In de gemeente Amstelveen

_BT Clear

Lief en Leed

Lief en leed, het zegt al genoeg. Iedereen krijgt weleens te maken met lief of leed. En hoe mooi dat bewoners in de straat of het complex waar u woont, met u meeleven of blij voor u zijn. Bij Participe kunnen wij helpen om iets leuks te doen voor uw buren, een bloemetje zegt immers heel veel. Ook in uw straat zou dat kunnen, dan wordt uw straat of complex een Lief & Leedstraat.

Lief & Leedstraat, een mooi middel om uw buren en andere bewoners in uw straat, beter te leren kennen. Maar ook in straten waar men elkaar wel goed kent, zoals oudere wijken, is vaak al een goede saamhorigheid maar soms komen er nieuwe bewoners en dan is het een mooi middel om hen meteen bij deze saamhorigheid te betrekken. Lief en leedstraten dragen enorm bij aan de sociale cohesie. Het doel is duidelijk, met elkaar gezien en gehoord worden in de buurt en met kleine attenties of acties op die manier bewoners bijeen te brengen. 

Om Lief & Leed-straat te worden kan een bewoner samen met één of enkele andere bewoners uit de straat zich bij de wijkcoach aanmelden om ‘gangmaker’ te worden. Gangmakers zijn de bewoners die in hun eigen straat deze kleinschalige acties en acties uitzetten. Uw wijkcoach kan hier alles over vertellen en zorgt ook dat het geld wordt geregeld. Iedere deelnemende straat ontvangt namelijk een vast bedrag per jaar. En na een jaar krijgt u weer nieuw budget. Hiermee kunt u kleine attenties kopen bij voor- of tegenspoed. Denk hierbij aan een welkomstkaartje of een klein boeketje voor nieuwe bewoners, dat echtpaar in de straat wat 50 jaar getrouwd is, of bij leed, als een partner is overleden. Hoe goed voelt het als je weet dat de straat meeleeft! Maar er is nog meer te bedenken.

Soms komen spontaan ideeën op als gangmakers met elkaar in gesprek gaan. Vraag bijvoorbeeld buurtkinderen om zelf kaarten te maken en gebruik deze met een wens namens de straat of stuur deze met contactgegevens waar om hulp gevraagd kan worden of waar bewoners in de straat zich kunnen aanbieden om te helpen.

In contact met elkaar komen en elkaar met wat kleine dingen kunnen helpen, zoals een boodschap halen bevorderen leefbaarheid en maken een straat fijn om te wonen. Want zeker in deze bizarre tijden wordt gemerkt hoe waardevol je buren zijn. U kent het spreekwoord vast wel: “Beter een goede buur dan een verre vriend”.

Leuke acties waar wij van hebben gehoord en die soms zelfs niets kosten:

  • Kerstverlichting om de woningen zo met elkaar te verbinden of eenzelfde vrolijke kerstbal geven, zo vier je toch een beetje samen kerst.
  • Kleine fruitpakketjes voor een gezonde straat
  • Samen zwerfvuil opruimen
  • IJsjes uitdelen bij heel warm weer
  • Bosje rozen uit de supermarkt verdelen: een roos bij elke deur met een kaartje eraan!
  • Paaseitjes uitdelen
  • Nieuwjaarskaarten of oliebollen uitdelen
  • Een buur uitnodigen voor een wandeling
  • Vetbollen uitdelen voor de vogels, zorgt voor gesprekjes en nieuwe vogelaars
  • Samen soep eten om elkaar weer te spreken na de winter
  • Bloemzaadjes uitdelen bij de start van de lente, voor tuin of balkon

Zo kunnen buren die nog niet in beeld zijn, zoals ouderen zonder netwerk of een alleenstaande ouder, eenvoudig te weten dat de buurt er is om elkaar te steunen in soms wat moeilijke tijden. En zo vragen zij misschien iets makkelijker om hulp.
Bij de wat complexere zaken kan altijd hulp van de wijkcoach gevraagd worden die het verder oppakt. Zo kunnen we op een laagdrempeliger manier erger voorkomen.

Voorbeeld Lief en Leed-actie: Valentijn maandag 14 februari 2022

Vanuit het Lief & Leed potje kochten we bonbons, gebruikten we leuke kaarten en bevestigden deze versierd met hartjes op satéstokjes aan de bonbons. En dan langs deuren in de straat. We babbelden wat met buren. Hoe blij verrast zij waren!

Bewoners (gangmakers) Rembrandtweg

Op dit moment zijn er al 52 Lief & Leedstraten in Amstelveen maar mogelijk is er vanochtend alweer een nieuwe bijgekomen.

Mocht u van uw eigen straat ook een Lief & Leedstaat willen maken? Meld u aan via [email protected] of loop even bij uw wijkcoach binnen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear