Simpel én slim koken: dat wil iedereen. Onder de noemer van ‘smart cooking’ zette de Amerikaanse nieuwssite CNN zes digitale technologieën en tools op een rijtje die je anno 2015 binnen een handomdraai tot een ware ‘smart cook’ maken. Wij delen ze met je.

Smartphones en tablets

Ondanks dat we allemaal houden van het gevoel van het kopen van een splinternieuw kookboek, zoeken we recepten tegenwoordig steeds vaker online. Koks en hun uitgevers spelen daar op in en maken hun recepten online beschikbaar voor tablets en smart-phones en ontwikkelen apps voor de culinaire hobbyist.

Social media

In het verlengde daarvan: social media zoals Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest maken het ook steeds gemakkelijker om recepten te delen en ervaringen uit te wisselen. Op YouTube staan vandaag de dag zoveel video’s van zowel amateur- als chef-koks waarmee je live kunt meekoken.

Google Glass

Helemaal hightech ben je wanneer je de eigenaar bent van een Google Glass: een draagbare computer in de vorm van een bril. Google Glass geeft informatie weer zoals op een smartphone, maar dan handsfree. Je bedient het toestel met je stem of een touchpad aan de zijkant van de bril. Zo sta je tijdens het bekijken van een kookvideo bijna letterlijk in de schoenen van je favoriete chef-kok.

De iSpoon

Ook een erg vernuftige oplossing: de iSpoon. Het is een pollepel waarvan de achterkant te gebruiken is als styluspen op een tablet of smartphone. Nooit meer vieze vingers op je scherm wanneer je tijdens het koken gebruik maakt van je tablet!

De Prep Pad

De Prep Pad wordt door CNN omschreven als een ‘keukenvoedingsdeskundige’. Het is een slimme weegschaal die je via Bluetooth kunt verbinden met de iPad om de voedingswaarde van voedsel te tonen. Een druk op de knop en daar is je overzicht van calorieën, vet, eiwit, koolhydraten en vitaminen, zodat je een uitgebalanceerde maaltijd kunt bereiden.

De pan van de toekomst

Het zijn niet alleen accessoires waarmee je slimmer kunt koken, zelfs pannen worden steeds slimmer. Flare met Fin-X technologie is de naam van een nieuwe reeks van pannen waarvan beweerd wordt dat je er 40% sneller mee kunt koken dan met traditionele pannen. Dat bespaart tijd én energie.

We beginnen dus een groot aantal innovaties te zien voor de thuiskeuken. Terwijl sommige misschien een beetje te veel van het goede lijken, dienen andere echt een doel en zijn in veel keukens al de normaalste zaak van de wereld. Zij zijn dus echt een recept voor succes.

 
_BT Clear