De E-waste Race: Leuk en leerzaam inzamelen van elektronica!

Iedereen kent het wel, je hebt nog wat oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, weg te brengen.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een E-waste Race kunnen buurtbewoners hun elektronisch afval aanmelden op een website. Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Zo maakt de E-waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Uit afgedankte elektrische apparaten kunnen veel verschillende materialen worden gehaald die weer als grondstoffen dienen voor nieuwe producten. Denk aan plastic, koper, aluminium en zelfs (een beetje) goud. In 200 telefoons zit bijvoorbeeld genoeg goud voor een ring.

Wat er uiteindelijk met de metalen, plastics en dergelijke wordt gedaan, verschilt enorm. Het aluminium van je computer kan bijvoorbeeld weer terugkomen als computer, maar ook in andere spullen, zoals in je telefoon.

Meer informatie: www.ewasterace.nl.

_BT Clear