In de gemeente horst aan de maas

_BT Clear

Jolanda van Duivenbode - Verpleegkundige bij De Zorggroep
© Fotografie: Kim Roufs

“Ik heb hier al twee opleidingen gedaan en heb de ambitie om me nog verder te ontwikkelen.”

Jolanda van Duivenbode over haar werk als verpleegkundige in de thuiszorg.

Zodra Jolanda haar diploma SPW op zak had, begon ze als begeleider in een activiteitencentrum voor mensen met hersenletsel. Nu is ze verpleegkundige, zit ze in ondernemersraden én is ze werkbegeleider. De omscholing volgde ze via De Zorggroep. “Eerst deed ik de opleiding tot verzorgende IG, daarna tot verpleegkundige niveau 4. Ik wil ook nog een hbo-opleiding tot wijkverpleegkundige starten. Ik verdiep me graag in mensen en houd van persoonlijke gesprekken. Mensen durven hun verhaal met mij te delen. Dat geldt voor mijn cliënten maar ook voor hun naasten én mijn collega’s.”

Oog voor mogelijkheden én elkaar

Dat sterke inlevingsvermogen maakt ook dat ze een voorvechter is van werken vanuit Positieve Gezondheid. “Ik ben samen met collega’s een appgroep gestart waarin we tips en vragen delen, om collega’s te laten zien wat Positieve Gezondheid inhoudt. Voor mij gaat het om focussen op wat iemand zélf een goed leven vindt. Zo konden we een mevrouw met MS haar leeservaring teruggeven via een luisterboek. Wij kijken voorbij een beperking en zoeken naar wat mogelijk is. Oog voor elkaar is tegelijk de basis voor het sterke team van Jolanda. “We durven met elkaar in gesprek te gaan en hebben volop vertrouwen in elkaar. Het teamgevoel is hier zeer sterk. Daarbij is er organisatiebreed aandacht voor gezond en veilig werken.

Verpleegkundige Jolanda heeft haar plek bij De Zorggroep gevonden. In het team van wijkverpleging zijn nieuwe collega’s van harte welkom, Jolanda heeft je er graag bij. “Als je jezelf wilt blijven ontwikkelen, liggen er bij een grote organisatie als De Zorggroep volop kansen voor je.” Ontdek wat jouw plek kan zijn en bekijk de vacatures op www.werkenbijdezorggroep.nl

De dag van Katja

Als aanbieder van forensische zorg, bedient de Rooyse Wissel bijna de hele forensische keten met alle beveiligingsniveaus. Van klinisch behandelen, ambulant behandelen tot begeleid wonen. We behandelen en verplegen patiënten met ernstige psychiatrische problematieken. Ons doel is de maatschappij veiliger te maken. Daar leven we immers zelf ook in.

Katja is GZ-psycholoog. Als GZ-psycholoog werk je samen met een multidisciplinair behandelteam aan de behandeling van patiënten met veelal een tbs-maatregel. Katja deelt graag wat werken bij de Rooyse Wissel voor haar elke dag weer bijzonder maakt.

“Een patiënt en ik spraken over het vooruitzicht dat hij had gekregen om door te stromen naar een andere afdeling. Het ging beter met hem en ik merkte dat hij dat zelf ook doorhad. Toen keek hij me aan en zei: ‘Ik heb er vertrouwen in. Het komt goed.’”

“Dat ik hem mijn eigen woorden hoorde zeggen, was heel bijzonder. Ik probeer in een behandeltraject zaadjes te planten bij iemand door dingen te zeggen als ‘ik zie dit wel zitten’, ‘jij kunt dit’ of ‘ik heb hier wel vertrouwen in’. Maar dat moment waarop het niet meer zozeer van mij is, maar van hem, dat is heel mooi.”

“Om op dit punt te komen, hebben hij en ik hard moeten werken. Dat dit lukte, gaf dan ook veel voldoening. Maar het betekende vooral heel veel voor hem: hij besefte dat wat hij gedaan had, niet was wat hij wilde. Dat hij moest leren om op een andere manier met zijn emoties om te gaan.”

“Naar dit punt in de behandeling werk ik met alle patiënten toe. Dat hij dit vertrouwen in zichzelf en in mij uitsprak, was zo’n belangrijke stap. Hij had nog een lange weg te gaan, maar de voorwaarde om daaraan te beginnen, was er nu.”

Bij de Rooyse Wissel werk je aan mensen.

www.derooysewissel.nl/werken-bij

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear