In de gemeente Amstelveen

Positieve Gezondheid

In de zorg is lange tijd veel aandacht uitgegaan naar klachten en gezondheidsproblemen. Het denken over gezondheid en ziekte is de laatste jaren echter sterk aan het veranderen. Gezondheid is méér dan afwezigheid van ziekte.

_BT Clear

Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber vroeg aan ruim 2.000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Wat blijkt? Het gaat mensen niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Zij vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk. Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op de manier die bij je past. Dat is Positieve Gezondheid.

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf. Op hun veerkracht om zich aan te passen aan wat zich in het leven voordoet en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Positieve Gezondheid omvat zes pijlers die mensen alle zes even belangrijk vinden. De pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Je kunt zelf je positieve gezondheid testen. Daarvoor beantwoord je een aantal vragen. Voorbeelden zijn: Hoe ervaar je je gezondheid? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan je bezigheden? Voel je je gelukkig? Of juist eenzaam?

Je kunt de test zelf doen op mijnpositievegezondheid.nl/­tools/hoewerkthet/. Je antwoorden brengen je Positieve Gezondheid in kaart. Dat gebeurt aan de hand van het spinnenwebmodel. De uitkomsten kun je bespreken met iemand met wie je je prettig en veilig voelt. Een vriend(in), een familielid, je buurvrouw of bijvoorbeeld je arts of hulpverlener. Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreek hoe je dat aan kan pakken. Bedenk wat een eerste stap kan zijn. Vind je het moeilijk om dat alleen te doen? Vraag hulp of steun in je omgeving!

Welzijn op Recept

Welzijn op Recept sluit goed aan op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Bij patiënten met psychosociale problemen, waarvoor geen medische behandeling of verwijzing nodig is, kan de eerstelijnszorg een ‘welzijnsrecept’ voorschrijven. De eerstelijnszorg is zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing, zoals de huisarts (en praktijkondersteuner), fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige). De zorgverlener kan het spinnenweb van Positieve Gezondheid gebruiken voor het zogenaamde ‘andere gesprek’. Nadat de patiënt het eens is met de verwijzing, wordt toestemming gevraagd of de huisarts de contactgegevens aan de wijkcoach van Participe door mag geven. De wijkcoach neemt vervolgens contact op met de patiënt, die nu cliënt is geworden, voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek gaat de wijkcoach samen met de cliënt op zoek naar wensen, behoeften en mogelijkheden. Omdat iedereen anders is en andere wensen en behoeften heeft, is er altijd sprake van maatwerk. Samen met de cliënt gaat de coach naar op zoek naar een activiteit die hierop aansluit. De coaches hebben een goed overzicht van activiteiten en informele netwerken in de wijk en de gemeente.

Hierdoor kunnen zij mensen goed doorverwijzen naar passende activiteiten. Door actief bezig te zijn wordt de aandacht verlegd van de klacht of beperking naar de activiteit waar de deelnemer plezier aan beleeft. De cliënt is nu deelnemer. Of vrijwilliger. En inwoner. Dit heeft direct invloed op de levensvreugde, het zelfbeeld en het welzijn in ruime zin. Of het nu gaat om samen wandelen, iets creatiefs te doen, iets nieuws te leren, vrijwilligerswerk te doen of aan te sluiten bij een eetclub: door (weer) mee te doen verdwijnen lichamelijke en mentale klachten vaak vanzelf!

Diverse medewerkers van Participe Amstelland zijn geschoold op het gebied van Positieve Gezondheid en gaan graag met je in gesprek. Ook werkt Participe nauw samen met eerstelijnszorg. Zo kunnen wij samen de juiste zorg leveren!

Wilt u meer informatie?

Neem contact op met uw wijkcoach [email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear