Gezond en veilig opgroeien

_BT Clear

Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Ouders en verzorgers zijn hiervoor als eerste verantwoordelijk. Maar opvoeden en opgroeien gaan niet altijd vanzelf. Dan is het belangrijk dat u ergens terecht kunt met uw vraag. Als u advies, extra hulp of ondersteuning nodig hebt, dan kunt u bij ons Sociaal Team terecht. Daarnaast zorgt de gemeente ook voor een preventief aanbod op bijvoorbeeld scholen, de beschikbaarheid van jongerenwerk en inzet op ondersteuning bij ouderschap.

Omgeving

U kunt bij vragen en problemen over opvoeden en opgroeien natuurlijk eerst een beroep doen op uw omgeving: buren, familie, vrienden of op school. Komt u er niet uit? Dan helpt het Sociaal Team u graag verder.

Jeugdwet en jeugdhulpplicht

In de Jeugdwet staat dat de gemeente verplicht is om u en uw kind te helpen. Dit heet de jeugdhulpplicht. De gemeente moet u en uw kind helpen bij het bepalen welke hulp er nodig is, helpen de juiste hulp uit te zoeken en ervoor zorgen dat de hulp ook daadwerkelijk wordt gegeven.

De gemeente levert (gespecialiseerde) hulp niet zelf, maar contracteert daarvoor organisaties voor jeugd- en opvoedhulp. De gemeente moet ervoor zorgen dat er in de gemeente een toereikend aanbod van jeugdhulp beschikbaar is. Een jeugdarts of specialist kan uw kind ook doorverwijzen voor jeugdhulp. Dat kan alleen naar jeugdhulp waar de gemeente een contract mee heeft. Is er zorg nodig van een aanbieder zonder contract, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team.

Samenwerking

Het Sociaal Team werkt - als dit nodig is - ook nauw samen met onder andere het consultatiebureau, de schoolarts, leerkrachten en begeleiders.

Vormen jeugdhulp

De gemeente is verantwoordelijk voor verschillende vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld:

  • advies bij opvoedproblemen
  • begeleiding thuis aan gezinnen bij diverse problemen
  • pleegzorg
  • hulp bij psychische problemen en gedragsproblemen
  • wonen of logeren in een jeugdinstelling
  • hulp voor jeugdigen met een beperking (participatie, zelfredzaamheid, verzorging)

Voor een overzicht van alle vormen van jeugdhulp waar de gemeente verantwoordelijk voor is, kunt u kijken op Rijksoverheid.nl. Wilt u weten wat voor hulp er mogelijk is in uw situatie, neem dan contact op met het Sociaal Team. Op de website www.hulpinregioalkmaar.nl vindt u de jeugdgids, hierin staan alle gecontracteerde jeugdhulpaanbieders voor 2018.

Familiegroepsplan

In de Jeugdwet is vastgelegd dat u als ouder of als kind de mogelijkheid krijgt om samen met familie, vrienden en anderen in uw sociale omgeving een familiegroepsplan op te stellen. In dit plan geeft u aan hoe u zelf de vraag of het probleem in uw gezin wilt oplossen. U kunt daarbij ook onafhankelijke ondersteuning krijgen. Meer informatie kunt krijgen bij het Sociaal Team.

Direct hulp bij crisis of geweld

Maakt u zich zorgen om een kind, kindermishandeling of huiselijk geweld? Of hebt u zelf vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op.

Hulp voor jeugd

Sociaal Team Castricum: 14 0251
Sociaal Teams Bergen: (072) 888 00 00
Sociaal Team Heiloo: (072) 535 66 66
Sociaal Team Uitgeest: 14 0251

Hulp bij huiselijk geweld of kindermishandeling

  • Neem contact op met Veilig Thuis via 0800 2000

Vervoermaatjes

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben in een testperiode uitgeprobeerd of vervoermaatjes iets is dat kinderen helpt bij het leren zelfstandig reizen van en naar school. In totaal ging het om 25 leerlingen, waarvan de meesten na afloop van de begeleiding van een vervoermaatje zelfstandig konden reizen. Een vervoermaatje gaat een aantal keren mee naar school om zelfstandig reizen te oefenen. Dat kan op de fiets of met het openbaar vervoer zijn. Het gaat in de meeste gevallen om leerlingen die naar een speciale school gaan en die voor het vervoer daarnaar toe afhankelijk zijn van taxibusjes. Ouders konden zelf aangeven of ze dachten dat hun kind met een beetje hulp van een vervoermaatje dit zou kunnen leren. Veel kinderen willen maar wat graag zelfstandig reizen. Het is goed voor hun ontwikkeling en hun wereld wordt daardoor opeens een stuk groter. Ze kunnen dan ook eerder naar een sportvereniging of andere leuke activiteiten gaan, waar ze eerst niet naar toe konden. Vanwege het succes krijgen de Vervoermaatjes in 2019 een vervolg.

_BT Clear