In de gemeente horst aan de maas

Synthese, thuis in je wijk.

Synthese is een brede welzijnsorganisatie. Ons streven is dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. In zijn of haar eigen gemeenschap en op zijn of haar eigen manier.

_BT Clear

We komen vragen tegen zoals: “Hoe krijg ik weer balans tussen mantelzorg, mijn gezin en werk?” of “Hoe komen we er achter of er behoefte is aan burenhulp?” of “Ik heb geen overzicht meer in mijn in- en uitgaven en krijg niet alle rekeningen betaald. Ik maak me hier zorgen over.” Wij noemen dit vraagstukken die je tegenkomt in het alledaagse leven, als persoon (voor jezelf) maar ook als betrokkene in eigen wijk of dorp (collectief).

We krijgen van inwoners wel eens vragen over wat Synthese allemaal doet. We zullen in deze informatiekrant twee projecten uitlichten. Maar dit zorgt dat je nog niet alles weet wat wij doen. Je mag ons daarom altijd benaderen als je even iets kwijt wilt. Een reactie, opmerking maar ook voor een vraag. Wij staan altijd open voor een gesprek.

Wat doet Synthese?

Mantelzorgondersteuning, Thuisadministratie & STAP, Opvoed ondersteuning Ouders & Kinderen (OOK), Buurtbemiddeling, Maatschappelijke begeleiding, SamenWijzer, Opbouwwerk en Jongerenwerk incl. Straathoekwerk.

Voor meer informatie over deze diensten en projecten kijk op www.synthese.nl of volg ons op facebook.com/synthesehorstaandemaas.
We zijn bereikbaar via [email protected] of 077 397 85 00.

“Synthese helpt je op weg, jij bepaalt de route”

Team Horst aan de Maas

Anja Damhuis

Mantelzorgondersteuner en sociaal werker

Annie Korstjaans

Sociaal werker

Caroline Keizer

Sociaal werker en jongerenwerker

Daan Vissers

Jongerenwerker

Gwen Fleuren

Manager sociaal werk

Irma Versteegen

Sociaal werker

CMariëlle van Twillert

Coördinator integratie en participatie

Mieke Cruijsberg

Opbouwwerker

Richard Fieten

Opbouwwerker

_BT Clear

Twee projecten uitgelicht:

_BT Clear

‘Join Us’

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch is er een grote groep jongeren dat eenzame gevoelens kent. Voor deze groep is er Join Us.

Join Us kent in de gemeente Horst aan de Maas twee leeftijdsgroepen: 12-18 jaar en 18-25 jaar. Eén keer in de twee weken wordt er een avond georganiseerd door de jongeren zelf en worden zij ondersteunt in het maken van nieuwe contacten door o.a. het jongerenwerk.

“Ik vond het in het begin erg spannend om hier naar toe te gaan want ik kende er niemand. Ik werd buitengesloten op school of werd veel als laatste gekozen bij groepjes maken in de les. Bij Join Us leer ik vriendschappen op te bouwen.” Quote van een jongere

Door middel van social challenges worden jongeren uitgedaagd om individueel aan de slag te gaan met sociale vaardigheden, vrije tijdsinvulling, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het gevoel van er mogen zijn en jongeren spelenderwijs in contact brengen heeft een positieve werking op het sociaal emotionele functioneren. Ze leren zelf een netwerk op te bouwen en onderhouden met leeftijdsgenoten.

Westenwind waait door Horst-West

Bewoners in de Horster wijken In de Riet, de Mussenbuurt en de Norbertuswijk willen graag samen aan de slag om te werken aan een wijk waar mensen met plezier wonen. Waar ze naar elkaar omkijken en elkaar helpen. En waar fijne plekken zijn om elkaar te ontmoeten voor verbindende activiteiten.

Het thema wonen werd als eerste door de drie wijken, samen met gemeente Horst aan de Maas, Wonen Limburg en Synthese opgepakt.Al snel bleken ook andere thema’s kansen te bieden op een mooie samenwerking. Dit leidde tot een programma waarin de focus ligt op het bundelen van krachten om gezamenlijk zaken in beweging te brengen. Dat programma kreeg de veelbelovende naam ‘Westenwind’.

De komende jaren gaan bewoners samen met maatschappelijke organisaties aan de slag met thema’s als ‘oog hebben voor elkaar’, ‘elkaar ontmoeten’ en ‘meedoen’. Westenwind wordt ondersteund door het landelijke VSBfonds. Hierbij is steeds aandacht voor de beste vorm van samenwerking tussen bewoners en professionals.

Wat merken inwoners van Westenwind? In alle drie de wijken zijn bewoners al bezig met verbeteringen in de openbare ruimte binnen de eigen wijk.

Zo is eind 2021 de speeltuin op het Merelplein in de Mussenbuurt opgeknapt. De vraag was: “Hoe realiseren we een speeltuin waar ieder mee kan leven?“

Klik hier en lees hoe de bewoners dit zelf hebben opgepakt.

Bij In de Riet krijgt de vijver een mooie upgrade en in de Norbertuswijk worden, in samenwerking met opbouwwerk, drie veldjes heringericht. “Begin september hebben we aanwonenden uitgenodigd om ideeën in te leveren voor de nieuwe invulling van de drie veldjes.” Aldus Richard Fieten, Synthese

Klik hier en lees meer

Andere projecten die voor Westenwind op de rol staan zijn de nieuwe ontmoetingsplek in de nieuwbouw van basisschool ‘de Weisterbeek’, het wijkoverstijgend aanbieden van Naoberzorg en klussendienst, en aandacht voor jongeren en armoede in de wijken.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear