_BT Clear

Hulp en ondersteuning

Soms heeft u een hulpmiddel of ondersteuning nodig om zelfstandig te (blijven) wonen of mee te kunnen doen in onze samenleving.

Kunt u niet meer alles zelf doen? Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of ouderdom? U kunt hulp krijgen bij het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van uw huis. Of u verplaatsen binnen uw dorp. Een aanpassing in uw huis kan u ook helpen. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt de gemeente u hierbij.

Met de Wmo krijgt u hulp als u dat nodig heeft. Veel hulp kunt u zelf regelen. Zonder dat u de gemeente daarvoor nodig heeft.

Sommige hulp regelt u zelf. Deze hulp koopt u zelf of vraagt u zelf aan. Bijvoorbeeld in winkels bij u in de wijk. Of organisaties waar u naar toe kunt gaan of die bij u langs komen.

Bijvoorbeeld:

  • online boodschappen bestellen en laten bezorgen
  • kleine woonaanpassingen die u kunt kopen bij een bouwmarkt, zoals wandbeugels
  • meedoen met koffie- of spelletjesochtenden
  • maaltijdbezorging of maaltijden afhalen
  • vrijwilligersorganisaties die tuinhulp, klussendienst, of hulp met computers aanbieden

Soms moet u voor deze hulp betalen.
Mocht u de hulp niet zelf kunnen regelen, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Dan neemt de consulent contact met u op om het probleem met u te bespreken. Als dat kan, krijgt u direct een antwoord op uw vraag, of een geschikte oplossing.

Gesprek Sociaal Team

Bij ingewikkeldere vragen of wanneer er meer ondersteuning nodig is, komt de consulent van het Sociaal Team bij u thuis voor een gesprek. U bespreekt met de consulent wat uw problemen zijn en wat u zelf nog kunt. En wat u nog kunt met hulp van andere mensen. Er wordt gekeken of er een algemene voorziening is waarmee u geholpen bent. Dit is vaak een makkelijk toegankelijke oplossing waar u tijdelijk gebruik van maakt. Als het nodig is, regelt de consulent van het Sociaal Team voor u een persoonlijke oplossing vanuit de Wmo; een maatwerkvoorziening. Ook kan iemand u ondersteunen bij het regelen van hulp. Het doel is dat u daarna weer zelf verder kunt. Deze dienst heet cliëntondersteuning en is gratis.

Waarmee kunnen we u ondersteunen?

  • Huishoudelijke hulp
  • Woningaanpassingen
  • Een rolstoel of scootmobiel
  • Taxivervoer
  • Begeleiding, bijvoorbeeld dagbesteding of woonbegeleiding
  • Mantelzorgondersteuning
  • Respijtzorg, bijvoorbeeld logeeropvang
  • Beschermd wonen

Soms betaalt u voor maatwerkvoorzieningen een eigen bijdrage van maximaal € 19,-* per maand.

*In 2019 betreft het €17,50 per 4 weken.

Speaking Minds:
jongeren denken mee

Speaking Minds geeft jongeren die in armoede opgroeien een stem. Zij denken, doen en beslissen mee over het gemeentelijk armoedebeleid. De ‘jongerendenktank’ buigt zich over concrete vraagstukken die te maken hebben met armoede en sociale uitsluiting. De adviezen en inzichten van jongeren geven de gemeente de kans beleid te maken dat beter aansluit bij de doelgroep en dus meer resultaat oplevert.

Eén op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. Gemeenten hebben de taak een effectief armoedebeleid te ontwikkelen, waarbij de ervaringen van jongeren die met armoede te maken hebben, worden meegenomen. Speaking Minds brengt jongeren en beleidmakers samen en slaat zo een brug tussen jongeren en gemeenten.

In februari 2018 zijn de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo gestart met het eerste traject. Dertien jongeren van het Horizon College in Alkmaar hebben de gemeenten geadviseerd over wat jongeren, die opgroeien in armoede, nodig hebben om mee te doen. En hoe zij geïnformeerd willen worden over de financiële regelingen voor jongeren. Van een jongerenambassadeur op school tot voorlichting, die begint op de basisschool en past bij de leeftijd van de jongeren.

De Speaking Minds methode leent zich ook voor andere beleidsvraagstukken. In november 2018 is een tweede traject gestart met de vraag “Waarom stoppen jongeren als ze veertien jaar zijn met sporten of bewegen? Wat moet er gedaan worden om te zorgen dat bewegen/sporten mogelijk is of blijft?”. De resultaten worden later dit jaar verwacht.

Meer info: www.speakingminds.nl

_BT Clear