Iedereen kan meedoen aan de X-triathlon

Een aantal deelnemers aan de X-triathlon bezoekt het gemeentehuis van Venray tijdens de promotietour door de deelnemende Noord-Limburgse gemeenten.

_BT Clear

Wil je graag meedoen aan een triatlon, maar denk je dat dat niet kan door je beperking? Deelnemers aan de X-triathlon Noord-Limburg in Venray op 17 juni 2018 laten zien dat het kan.

“Heb je een dwarslaesie, een vorm van autisme, één arm of been? Heb je een verstandelijke beperking, ben je blind of doof? Heb je niet-aangeboren hersenletsel of een andere beperking? Iedereen met een beperking kan meedoen aan de X-triathlon.” De X-triathlon is georganiseerd door Iedereen kan sporten en MEE. Eric Brueren van Iedereen kan sporten is heel stellig: aan deze sportieve wedstrijd kan écht iedereen meedoen. “Alleen, of met de hulp van een buddy. En als je geen buddy hebt, dan zoeken wij er een voor je.”

Aangepast

Een triatlon is een sportieve wedstrijd die bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. De X-triathlon houdt echter specifiek rekening met de beperking. De afstanden zijn dan bijvoorbeeld korter. Of de tijd langer. Fietsen mag ook met een handbike. Rollen mag ook, in plaats van rennen. En de buddy mag zwemmen als de deelnemer dat zelf echt niet kan. Er is een wedstrijd-parcours en een recreantenparcours. De deelnemers kunnen zelf kiezen aan welk parcours ze willen meedoen.

Recreanten

Voor de X-triathlon geldt om te beginnen de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Er is dan ook voor iedereen een programma op maat. Eventueel mag één onderdeel door de buddy worden volbracht. Het programma begint in het zwembad van Laco De Sprank. Iedereen zwemt tien minuten. En bepaalt daarmee dus zelf zijn afstand. Voor visueel gehandicapten ligt er een speciale lijn in het bad. Maar zwemmen met drijfmiddelen of samen met de buddy, of lopen in het ondiepe bad kan ook. Daarna volgen, na een pauze, één of twee rondes op de fiets of aangepaste fiets langs het parcours rondom het Vlakwatergebied. Het laatste onderdeel is lopen, wandelen of rollen.

 

Na weer een pauze vertrekken de deelnemers gezamenlijk naar de atletiekbaan, waar ze lopen, wandelen of rollen tot de 15 minuten om zijn. Daarna gaan ze terug voor een gezamenlijke finish. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat, waarop hun persoonlijke tijden zijn genoteerd.

Ook competitie

De fanatieke sporter kan meedoen aan het wedstrijdparcours. “Want de competitie willen we zeker ook prikkelen”, zegt Eric. Deze sporters leggen het parcours van de mini-triatlon af op afstanden: 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen of wheelen. “Zo bieden we voor iedereen een uitdagend en toch toegankelijk programma.” De locatie is ook perfect, weet Eric. “Het ligt centraal en we hebben hier alle faciliteiten dicht bij elkaar. En we hopen natuurlijk ook op veel publiek. Omwonenden vragen we om te zorgen voor wat sfeer langs het parcours.”

De sporters doen in principe mee met hun eigen rolstoel of fiets. Eventueel kan Iedereen kan sporten een duofiets leveren. Voor aanvang van de wedstrijd, op zondagmorgen, is er dan nog gelegenheid om die precies goed af te stellen.

Er kan heel veel

In maart maakte een aantal deel-nemers al een promotour voor de X-triathlon door de Noord-Limburgse gemeentes. “De kracht van dit evenement is namelijk dat mensen zien wat er allemaal kan. Want vaak moeten we ze daar echt van zien te overtuigen. Maar er kan echt heel veel benadrukt Eric nog eens. “Voor elke beperking vinden we anders wel een oplossing. Zodat echt iedereen mee kan doen aan dit sportevenement.”

Feestelijk parcours
Ruim vijftig mensen met een beperking en net zo veel buddy’s doen mee aan de X-triathlon. De organisatie roept aanwonenden langs het parcours op om vooral een kijkje te nemen en te zorgen voor een gezellige en feestelijke sfeer.

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear