Elkaar respecteren

De aftrap van de campagne #RespectOn

_BT Clear

Jongeren die vloggen over tolerantie. Lessen mediawijsheid op school. En de interactieve theatervoorstelling Scherp! voor jongeren die aan het denken zet. In de gemeente Venray is de campagne #RespectOn gestart

Als we op een prettige manier met elkaar willen samenwonen en leven, is het belangrijk dat iedereen zijn toekomst op zijn eigen manier kan en mag invullen. Dat we rekening houden met elkaar. Tolerantie is het sleutelwoord. Daarom is in de gemeente Venray een pilot gestart onder de noemer #RespectOn. Die is onderdeel van Tolerant Minds. “Dat is een beweging die jongeren aanzet tot nadenken over gelijkwaardigheid en acceptatie van anderen. En die tolerantie en begrip wil versterken”, vertelt projectleider Ivo Heuts van het Jongeren Netwerk Limburg die de campagne begeleidt. De campagne #RespectOn in Venray is een pilot binnen de provincie Limburg. Ze is dit jaar gestart en duurt drie jaar.

Tolerantie

“Het idee is ontstaan naar aanleiding van de aanpak van radicalisering van islamitische jongeren. Daar is veel aandacht voor. Terwijl er weinig aandacht is voor andere groepen jongeren die in hun ontwikkeling ook door allerlei denkprocessen heen gaan”, legt Ivo uit. “Er dreigt een tweedeling in de maatschappij te ontstaan. Daarom willen we deze beweging samen met jongeren opstarten. En dan gaat het niet over radicalisering, want die willen we juist voorkomen. Het gaat over tolerantie. Om jongeren te laten zien wat er gebeurt kiezen we voor een confronterende aanpak die de jeugd aanspreekt.”

Hoe gaan we dat doen?

De aanpak is voorgelegd aan een groep jongeren. Ook is hen gevraagd naar wat naar hun idee het meeste effect heeft. Met als resultaat een groep jongeren die op YouTube gaat vloggen over de onderwerpen tolerantie en polarisatie. “De filmpjes kunnen worden gebruikt op school om het onderwerp te bespreken. Of met de ouders thuis aan de keukentafel.” Tevens is in mei de interactieve theatervoorstelling Scherp! aan het verenigingsleven gepresenteerd. Die stelt het thema eveneens aan de orde en zet deelnemers aan het denken. “Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan snel oordelen, dat is menselijk”, zegt Ivo.

“De voorstelling laat zien dat je eerst moet nadenken voordat je handelt op basis van wat misschien wel een vooroordeel is. Geef mensen de kans om te laten zien wie ze zijn of wat ze bedoelen, is de boodschap.” De voorstellingen worden tot en met 2020 verdeeld over diverse verenigingen. Op het Raayland College zijn er verder bijeenkomsten voor docenten en leerlingen om het thema bespreekbaar te maken. Ondertussen krijgen jongeren op school ook lessen in mediawijsheid, zodat ze zich bewust worden van de invloeden van social media op gedrag en denken.

Venray pilotgemeente

Venray is overigens niet als pilot-gemeente gekozen omdat daar meer dan gemiddeld jongeren rondlopen die dreigen te radicaliseren, vol vooroordelen zitten of haatdragend zijn. “Venray is niet anders dan de meeste andere gemeent en. Maar ook in Venray is het voelbaar en merkbaar dat tegenstellingen toenemen. We horen dat onder andere van docenten op scholen en verschillende ouders die zich hierover zorgen maken. Wij willen onze ogen daar niet voor sluiten, maar er iets aan doen”, aldus wethouder Martijn van der Putten, die bij de aftrap van het project jeugd en jongeren in portefeuille had. “Daarom zetten we graag in op preventie.”

Vloggen

Inmiddels hebben de eerste jongeren een vlog gemaakt. “Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt”, zegt Teun van Gelder. Hij is jongerenwerker bij Synthese en ondersteunt de deelnemers aan dit project. “Het is natuurlijk al een lastig onderwerp. Daarom leren we de deelnemers eerst om te vloggen en een relatie op te bouwen met hun volgers. Dan komt daarna de boodschap wel.” In The B vinden jongeren alles wat nodig is voor het maken van een vlog: camera’s, pc’s met de nodige programma’s en jongerenwerkers die hen daarmee kunnen helpen. Teun: “Respect alleen al voor de jongeren die een vlog maken. Ze stáán toch maar voor hun boodschap. Uiteraard helpen we hen wel om dit soms best gevoelige onderwerp bespreekbaar te maken.”

Vloggers gezocht
Wil jij ook vloggen? Meld je aan bij Synthese, Leunseweg 51, Venray.
Tel. (0478) 51 73 00 of e-mail [email protected]. Meer informatie staat ook
op www.respectvenray.nl. Daar vind je ook een link naar de eerste vlogs.

Scherp!
Wil je de theatervoorstelling Scherp! aanvragen voor je vereniging? Dat kan via de website respectvenray.nl/scherp!

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear