In de gemeente horst aan de maas

Voor elkaar zorgen!

Samen buren, vrienden of familie de hulp bieden die nodig is. Dat doet America Left. Inwoners in America hebben de zorg in het dorp zelf georganiseerd. Voor een kop koffie of een ritje naar het ziekenhuis. Dit kan door de inzet van veel vrijwilligers én met de inzet van professionals. Want met Ellen en Mieke heeft America Left inmiddels een wijkverpleegkundige en een huishoudelijk ondersteuner in dienst. Een beweging waar we als gemeente, samen met de zorgaanbieders, graag aan meewerken. Dit doen we door onze regels makkelijker te maken, en door een deel van het WMO-geld aan America Left over te maken. Inwoners ontvangen hierdoor betere zorg, dichterbij de mensen en dát met minder gedoe en regelwerk. Passende hulp die is ontstaan doordat een dorpsgenoot die in het ziekenhuis lag en niet naar huis kon. Of voor een andere dorpsgenoot die naar huis wilde, om in America te kunnen sterven. Zorg die nu wel geboden kan worden.

_BT Clear

En zo werken we als gemeente al met tientallen initiatieven van actieve inwoners samen. Met de verschillende Naoberzorgpunten waar vrijwilligers mogelijk maken dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. Met de dagvoorzieningen waar mensen elkaar ontmoeten. Met de verenigingen die zorgen voor een gezonde leefstijl én die onze vrijwilligers van de toekomst opleiden. Of met de tientallen vrijwilligers die ervoor zorgen dat onze nieuwe dorps- en wijkgenoten zich welkom voelen. Stuk voor stuk initiatieven die maken dat we op een fijne manier kunnen wonen en leven in onze dorpen en wijken. Initiatieven waar we enorm trots op zijn en niet meer zonder kunnen.

Voor ons als gemeente is het belangrijk dat we dit, samen met jullie, zo goed mogelijk faciliteren en versterken. We weten namelijk dat het huidige systeem onder druk staat. De vraag naar zorg en ondersteuning groeit, en het aantal mensen dat in de zorg werkt neemt af. Dat vraagt om een andere manier van werken en organiseren. Omdat we ook morgen en over tien jaar, mensen de juiste zorg en ondersteuning willen bieden. We maken werk van samenwerken, gericht op gezond leven en eigen kracht. We stimuleren samenwerking tussen inwoners en andere partijen. En ondersteunen daar waar inwoners zelf de verantwoordelijkheid nemen en het samen mogelijk maken. Als gemeente organiseren wij datgene dat mensen niet zelf, of samen, kunnen.

Ik ben ervan overtuigd dat we samen de samenleving maximaal in haar kracht kunnen zetten. Samen voor een gezond, en betekenisvol, leven in Horst aan de Maas. Voor jong en oud. Heb je daar ideeën over? Mail me gerust op [email protected].
De koffie staat klaar!

Roy Bouten
Wethouder Gezond leven en
wonen voor jong en oud
Gemeente Horst aan de Maas

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van welzijnsorganisatie Synthese

Teksten en redactie
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Skitter, Groningen

September 2022

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear