_BT Clear

Wat houdt de Participatiewet in?

De gemeente voert de Participatiewet uit. Het doel van deze wet is om meer mensen, óók mensen met een arbeidsbeperking, aan het werk te helpen. De Participatiewet gaat er vanuit dat iedereen die een beroep doet op de gemeente voor een uitkering, zo snel mogelijk weer aan het werk gaat en zelf voor een inkomen zorgt. We kijken daarbij niet naar wat iemand niet kan, maar welk werk iemand naar eigen kracht en mogelijkheden wél kan doen. Dat betekent ook dat iemand in principe zelf actief op zoek gaat naar werk. Als betaald werk toch niet mogelijk is, dan kijken we op welke manier iemand toch actief kan blijven. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, of bijvoorbeeld een creatieve dagbesteding, of onderwijs als dat helpt om sneller een baan te vinden.

De wet geeft de gemeenten een aantal instrumenten om te zorgen dat ook mensen met een arbeidsbeperking een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. De belangrijkste zijn loonkostensubsidie en beschut werk. De gemeente bepaalt samen met de inwoner- op basis van m aatwerk wie voor welke vorm van ondersteuning in aanmerking komt. De gemeente biedt ondersteuning gericht op arbeidsinschakeling en waar nodig, inkomensondersteuning in de vorm van een bijstandsuitkering.

Loonkostensubsidie

Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, heeft de gemeente de mogelijkheid om loonkostensubsidie te verstrekken. Loonkostensubsidie is een bijdrage vanuit de gemeente om een tekort aan wettelijk minimumloon aan te vullen. Het kan worden ingezet voor mensen die niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Het gaat dus om mensen die per uur niet volledig productief zijn. De loonkostensubsidie wordt verstrekt aan de werkgever en kan, waar nodig, blijvend worden ingezet.

Beschut werk

Beschut werk is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking (veel) begeleiding en eventueel aanpassingen van de werkplek nodig hebben.

Met de voorziening beschut werk kan de gemeente deze mensen toch in een dienstbetrekking laten werken. Bij beschut werk gaat het om een baan met salaris. Daarbij kun je denken aan inpak- of productiewerk, werken in de groenvoorziening, schoonmaakwerk of bijvoorbeeld werk in een bakkerij.

Niet iedereen mag beschut werk doen. De gemeente kan UWV laten beoordelen of iemand in aanmerking komt voor beschut werk. Inwoners kunnen ook zelf aan UWV advies vragen over beschut werk. UWV onderzoekt dan welke mogelijkheden de aanvrager heeft om te werken en welke aanpassingen en/of begeleiding daarvoor nodig zijn. Als de aanvrager voldoet aan de voorwaarden, geeft UWV een positief advies beschut werk. Bij een positief advies is de gemeente verplicht een beschutte werkplek te bieden.

Meer informatie over beschut werk is te vinden op www.beschutaandebak.nl.

Krapte arbeidsmarkt maakt ruimte voor nieuwe doelgroepen

De personeelstekorten lopen op, want de werkgelegenheid neemt toe, maar veel vacatures zijn moeilijk te vervullen. Volgens WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord biedt dat ruimte aan nieuwe doelgroepen om aan het werk te gaan. Namelijk mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het WSP bundelt de kracht van twaalf organisaties voor arbeidsbemiddeling, zodat werkgevers één aanspreekpunt hebben voor het vinden van nieuw personeel.

“Werkgevers in Noord-Holland Noord zijn al koplopers in het sociaal ondernemen”, vertelt Bas van Velzen van WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord. “Sociaal ondernemen is het toevoegen van maatschappelijke meerwaarde aan een onderneming. Bijvoorbeeld d oor duurzame producten te maken, of door werk te bieden aan mensen met een arbeidshandicap, of aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning.”

Werving en selectie

Volgens het WSP is het inzetten van deze doelgroepen een manier om personeelstekorten op te lossen. Het is in de praktijk echter moeilijk om de juiste mensen te vinden. Van Velzen: “Daarom hebben we met twaalf organisaties de krachten op het gebi ed van arbeidsbemiddeling gebundeld. In het WSP-NHN werken gemeenten, UWV en de sociale-werkvoorzieningsbedrijven samen om mensen met een uitkering duurzaam aan werk te helpen. Zo is er één aanspreekpunt voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel. We hebben het grootste aanbod werkzoekenden in Noord-Holland Noord en selecteren voor werkgevers kosteloos de juiste kandidaten.”

WSP biedt daarnaast advies over allerlei mogelijkheden, zoals proefplaatsing, detachering, jobcoaching en meer. Ook voor informatie over financiële voordelen als loonkostensubsidie en premiekortingen kunnen werkgevers bij WSP-NHN terecht.
Meer info: www.wsp-nhn.nl/

_BT Clear