U bent klaar met eten, maar uw bord is nog niet leeg. Is het geoorloofd de restjes te laten staan? Hoe plaatst u uw bestek op het bord om aan te geven dat er afgeruimd kan worden? En een kippenpootje, mag u dat met de hand eten? Op deze en meer vragen over de Nederlandse etiquette vindt u hier de antwoorden.

Aan tafel

Plaatsnemen aan tafel gebeurt uitsluitend op verzoek van de gastheer of -vrouw. In principe blijven de mannen staan totdat alle vrouwen plaatsgenomen hebben. U begint pas te eten nadat de gastvrouw begonnen is. De gastvrouw brengt ook de eerste toast. Mocht er een eregast aanwezig zijn, dan wordt er van hem of haar verwacht later op de avond nog een toast uit te brengen. Deze gebruiken worden niet overal toegepast, maar zijn wel volgens de Nederlandse etiquette.

Bestek

In Nederland dineren we vrij formeel en onze tafelmanieren zijn Continentaal: de vork houdt u in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Zolang u nog niet uitgegeten bent, legt u het bestek gekruist op uw bord. Uw mes richting de zeven en uw vork richting de vijf, zoals de wijzers op de klok. Als u klaar bent legt u uw mes en vork parallel op het bord. De vork met de tanden naar beneden en het mes rechts met de snijkant naar de vork toe.

Bestek ligt van buiten naar binnen, dus naar het bord toe, in de volgorde waarin u het bij de maaltijd nodig hebt. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het tafelzilver voor het dessert mag u vlak naast of boven het bord leggen. In het laatste geval legt u ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes. Voor brood of salade staan kleine bordjes links van het bord. De glazen staan rechts boven de borden. Helemaal links van alle glazen staat het waterglas.

Eten

Voedsel wordt in Nederland zelden met de handen genuttigd. Ongesneden salade snijdt u niet, maar vouwt u met een vork. Dit gebruik ziet u in de praktijk niet vaak meer terug. Zelfs boterhammen worden volgens de etiquette met mes en vork gegeten. Toch zijn er enkele voedingsmiddelen die uitsluitend met de handen gegeten worden, zoals kippenpootjes, ongepelde garnalen en pizza. In Nederland wordt verspillen van voedsel als een zonde gezien, begin daarom altijd met kleine hoeveelheden en eet uw bord leeg. Het zijn nogal wat regels, maar u bent er nu wel helemaal klaar voor: bon appétit!

 

_BT Clear