Geen dak meer boven je hoofd!

_BT Clear

Sommige mensen zijn kwetsbaar b.v. omdat ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld, of omdat ze schulden hebben of gebukt gaan onder verslavingen, psychische problemen of een combinatie hiervan. In zo’n situatie raak je makkelijker je huis kwijt en niet iedereen kan dan een beroep doen op een netwerk van familie en vrienden.

Voor deze mensen is de maatschappelijke opvang. Voor de BUCH-gemeenten verzorgt dnoDoen de maatschappelijk opvang. dnoDoen helpt mensen hun leven zo goed mogelijk op te pakken en mee te doen in de maatschappij. Bij dnoDoen dagen wij mensen uit het beste uit zichzelf te halen.

Hbo-opgeleide trajectbegeleiders bekijken welke vorm van ondersteuning het beste bij een cliënt past. In overleg met onze cliënt maken wij een gedegen actieplan. Daarbij gaan wij uit van kwaliteiten en van daaruit zoeken wij samen naar oplossingen voor problemen. De voortgang en prioriteiten houden we nauwlettend in de gaten. Wij bieden via een beproefde methode hulp op maat. Zo kort mogelijk maar zo lang als het nodig is.

Welke ondersteuning is er nodig?

Mensen die dak- of thuisloos zijn, of dreigen te worden, hebben meestal problemen op meerdere gebieden. dnoDoen biedt ondersteuning op het vlak van:

  • Wonen
  • Geld en inkomen
  • Werken en leren
  • Vrije tijd
  • Omgang met familie, vrienden en kennissen
  • Omgang met partner
  • Hulp bij kinderen en opvoeding
  • Zingeving
  • Gezondheid en zelfzorg
  • Veiligheid

De vorm en de mate van ondersteuning verschilt per persoon. Als het nodig is bieden wij mensen een plek in één van onze woonvoorzieningen. Wij werken nauw samen met organisaties voor wonen, welzijn en zorg.

Contact

Wilt u meer weten over de diensten van dnoDoen in de BUCH-gemeenten? Neem dan contact met ons op via 072-5142960 of www.dnodoen.nl.

“Je raakt de stabiele basis, je zekerheden en je spullen kwijt en je moet helemaal opnieuw beginnen.”

_BT Clear

Ernst: Ik heb mijn financiën weer op orde. Ik doe weer mee!

_BT Clear

Ernst is 45 jaar. Hij heeft autisme en is moeilijk lerend. Voor zijn twee jongste kinderen heeft hij een co-ouderschap met zijn ex-partner. Hij liep vast bij de opvoeding en vroeg hulp. Zijn cliëntondersteuner vermoedt dat er meer aan de hand is.

Ernst blijkt een schuldenprobleem te hebben. Hij overziet zijn financiën niet en begrijpt niet wat er moet gebeuren. Zijn cliëntondersteuner Petra regelde bewindvoering. Dat gaf Ernst rust om aan zichzelf te werken. Ook had ze een coördinerende rol bij het aanvragen van opvoedondersteuning en hielp ze bij het vinden van dagbesteding op een zorgboerderij. Nu ontstaat er meer ruimte bij Ernst om bijvoorbeeld in de toekomst een cursus ‘Omgaan met geld’ te volgen.

Samen bereiken we meer

Petra: ‘Naast de individuele ondersteuning van Ernst, coördineer ik het contact met alle instanties en hulpverleners om Ernst heen. Mijn rol is om contact te houden met Ernst en met de verschillende partijen. Ik houd een vinger aan de pols bij de hulpverleners en ik kijk of dat goed verloopt. Verder werken Ernst en ik ernaar toe dat Ernst bepaalde zaken zelf overpakt, zodat hij weer zelf de regie voert over zijn leven.’

Ernst: ‘Voordat ik cliëntondersteuning kreeg, zat ik er echt doorheen, ik was depressief en wist niet hoe ik verder moest. Ik dronk hele dagen koffie en kwam niet vooruit. Nu sta ik ’s ochtends vrolijk op. Ik ben blij dat het thuis weer goed gaat met de kinderen en dat mijn financiën straks weer op orde zijn.’

Ernst komt zo stap voor stap verder. Soms eentje terug, maar dan weer twee vooruit. Vooral sinds hij op de zorgboerderij werkt, gaat hij met sprongen vooruit. Zijn leven komt in een rustiger vaarwater.

Ernst: ‘Er zijn weer lichtpuntjes in mijn leven. En ik heb weer een doel. Als ik terugkijk, heb ik veel bereikt.’

Loopt u soms ook aan tegen problemen in het dagelijks leven? En kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken?
Neem dan contact op met MEE & de Wering,
088 0075 000, www.meewering.nl.

_BT Clear