_BT Clear

BLIJLES
Bollenstreek

Vanuit mijn rol als mede-eigenaar van BLIJLES, een groot maatschappelijk bijlesbedrijf dat o.a. actief is in de regio Duin- en Bollenstreek, kom ik dagelijks in contact met het begrip zorg. Veel leerlingen die minder goed presteren op school, en daarom kiezen voor extra ondersteuning, kampen vaak met onderliggende problematiek. Eenzaamheid, depressie, onveilige thuissituatie, mantelzorg; thema’s die ook onder jongeren duidelijk naar voren komen. Maar deze ‘trend’, de combinatie tussen schoolprestaties en onderliggende problematiek, wordt nog te vaak genegeerd.

Er is een groot ‘grijs gebied’ in de jeugdzorg: jongeren die niet op de radar staan van zorginstanties, maar wel rondlopen met (beginnende) problematiek. Groepsdruk en schaamte spelen een belangrijke rol. Het is niet ‘stoer’ om open te zijn over je gevoelens of vervelende thuissituatie. Veel jongeren voelen ook niet de noodzaak om persoonlijke problemen te bespreken met hun mentor, teamleider of vertrouwenspersoon op school.

Bijles wordt vaak afgeschilderd als een snelle, makkelijke manier om geld te verdienen. Maar het is veel meer dan dat. Uit onze ervaring is bijles een van de oplossingen om het ‘grijze gebied’ in de jeugdzorg op te lossen, mits je het op de juiste manier aanpakt. De leerlingen die rondlopen zijn vaak actief op de sportclub, en doen leuke dingen met vrienden, waardoor het in eerste instantie lijkt alsof er niets mis is. Een fijne bijlesdocent (in veel gevallen ook een jongere die nog op school zit), met wie je een vertrouwensband kunt opbouwen, heeft naast het lesgeven een antennefunctie. Een simpele: ‘Hey, hoe gaat het?’ is vaak al genoeg. Ik ben nu 20 jaar oud, en toen ik vijf jaar geleden begon met bijles geven kwam ik al vrij snel in contact met een meisje, ik gaf haar Engels bijles, met een onveilige thuissituatie. Ze vertelde me het hele verhaal, omdat ze me kon vertrouwen. Ik was een aanspreekpunt zonder drempel. Samen hebben we contact gezocht met Veilig Thuis, die de situatie uiteindelijk heeft opgelost.

Haar verhaal, en dat van vele anderen, was en is de motivatie om door te gaan met BLIJLES. Bijles is een laagdrempelige manier om niet alleen schoolprestaties te bevorderen, maar ook om leerlingen met achterliggende problematiek in beeld te brengen. Dit wordt nog te vaak onderschat. Benieuwd hoe we dit precies doen? Kijk op onze website: www.blijlesbollenstreek.com.

Max Uphoff

‘Omarm de diagnose van je kind en zoek passende hulp’

Annemieke Nederstigt is de moeder van de 14-jarige Jayden met ASS (autismespectrumstoornis). Een jaar geleden, net voor de zomervakantie werd hij gediagnostiseerd.

Hoe was die periode daarvoor voor jou als moeder?

“Als alleenstaande moeder van drie kinderen, met hoge schulden, was het een zware tijd. Ik had twintig ballen hoog te houden en ging bijna gebukt onder stress. Maar zolang alles volgens hetzelfde stramien verliep was er weinig aan te merken op het gedrag van Jayden. Helaas ging het op school minder goed. Hij haalde mooie cijfers maar op sociaal-emotioneel vlak liep hij steeds vaker vast. Ik gaf de scheiding, de stress om geld en mijn lange werkdagen hiervan de schuld. En ieder kind is toch weleens lastig?”

En toen was daar die diagnose, wat deed dat met jou?

“Het emotioneerde me. Net als nu. Dat moment, die herinnering, het blijft me ontroeren. Vanaf dat moment wist ik dat we hulp kregen en dat we er niet meer alleen voor stonden. Inmiddels, mede door de twee lockdowns, trokken de mentale problemen van Jayden een zware wissel op het gezin.”

Heb je na de diagnose de hulp gekregen die je nodig had?

“De hulp die ons werd aangeboden paste niet bij Jayden. Niet alleen hij, ook mijn dochters en ik hadden hulp nodig. Via het jeugd- en gezinsteam van mijn gemeente kwam ik bij Dunas Zorg terecht. Zij begeleiden Jayden een aantal dagen in de week maar zijn er ook voor zijn zussen en mij.”

Je hebt veel geleerd over autisme. Welke raad heb je voor andere ouders?

“Omarm de diagnose van je kind, zoek passende hulp en laat je door de meningen van anderen niet uit de het veld slaan. Jij weet wat het beste voor je kind is!”

Kijk ook op www.dunaszorg.nl voor meer informatie.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear