In de gemeente horst aan de maas

_BT Clear

Jongeren structuur bieden in een spannende periode in hun leven

Jeugdinrichting Horsterveen is voor veel omwonenden in Evertsoord een houten gebouw, direct aan de weg, met hoge hekken en veel prikkeldraad eromheen. Maar wat gebeurt er achter die hekken?

Jongeren achter hoge hekken

Horsterveen is in september 2021 geopend. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar, die verdacht worden van het plegen van een misdrijf worden hier geplaatst. Er is veel aandacht voor onderwijs en behandeling. Het uiteindelijke doel is dat deze jongeren weer op een goede manier terugkeren in de samenleving waar zij een bestaan kunnen opbouwen zonder criminaliteit. Dagelijks werken de medewerkers in Horsterveen gezamenlijk aan dit doel, omdat ze geloven in een tweede kans voor deze jongeren.
Marjan Herbschleb en Janneke Römer zijn samen directeur van Horsterveen Marjan focust op alles wat niet met ‘behandeling’ te maken heeft en Janneke richt zich juist daarop.

Jongeren heropvoeden en behandelen? Hoe dan?

Sommige mensen zullen zeggen: laat die jongeren hun straf uitzitten op een zo sober mogelijke plek. Maar daar heeft niemand wat aan, stelt Herbschleb. Een jeugdinrichting is essentieel anders dan een volwassen gevangenis. Ze zitten hun straf uit, maar we zijn ook de hele dag bezig met het behandelen van deze jongeren met de bedoeling om hen weer klaar te maken voor de samenleving.
Römer vertelt dat de behandeling volledig is afgestemd op de individuele jongere, want iedere jongere heeft andere leerpunten en behoeften. De behandeling bestaat allereerst uit het stabiliseren van de jongere. Het komt vaak voor dat een jongen voorafgaand aan zijn opname in de inrichting een periode in zijn leven kende met weinig structuur (bijvoorbeeld geen school, veelvuldig gebruik van softdrugs). Een jongere inzicht geven in wat risicovolle situaties of triggers voor hem zijn, is een belangrijk onderdeel van zijn behandeling. Het gaat erom dat een jongere deze leert herkennen en dat dit in de behandeling bewerkt kan worden. Ook wordt er gekeken naar de krachten van een jongere, welke vaardigheden bezit hij al om de kans op een positieve terugkeer in de maatschappij te vergroten. Om dit alles te bereiken wordt er intensieve begeleiding en verschillende therapieën aangeboden, dit betekent dat jongeren veel in contact zijn met onze medewerkers.

Dagprogramma

Onderwijs of werk zijn belangrijke pijlers voor een crimineel-vrij leven. Daarom gaan de jongeren elke werkdag binnen de inrichting naar school. Er worden vakken gevolgd en vaardigheden geoefend ter voorbereiding op het leven buiten, waarbij diploma’s en certificaten behaald kunnen worden die zij kunnen gebruiken bij terugkeer in de maatschappij. Naast onderwijs/arbeidsvaardigheden is er overdag ook ruimte voor het volgen van therapieën en voor sportactiviteiten.

Meer weten of werken bij RJJI

Ben jij ook zo benieuwd wat er zich achter de hekken afspeelt of zie je een carrière bij Horsterveen wel zitten? Neem dan eens een kijkje op www.werkenbijdji.nl/rjji of op de socials van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting via Instagram (@rijks_jeugdinrichting) of LinkedIn. Er staan diverse vacatures open!

Het verhaal van Marcel de Klein

De weg naar werk is voor iedereen anders, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Neem het verhaal van Marcel de Klein. Marcel is sinds 1996 werkzaam bij NLW Groep en vanaf begin dit jaar gedetacheerd bij Waterschap Limburg als medewerker Areaalbeheer in de regio Maasduinen. We treffen Marcel in het buitengebied van Oirlo waar hij samen met collega Geraldine het onderhoud van boerenstuwen uitvoert. Marcel: “Ik vind het fijn om bij het Waterschap te werken, zij bieden me zelfstandigheid en laten me vrij in de uitvoering van mijn werkzaamheden. Dat vind ik erg belangrijk.”

Waardevol en passend werken met mensen met een arbeidsbeperking, dat is waar NLW Groep voor staat. Daarbij werken we nauw samen met gemeenten en werkgevers om iedereen optimaal en duurzaam te laten meedoen op de arbeidsmarkt.

Successen maak je samen

Marcel is sinds zijn aanstelling bij NLW met name werkzaam geweest in functies in het buitenbeheer. Toen hij de vacature medewerker Areaalbeheer bij Waterschap Limburg zag, wist hij het meteen: “Hier wil ik werken!” Samen met de NLW participatieconsulent stelde hij een sollicitatiebrief op en reageerde op de vacature, wat resulteerde in een baan.

Werk voor iedereen

Waterschap Limburg en NLW werken samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren in de maatschappij. Het gaat dan om een baan in een zo regulier mogelijke werkomgeving, waar iemand zijn kwaliteiten goed kan benutten. Marcel wordt vanuit NLW begeleid door jobcoach Anne-Marie Peeters. “Anne-Marie regelt alles voor mij en staat voor mij klaar als ik vragen heb”, aldus Marcel.

Meer informatie

Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden wat NLW Groep voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op 0478 - 552 353 of kijk op www.nlw.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear