Informatiekrant 3T

Persoonsgebonden budget

Wanneer u in aanmerking komt voor Jeugdhulp en/of Wmo-ondersteuning kunt u kiezen voor een Persoons Gebonden Budget (PGB). Met een PGB kunt u zelf zorg of ondersteuning inkopen en organiseren. In 2015 hebben veel mensen nog ‘overgangsrecht’ vanuit de oude AWBZ of Jeugdzorg. Met deze mensen wordt nog dit jaar een gesprek gevoerd om te bezien of zij ook in 2016 hulp en ondersteuning nodig hebben.

Zorg in natura of een PGB?
Mensen met overgangsrecht en iedereen die voor het eerst een beroep op de gemeente doet en een Wmo voorziening of Jeugdwetvoorziening toegewezen krijgt, maken de keuze of ze de hulp en ondersteuning willen regelen met ‘zorg in natura’ of met een ‘PGB’. Zorg in natura betekent dat u hulp of ondersteuning krijgt van een zorgverlener die een contract heeft met de gemeente. Dan regelt de zorgverlener - in overleg met u - hoe u zorg krijgt. Kiest u voor een PGB, dan regelt u alles zelf en hebt u de vrijheid om de zorg in te kopen bij zorgverleners waar de gemeente geen contract mee heeft.

Wie komt voor een PGB van de gemeente in aanmerking?
Het besluit om zelf zorg in te kopen, neemt u altijd samen met uw contactpersoon. De voorwaarden voor een PGB-Jeugdwet en PGB-Wmo zijn in grote lijnen hetzelfde.
• U hebt een indicatie op basis van de Jeugdwet of Wmo.
• U bent in staat om het budget te beheren. U kunt dus zelf zorg inkopen en zorgverleners aansturen. U mag ook iemand machtigen om dit voor u te doen.
• De zorg die u inkoopt sluit aan bij het plan van aanpak dat is gemaakt.
• Voor een PGB-Jeugdwet gelden een aantal extra kwaliteitseisen voor jeugdhulpverleners die zorg leveren. Uw contactpersoon zal u daarover informeren.

Een PGB aanvragen
Tijdens de aanvraag hebt u met uw contactpersoon afspraken gemaakt over wat u nodig heeft en waarvoor. Die afspraken zijn vastgelegd in een plan van aanpak. Daarna gaat u zelf aan de slag.

  1. U regelt zelf de inkoop van zorg / ondersteuning. Bij wie bepaalt u zelf.
  2. U maakt zelf prijsafspraken met de zorgverlener.
  3. U legt de afspraken - samen met uw zorgverlener - vast in een budgetplan en zorgovereenkomst. U krijgt hierover meer informatie van uw contactpersoon. De websites van Per Saldo, de belangenvereniging van PGB-houders en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geven ook veel informatie over dit onderwerp.
    (www.pgb.nl en www.svb.nl/int/nl/pgb/index.jsp).
  4. Met het budgetplan, de zorgovereenkomst en het ondertekende plan van aanpak gaat u terug naar uw contactpersoon. Als alles goed is ingevuld wordt er bij de gemeente een beschikking aangevraagd.
  5. U ontvangt binnen 2 weken een beschikking van de gemeente.
  6. U stuurt na toekenning van het PGB een kopie van de zorgovereenkomst naar de SVB.

Uitgaven en betalingen PGB
Uw PGB wordt overgemaakt naar de SVB. De SVB beheert uw budget en betaalt uw zorgverlener(s). Dit noemen we trekkingsrecht. De SVB betaalt pas nadat u de opdracht hebt gegeven.

Om uw zorgverlener te kunnen betalen heeft de SVB daarom een kopie nodig van de zorgovereenkomst. Iedere maand ontvangt u een overzicht van uw bestedingen en het resterend budget. U kunt het saldo en uw betalingen ook bekijken via Mijn PGB (www.svb.nl).

Tarieven en hoogte PGB
Het PGB is gebaseerd op de gecontracteerde zorg in natura. Gebruikt u het PGB voor hulp en ondersteuning door een professionele zorgaanbieder, dan is het PGB gelijk aan 100% van het tarief zorg in natura. Wordt de hulp en ondersteuning geboden door een zzp’er, dan bedraagt het PGB 75% van het tarief zorg in natura. Voor informele zorg (bijvoorbeeld hulp en ondersteuning door een familielid) bedraagt het PGB 50% van het tarief zorg in natura.

Eigen bijdrage en PGB.
Of u een eigen bijdrage betaalt en hoeveel, is afhankelijk van de hulp en ondersteuning waarvoor u een PGB ontvangt en de hoogte van uw inkomen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent uw eigen bijdrage. Voor een PGB-Jeugdwet betaalt u geen eigen bijdrage.

 
_BT Clear