In 2050 moeten alle woningen energieneutraal en aardgasvrij zijn. Provincie Gelderland heeft zelfs de ambitie dat in 2035 alle wijken van het aardgas afgekoppeld zijn. Dat is een hele uitdaging. In Oldebroek gaan we die uitdaging graag aan. Hoe beginnen we en welke mogelijkheden zijn er? We zetten het voor u op een rijtje.

_BT Clear

Een rekensom

Onze gemeente heeft een woningvoorraad van ongeveer 9000 woningen. Dat betekent dat wij vanaf nu ongeveer 530 woningen per jaar moeten aansluiten op een alternatieve warmtebron. Hierbij gaan we uit van de ambitie van de provincie. Ervan uitgaande dat we nog niet direct volop beginnen, zal het aantal af te koppelen woningen per jaar straks boven de 600 liggen. Daarbij zijn bedrijfsgebouwen die aangesloten moeten worden op een alternatieve warmtebron nog niet meegerekend. Al met al dus een forse opgave. Als aftrap wil Oldebroek een pilotproject starten voor het aansluiten van een buurt op alternatieve warmte. Mogelijke locatie is het Meidoornplein en omgeving in Wezep. Landelijk gezien is nog niet veel ervaring opgedaan met dergelijke processen. Dus het is een aardige uitdaging.

Wettelijk vastgelegd

Op 1 juli 2018 is wettelijk vastgelegd dat nieuwbouw waar een omgevingsvergunning voor wordt ingediend, niet meer mag worden aangesloten op het gasnet. Dit geldt ook voor vervangende nieuwbouw in een bestaande wijk. Uiterlijk 2021 moeten gemeenten een warmteplan van hun grondgebied geformuleerd hebben. Oldebroek is hier al mee begonnen. Het plan maakt duidelijk welke alternatieven er zijn voor het verwarmen van wijken door gas. Nederland stond al eens eerder voor een grote omslag. In de jaren ‘60 werd de overgang van de kolenkachel naar de gaskachel in tien jaar tijd voltooid. Zo snel zal het nu niet gaan, verwachten deskundigen. De overgang naar andere warmtebronnen vraagt veel werk: straten moeten opengebroken en elk huis moet een metamorfose ondergaan.

Wel of niet verplicht

Voor nieuwbouw is de verplichting om gebruik te maken van alternatieven er al. Of en wanneer dat voor bestaande bouw gaat gelden, is nog niet duidelijk. De aansluitverplichting die de overheid nu heeft maakt straks plaats voor een soort warmterecht. Huishoudens krijgen het recht op een alternatieve energievoorziening, zoals aansluiting op een warmtenet of een zwaarder elektriciteitsnet. Ook kunnen we, in de toekomst, een verbod op nieuwe gasketels verwachten, zoals ook in Denemarken is gebeurd.

Zelf aan de slag?

Een doorsnee huis helemaal duurzaam maken, kan ingrijpend en duur zijn. Bijvoorbeeld een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet kost duizenden euro’s. Wel kunnen bewoners al voorzorgsmaatregelen treffen: isoleren, zonnepanelen, een inductiekookplaat. Er zijn tal van mogelijkheden.

Is uw gasketel aan vervanging toe of koopt u een bestaande woning die u wilt renoveren? Denk er dan eens over na of u de gasleiding links kunt laten liggen. Zo bereidt u zich nu al optimaal voor op de toekomst.

Nul op de meter? Hogere hypotheek!

Voor een nul-op-de-meter woning kunt u een hogere hypotheek krijgen dan voor een ‘normale’ woning. De hypotheekverstrekker gaat ervan uit dat er minder vaste lasten zijn.

Ook huiseigenaren die van hun bestaande woning een nul-op-de-meter woning willen maken, komen in aanmerking voor een verhoogd hypotheekbedrag. Wie een verhoogde hypotheek aanvraagt moet eerst een taxatie overleggen. Daarin worden geplande verbouwingen ook meegenomen. Uit het rapport moet dan blijken dat de woning na verbouwing daadwerkelijk nul-op-de-meter wordt. Naast financiering via de hypotheek is het ook mogelijk om via de gemeente Oldebroek een duurzaamheidslening af te sluiten.
Op www.oldebroek.nl leest u er alles over.

Meer weten over gasloos wonen?

Op woensdag 28 november kunt u naar het netwerkevent ‘Aardgasvrije wijken, hoe dan?’. Laat u inspireren door Diederik Samson en ontvang informatie over de nieuwste ontwikkelingen tijdens de verschillende workshops. Op www.igev.nl/Nieuws vindt u actuele informatie over deze avond.

_BT Clear

_BT Clear