Conflict, bezwaar of klacht, eerst samen in gesprek!

Mediation verbindt

_BT Clear

Voelt u zich niet goed gehoord of begrepen door de gemeente? Verschil van mening mag er zijn. Maar wat als je er niet uitkomt en het meningsverschil loopt uit op een conflict? Soms kan dat zo hoog oplopen dat een oplossing ver weg lijkt. In die gevallen kan mediation een uitkomst bieden.

Wat is mediation?

Bij mediation wordt onder begeleiding van een neutrale en onafhankelijke bemiddelaar (mediator) gezocht naar een gezamenlijke oplossing. De mediator brengt de communicatie weer op gang, begeleidt de onderhandelingen en het proces. De mediator bedenkt geen oplossingen en neemt geen beslissingen. Wat tijdens de mediation wordt besproken, blijft altijd vertrouwelijk.

Deze vertrouwelijkheid wordt geborgd door het ondertekenen van een mediationovereenkomst. Belangrijk voor mediation is commitment: partijen moeten de intentie hebben er samen uit te willen komen en aan een oplossing te willen werken.

De mediators van de gemeente zijn ingeschreven bij de Mediatorsfederatie Nederland (de MfN). Dat betekent dat de kwaliteit, de werkwijze en de onafhankelijkheid van de mediators is geborgd

Als je er samen uit wil komen

Veel mensen kiezen voor mediation omdat ze elkaar in de toekomst blijven tegenkomen. Mediation biedt de mogelijkheid om ook bij pittige conflicten de relatie goed te houden of te krijgen. Belangrijk is dat de partijen samen een oplossing willen vinden voor hun probleem. De geheimhoudingsplicht van alle partijen speelt daarbij een grote rol. De “houdbaarheid” van de oplossing is groot omdat partijen allemaal instemmen met een oplossing waarmee ze allemaal goed uit de voeten kunnen.
Bij een geslaagde mediation komt er een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden: er zijn dus geen verliezers, alleen maar winnaars!

Voor wie is mediation bedoeld?

  • Inwoners die het niet eens zijn met de gemeente
  • Inwoners die een conflict hebben met een bedrijf en de gemeente

Voorwaarde is dat de gemeente zelf één van de partijen is waarmee u een conflict heeft.

Heeft u een conflict met uw buren?

Neemt u dan contact op met de Bemiddelingskamer: www.debemiddelingskamer.nl.

Afsluiten met een overeenkomst?

Een mediation wordt afgesloten door middel van een overeenkomst die alle partijen ondertekenen. Meestal zijn twee of drie gesprekken voldoende om tot een overeenkomst te komen. Algemene informatie over mediation kunt u vinden op www.mediationnederland.nl.

Wat kost het?

Aan de inzet van gemeentemediators zijn in principe, dat wil zeggen voor de eerste drie bijeenkomsten, voor u geen kosten verbonden. Meestal zijn twee of drie bijeenkomsten voldoende. Mochten er meer gesprekken nodig zijn, dan wordt hier een aparte afspraak over gemaakt.

Contact?

Denkt u dat mediation u kan helpen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] met uw naam en liefst ook telefoonnummer. Een van onze mediators neemt dan contact om de mogelijkheden met u te bespreken. Belangrijk: uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

_BT Clear

Laaggeletterdheid niet onderschatten

_BT Clear

Laaggeletterdheid is een groot probleem, in onze gemeenten gaat het om 9 à 11 procent van de bevolking van 16 tot en met 65 jaar. Deze mensen beheersen de taal onvoldoende om goed mee te kunnen doen in de maatschappij en ondervinden daar vaak een behoorlijke hinder van. Zij hebben vaker een slechtere gezondheid, zijn vaker eenzaam of hebben vaker geen werk.

De gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo hebben zich de aanpak van dit probleem tot doel gesteld. En hebben het Taalhuis hiervoor in het leven geroepen. Een Taalhuis kan mensen verder helpen in hun taalontwikkeling als ze daaraan behoefte hebben.

Het Taalhuis is in de bibliotheek gevestigd en daar kunnen mensen terecht met een vraag over het verbeteren van hun taal, maar ook met een vraag over het verbeteren van de rekenvaardigheid en omgaan met de computer.

Aanmelden is niet nodig!

U kunt gewoon tijdens de openingstijden van de Taalhuizen binnenlopen. De openingstijden zijn op de websites van de bibliotheken te vinden. U kunt dan aangeven waarmee u geholpen bent. U bepaalt zelf waaraan u gaat werken. Er zijn veel werkmethodes voorhanden; er zit vast iets tussen dat u aanspreekt. Veel mensen zijn u al voorgegaan. En de meeste zijn blij en opgelucht dat ze die stap hebben gezet. Het heeft ze verder geholpen zodat ze bijvoorbeeld de brieven kunnen lezen die ze ontvangen. Of ze hebben geleerd om met een computer om te gaan.

De gemeente Uitgeest werkt eraan om een aantal onderdelen van een Taalhuis in de Leeszaal onder te brengen. Wordt vervolgd!

_BT Clear