In de gemeente Amstelveen

_BT Clear

VOORWOORD

_BT Clear

Herkent u dit? Aan de ene kant wordt het gewone leven weer opgepakt. Men is zo blij en opgelucht dat de maatregelen opgegeven zijn. Er worden weer handen geschud, er wordt geborreld, de samenwerkingsafspraken worden gemaakt, het wordt drukker op de gangen en op de snelwegen. Bruiloften, verlate kerstfeesten, uitgestelde partijtjes worden gevierd. Bij de wijkcentra is weer reuring. De koffiemachine maakt overuren, de vrijwilligers zijn blij om hun plek achter de bar of bij de receptie weer te bemannen, de bezoekers zoeken passende activiteiten en cursussen. Trainingen worden weer druk bezocht, de telefoon gaat… Wat is dit toch heerlijk om weer van het leven te kunnen genieten! Terug naar het normale.

Aan de andere kant worden wij geconfronteerd met onbegrijpelijke beelden uit Oekraïne. Het is ook niet meer duidelijk of het ver weg is of toch dichtbij. Het roept bij ieder van ons wat op. Wij krijgen veel telefoontjes binnen van de verontruste bewoners… wij kunnen de situatie niet veranderen, maar wel een luisterend oor bieden en vragen of iemand het fijn vindt om daar samen met een ander over te praten. En opeens zijn de eerste vluchtelingen in Amstelland. De beelden en verhalen liegen er niet om… soms te dramatisch om aan te horen. Het verhaal van NOS staat opeens naast je, met een koffer en een huisdier.

Er ontstaat iets waar nog niet echt een woord voor bedacht is. Amstelveners afkomstig van Rusland, Wit Rusland, Oekraïne, Noord Macedonië en natuurlijk Nederland slaan handen in een om tot concrete hulpacties te komen. De woonkamers veranderen in een opslag, lopen wordt rennen, eten, en slapen wordt bijna onmogelijk want dan komen de zorgen over dierbaren. Ik heb het over tientallen, misschien wel honderden mensen die hier dagelijks mee bezig zijn. Er wordt per vluchteling gekeken naar wat die nodig heeft en wat die het liefst zou willen doen. De meeste vluchtelingen willen aan het werk, zij zijn niet hulpbehoevend, zij zoeken veiligheid in Nederland. Zij zijn dankbaar en willen snel zelfvoorzienend worden.

En de jongeren willen gewoon naar school. “Bezig zijn, structuur en doel hebben, ergens bij horen, dat voorkomt in veel gevallen zorg” zegt Slava Bulatov, een van de initiatiefnemers.

Partners vanuit allerlei sectoren vinden elkaar binnen een paar dagen. Overheid, Vluchtelingen-werk, AmstelveenSport, Stichting Amstelland Zorg, Amstelveenvoorelkaar, Joods Maatschappelijk werk en Participe. Iedereen denkt en doet mee, van schoonmaken van een loods voor een opslag van goederen tot koken van een pan soep voor de inzamelaars. Van het zoeken naar fondsen tot het uitvouwen van de dozen. In deze crisis worden wij ook blij van doen. Herkent u dat?

U leest op de volgende pagina’s over ons werk in Amstelveen. We willen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Wij staan daarom klaar voor mensen die moeite hebben bij het oplossen van en omgaan met problemen in het dagelijkse leven of werk. Daarnaast stimuleren we buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. En dat blijven we doen, juist nu.

Elena Nabatova, manager Participe Amstelland.

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van de gemeente Amstelveen

Teksten en redactie
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Skitter, Groningen

April 2022

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear