Die volle container die u regelmatig aan de straat zet, levert veel meer waardevolle grondstoffen op dan u zou denken. Op deze pagina’s kunt u lezen wat er allemaal met uw afval gemaakt kan worden. Een mooie reden om afval goed te scheiden!

_BT Clear

Wat kun je maken van GFT?

In Oldebroek zamelt Van Werven het GFT-afval (groente-fruit en tuinafval) apart in. Wist u trouwens dat ook uw keukenafval (aardappelschillen en dergelijke) en etensresten in de groenbak mogen? Etensresten die in het restafval zitten, zorgen er zelfs voor dat het afval minder goed verbrandt. Goed scheiden zorgt dus niet alleen voor een minder volle grijze container, maar ook voor minder vervuiling bij de verbranding. Omrin verwerkt al het afval uit onze gemeente. Een derde van het afval bestaat uit organisch materiaal. Voor Omrin is dit een waardevolle grondstof voor de productie van biogas en elektriciteit. Op Ecopark De Wierde gaat organisch materiaal in de vergistingsinstallatie. Deze installatie produceert biogas. Een deel van dit gas zet Omrin om in elektriciteit. Dit gebruiken ze onder meer voor het eigen Ecopark. Driekwart van de stroom gaat naar het publieke Friese elektriciteitsnet. Dit is voldoende om bijvoorbeeld onze gemeente meer dan een jaar van stroom te voorzien.


Gasopwerkingsinstallatie

In 2016 is de gasopwerkingsinstallatie op Ecopark De Wierde geopend, de grootste installatie in de Benelux. Hiermee zet Omrin het geproduceerde biogas om naar groengas. In totaal produceert Omrin zo’n 14 miljoen kubieke meter groengas. Ongeveer één miljoen m3 wordt gebruikt voor het eigen wagenpark. Wat over blijft wordt op het netwerk van Liander gezet. Dit is alsnog voldoende om jaarlijks zo’n 10.000 huishoudens van gas te voorzien.

Wat kun je maken van restafval?

Na scheiding en bewerking blijft er afval over, uit dit niet-herbruikbaar afval haalt Omrin de maximale hoeveelheid energie. Dit gebeurt in de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. De REC produceert duurzame energie in de vorm van stoom. Dit wordt onder meer gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de levering aan omliggende bedrijven in het havengebied van Harlingen.


Wat kun je maken van oude kleding?

In Oldebroek zamelt Sympany uw oude kleding in om daar nieuwe producten van te maken. Sympany krijgt namelijk steeds meer kleding die niet herdraagbaar is. Innovatie en recyclen worden om die redenen steeds belangrijker. Sympany werkt samen met verschillende partners om de oude niet meer draagbare kleding een nieuwe bestemming te geven.

Isolatiemateriaal

Wist u dat uw oude spijkerbroeken zeer goed isolatiemateriaal zijn? Katoen heeft van nature een zeer goede isolerende werking. Het is niet voor niets dat we zelf ook graag katoen dragen; het houdt ons in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel. VRK Acoustics maakt isolatiemateriaal van oude niet herdraagbare kleding.

Reblend kleding

Een doorbraak op het gebied van kleding recyclen: de 100% gerecyclede kledingstukken van Reblend-garen. De kledingstukken bestaan uit 70% gerecycled textiel en 30% gerecyclede PET. Geen nieuwe grondstoffen, geen vervuiling van water, geen afval, geen toegevoegde chemicaliën.

Khaloom: handgeweven stoffen
Khaloom is de duurzame sociale onderneming in Bangalore, India, die Sympany heeft opgezet in samenwerking met Enviu. De handgeweven stoffen worden geproduceerd van gerecyclede en organische garen. Khaloom is in 2015 opgericht en bewijst dat het maken van stoffen niet ten koste hoeft te gaan van mens en natuur, en dat een circulaire textielketen mogelijk is.


Wat kun je maken van plastic afval?

Omrin haalt alle plastic, metaal en drankenkartons (pmd) uit het restafval. Ongeveer driekwart daarvan wordt weer hergebruikt. De helft voor nieuwe verpakkingen. De andere helft kan niet meer worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar wel voor straatmeubilair; banken en paaltjes bijvoorbeeld. Het gaat dan om het bekende zwarte paaltje met rood-witte reflectoren. Het heeft een belangrijke functie in het vergroten van de openbare veiligheid. En het is dus ook nog eens gemaakt van 100% gerecycled kunststof uit huishoudelijk afval.

Verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons kunnen prima gerecycled worden. Van de drankenkartons wordt onder meer toiletpapier gemaakt. Blik kan eindeloos worden gerecycled in nieuw blik. De verschillende soorten plastic verpakkingen worden op vernuftige manieren ook van elkaar gescheiden. Deze worden verwerkt tot granulaat, korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten, zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien.

_BT Clear

_BT Clear