Mensen realiseren zich steeds meer:

‘we moeten dingen zelf doen’

_BT Clear

Dorpsraden, wijkraden en individuele bewonersgroepen pakken steeds meer zelf op om de eigen woon- en leefomgeving kwalitatief te verbeteren. De gebiedscoördinatoren zijn een verbindende schakel; zij zijn de ogen en oren voor de gemeente en zijn aanspreekpunt voor (groepen) inwoners.

De rol van de overheid, en dus ook van de gemeente Venray, is de afgelopen jaren sterk veranderd. De verzorgingsstaat waarin de overheid alles regelde ten behoeve van het welzijn en de welvaart van haar inwoners bestaat niet meer. De overheid treedt terug en laat steeds meer aan (groepen) inwoners zelf over. De gebiedscoördinatoren van de gemeente Venray ondersteunen inwoners en belangengroeperingen in hun zoektocht om de eigen kracht te ontdekken en zo minder afhankelijk te zijn van de overheid. De gemeente bedenkt en regelt niet hoe de woon- en leefomgeving eruit ziet; ze verbetert die in samenwerking met dorpsraden, wijkraden en individuele bewonersgroepen. De gebiedscoördinatoren voeren tevens de regie over de wijkteams. Voor de mede-werkers van de gemeente zijn zij de eerste vraagbaak voor de gewenste ontwikkelingen in het gebied vanuit het perspectief van de bewoners.

Aanspreekpunt

Ingrid van Cleef, Dave Groenen, Bart van Oort en Han Verkuijlen zijn de gebiedscoördinatoren van de gemeente Venray. Zij zijn hét aanspreekpunt voor alle collectieve vragen die vanuit de wijken en dorpen komen. De wijkteams vormen daarvoor de basis. In de wijkteams werken professionals van onder meer de gemeente Venray, Synthese, MEE, de politie, MET-ggz en Wonen Limburg en een wijkverpleegkundige samen. De samenstelling verschilt per wijk. In eerste instantie gingen de wijkteams nog vaak wijkbreed met (vertegenwoordigers van) inwoners in gesprek. Nu gebeurt dat steeds vaker op straat- of buurtniveau. “We merken dat daar meer animo voor is”, zegt gebiedscoördinator Han Verkuijlen. “En dat is eigenlijk ook logisch. Want het gaat dan direct over je eigen woon- en leefomgeving. Onze rol is om bewoners in een positie te brengen waarin ze zelf aan de gang kunnen gaan. Daarvoor moet je eerst elkaar in de straat leren kennen, samen dingen doen. Dan kun je ook een keer aankloppen bij de buren. De eigen verantwoordelijkheid in de eigen leefomgeving neemt zo toe. En daarmee kun je al vaak klachten voorkomen.”

Veilige, leefbare buurt

De aanpak werpt vruchten af, merkt Han. Hij haalt Landweert aan als voorbeeld. “Inwoners waarderen het wonen in de wijk met een 7 tot 8. Enkele jaren geleden was dat anders; inwoners hadden toen veel last van hangjeugd. Nu is het een stuk rustiger. We merken ook dat mensen vaker trots zijn op hun straat of buurt.” Zeven jaar geleden startte de gemeente in Landweert met het wijkteam met het project veilige, leefbare buurt. Dat ging in samenwerking met onder andere de politie en beheerders van de openbare ruimte. Bewoners pakten inmiddels al veel meer dingen zelf op in de openbare ruimte. Mooie voorbeelden zijn de hondenweide en de natuur-belevingstuin.

Ook zorg

Sinds de gemeente ook aan de lat staat voor het sociaal domein, is aan de taak van het wijkteam ook zorg toegevoegd. “Problemen, eenzaamheid, leven met een beperking, huiselijk geweld, burenoverlast, het speelt in elke wijk, in elk dorp. Dus ook in de Venrayse dorpen en wijken. Ook daarvoor staat het wijkteam aan de lat. Nu is hulpverlening meestal nog erg individueel gericht. Maar dat kan collectief, gekoppeld aan de buurt. Zodat mensen met een rugzakje een ‘zachte landing’ kunnen maken in de wijk. Dan trekt iemand eerder aan de bel als bijvoorbeeld de gordijnen dagen dicht blijven. Zo kun je lijntjes uitzetten om dingen vroeg te signaleren en daarmee erger te voorkomen. Is een probleem echt complex, dan wordt opgeschaald en is een maatwerkvoorziening aan de orde.”

Elkaar opzoeken

De wijkteams blijven mensen actief opzoeken. “We zoeken daarvoor wel steeds vaker ‘natuurlijke momenten’ op. We gaan met de koffietent of koffiebus de straat in. Of organiseren meetings. Maar we gaan ook wel op bezoek bij een eetpunt. Dat werkt goed. Mensen vertellen dan makkelijker wat hen bezighoudt of dwarszit. Dan kunnen wij vervolgens met het wijkteam kijken naar oplossingen.” In Oostrum, Ysselsteyn, Merselo en Wanssum hebben inwoners dat overigens zelf al goed opgepakt met de spreekuren die zij houden, vertelt Han. “Dat zijn mooie voorbeelden van hoe het kan. Elk dorp, elke gemeenschap heeft echter haar eigen manier om er handen en voeten aan te geven. Mensen realiseren zich ook steeds meer: we moeten dingen zelf doen. Meetbaar is het natuurlijk niet. Maar het gevoel zegt dat het werkt.”

Kijk ook op www.wijkteamvenray.nl.

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear