_BT Clear

Mantelzorg;
voor als je soms samen wilt zorgen

Meneer Smit, 79 jaar oud, zorgt voor zijn 77-jarige vrouw. Hoewel hij het zorgen de normaalste zaak van de wereld vindt, gaat het hem de laatste tijd niet meer zo makkelijk af. Uiteindelijk vraagt hij om mantelzorgondersteuning.

Meneer Smit: “Tja, mantelzorger. Ik ben toch met haar getrouwd, dan doe je dat toch gewoon? Maar ja, de laatste tijd vind ik het wel zwaar worden. Ik kon het eigenlijk niet meer alleen, maar wist ook niet zo goed wie mij kon helpen. Via via vond ik het Mantelzorgcentrum.” De Mantelzorgmakelaar bracht de knelpunten in kaart en legde de lijntjes uit naar de verschillende instanties. Zo ontdekte de Mantelzorgmakelaar dat meneer Smit nog altijd zelf het huishoudtrappetje op klom om de ramen te lappen. “Ik doe zoveel mogelijk nog zelf, maar als ik straks van het trappetje af donder, dan is er niemand meer om voor mijn vrouw te zorgen. Zo had ik het nog niet bekeken.” Huishoudelijke hulp via de Wmo was snel geregeld, net als de dagbesteding voor zijn vrouw. En de Mantelzorgmakelaar maakte een financieel overzicht, zodat meneer Smit niet voor verrassingen zou komen te staan. Meneer Smit lacht: “Had ik nu maar tien jaar terug van het Mantelzorgcentrum gehoord! Maar het is fijn te weten dat er iemand over mijn schouder meekijkt als ik dat nodig vind.”

Voor Bergen en Heiloo

Bent u inwoner van Bergen of Heiloo en wilt u ook ondersteuning van het Mantelzorgcentrum? Kijk op www.mantelzorgcentrum.nl voor meer informatie of neem contact met ons op via [email protected] of
072 – 562 76 18

Voor Uitgeest en Castricum

In Uitgeest en Castricum biedt Maatje Z mantelzorgondersteuning. Meer informatie op www.maatjez.nl.
U kunt ook een mail sturen naar [email protected] of bellen met tel. 088-995 77 88.

De naam van Meneer Smit is gefingeerd, zijn verhaal is gebaseerd op meerdere verhalen die bij het Mantelzorgcentrum binnenkomen.


Zorg voor mantelzorgers

ZorginBeeld Frank Muller,

Mantelzorger worden, daar kies je niet voor. Dat ben je op een gegeven moment. En zolang alles goed en gesmeerd loopt, ben je je er van niet eens van bewust dat je mantelzorger bent. Veel mantelzorgers lopen soms tegen hun grenzen aan. Dan is het goed om te weten wat het Knooppunt Mantelzorg kan betekenen.

Vrijwillig mantelzorgconsulent Els Vlaar geeft een voorbeeld: “Een mantelzorger die ik belde, liet me weten dat haar partner het ziektebeeld dementie heeft en heel sportief is, dus graag naar buiten wil. Dit levert problemen op als ze alleen naar buiten gaat. Mevrouw zelf doet thuis al veel activiteiten met haar. Ze gaf aan dat ze wat ontlast wilde worden. Nu wist ik dat er een vrijwilliger was bij Welzijn Bergen die als hobby heel veel fietstochten maakt. Bij navraag bleek dat hij zich ook graag wilde inzetten om met de partner van de genoemde mevrouw af en toe een fietstocht te maken. Ze drinken daarna, ter afsluiting, nog een kopje koffie

Eenzelfde oplossing konden we bieden aan een mevrouw die voor haar broer, met geestelijke beperkingen, een activiteit buitenshuis zocht. Deze meneer gaat nu regelmatig op pad op de duofiets, iets waar hij steeds erg naar uitkijkt.”

De coördinator van de Mantelzorg in de gemeente Bergen is Carla Meliefste: 072 - 509 5267.

Meer informatie en de Mantelzorggids met het volledige aanbod over zorg en zorgaanbieders kunt u vinden op www.welzijnbergen.nl. Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers. Deze verschijnt drie keer per jaar.

Conflict met de buren? Schakel Buurtbemiddeling in!

De gemeente vindt het belangrijk dat u zich als bewoner veilig voelt. Ook in uw buurt. Geluidsoverlast, ruzie om een parkeerplek, pesterijen, intimidatie, onenigheid over bijvoorbeeld de tuin? Buurtbemiddelaars kunnen u helpen.

Buurtbemiddelaars

Bemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die ingeschakeld kunnen worden om problemen tussen buren naar tevredenheid te helpen oplossen.

Werkwijze van bemiddelaars

Als u hulp vraagt van buurtbemiddeling, dan komen er twee bemiddelaars op bezoek. Zij luisteren naar het verhaal van beide buren, geven geen oordeel en zijn onpartijdig. Onder begeleiding van de bemiddelaars volgt een gezamenlijk gesprek om tot een oplossing te komen.

Bemiddeling nodig?

Wilt u gebruik maken van buurtbemiddeling? Dat kan door te bellen naar: 06 39 8 39 515. Meer informatie vindt u op de website van De Bemiddelingskamer, www.debemiddelingskamer.nl.

_BT Clear