_BT Clear

Heuvelruiters niet dakloos dankzij zon

In de volksmond noemt men het terrein van de Heuvelruiters ‘de manege’ maar er staan geen paarden op stal. Die komen en gaan met hun berijders om te trainen op het buitenparcours of in de binnenbak. En natuurlijk om wedstrijden te rijden. Daar komen opbrengsten uit voort waarmee de Heuvelruiters een deel van hun duurzame investeringen bekostigen. Daarbij maakt de vereniging gebruik van voordelige regelingen en innovatieve oplossingen.

Een mooi voorbeeld van zo’n duurzame investering is de aanleg van zogenaamde eb- en vloedbodems. Dat zijn waterdichte bakken met een drainagesysteem, een waterreservoir en verschillende lagen zand. De toplaag is vermengd met speciale vezels. Het systeem reguleert de waterhuishouding van het zand, zonder het waterverlies zoals dat bij sproeien optreedt. De conditie van de bak is daardoor optimaal voor paard en ruiter.

Financiering

Frans Koopman en Arjan Wolters van de stichting Vrienden van de Heuvelruiters deden het uitzoekwerk en de aanvragen. “Dat was nog een heel verhaal”, zegt Koopman. ”De aanleg van de bodems was mogelijk met verenigingsgeld en een aanvullende lening via de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Deze stichting zorgde samen met de gemeente voor de zekerheid waar de bank om vroeg. SWS kon een borgstelling verlenen tot maximaal vijftig procent van het te lenen bedrag. De gemeente stond garant voor de ander vijftig procent. De zonnepanelen volgden een heel ander traject.”

Dak eraf met subsidie

Na de aanleg van de bodems was er niet veel geld meer voorhanden. Toch lag er nog een belangrijk project: het asbesthoudende dak moest voor 2024 vervangen worden. Ook was een aantal wanden aan vervanging toe. Voor het weghalen van het dak was er de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken.Daarnaast was er een subsidie beschikbaar om LED-lampen te installeren, de Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS). De aankoop van een compleet nieuw dak vereiste echter een creatieve aanpak.

Het dakoppervlak leende zich uitstekend voor zonnepanelen, maar zelf aanschaffen was geen optie.

Duurzame samenwerking

Frans Koopman: “We zijn in gesprek gegaan met Bouwbedrijf van de Goor (BBG), initiatiefnemer van de bouw van energieneutrale woningen De Zeuven Heuvels in Wezep. Ook kwam de expertise van duurzame energieleverancier Greenchoice van pas. Daar is een mooie oplossing uit naar voren gekomen. Wij kregen het dak, anderen de zon. De opgewekte energie van de panelen op ons dak gaat naar de naastgelegen woonwijk de Zeuven Heuvels. KiesZon, onderdeel van Greenchoice, installeerde onder andere de panelen en travoruimte. Eind augustus 2018 was alles operationeel.”

Energiecoöperatie de Zeuven Heuvels

De zonnepanelen op het dak van het ruitercomplex zijn eigendom van energiecoöperatie de Zeuven Heuvels. BBG heeft deze coöperatie opgericht voor de toekomstige bewoners van de woonwijk Zeuven Heuvels. “Door deze opzet kon de coöperatie via de gemeente een duurzaamheidslening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), voor het dak en een deel van de wanden, meldt een tevreden Frans Koopman. “De coöperatie heeft het vruchtgebruik van de zonnepanelen voor 25 jaar. Wij zijn erg blij met deze oplossing, ons gebouw heeft nu een toekomstbestendig dak dat een groot aantal mensen nog jarenlang energie geeft.”

Subsidie

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken De subsidie is voor particulieren, bedrijven organisaties en overheden. Het budget voor 2018 is op, maar het aanvragen gaat gewoon door. De aanvragen gaan weer in behandeling op 1 januari 2019 voor het budget dat dan beschikbaar komt. Voorwaarden en hoe aan te vragen staan op de site www.rvo.nl.

Duurzaamheidsleningen

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)
SVn biedt aantrekkelijke leningen voor het kopen, verbeteren en verduurzamen van een woning of bedrijfsruimte. Voorwaarden en hoe aan te vragen staan op de site www.svn.nl.

Stichting Waarborgfonds Sport (SWS)
Mogelijkheid tot lenen bij een bank voor aanleg, bouw, renovatie of aankoop van een sportaccommodatie. Duurzame investeringen krijgen van het fonds een borgstelling van honderd procent in tegenstelling tot de ‘reguliere’ borgstelling van vijftig procent. Voorwaarden en hoe aan te vragen staan op de site www.sws.nl.

Colofon

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Oldebroek

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

Oktober 2018

_BT Clear

_BT Clear