een gesprek en informeer iedereen op tijd, moest toch een keer gezegd worden en het staat nu ook in de verordening.

Ongevraagd advies
Niet minder belangrijk is de mogelijkheid om ongevraagd advies uit te brengen. Dat kan bijvoorbeeld naar aanleiding van vragen van burgers of berichten uit Den Haag. Het kan zijn dat regelingen in de praktijk minder goed uitpakken om maar een voorbeeld te noemen. De adviesraad signaleert dat en brengt daarover een goed onderbouwd advies uit aan het college.

Taakvelden
Om het werkzaam te houden heeft de wmo-adviesraad een aantal taakvelden onderscheiden en verdeeld onder de leden. Een paar taakvelden zijn:

  • Ouderenzorg
  • Chronisch zieken en mensen met een fysieke beperking
  • Mantelzorgers en vrijwilligers
  • Jeugdhulp
  • Minderheden

De adviesraad Participatiewet houdt zich bezig met de volgende taakvelden:

  • Werk
  • Inkomen
  • Minimabeleid

Meer informatie
Wie meer informatie wil over de Wmo kan contact opnemen met de secretaris:
Marianne de Kok via [email protected].

Wie meer informatie wil over de Participatiewet kan contact opnemen met de secretaris: Maartje Schatorjé via [email protected]

 
_BT Clear