Retoertje: Weldadig tripje

De Koloniën van Weldadigheid. Een verhaal over meer dan 100.000 armen, landlopers en wezen uit de grote steden die vertrokken naar Drenthe. Eerst vrijwillig, later gedwongen. Een relatief onbekende geschiedenis waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn.

_BT Clear

Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid werden meer dan 200 jaar geleden opgericht. Het doel was armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden een kans te geven op een beter bestaan. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. Het grootste oppervlak van de koloniën ligt in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Mario van vakantaseren.nl

“… ik kan je aanraden om je binnenkort onder te dompelen in dit gebied, mijn inziens één van de best bewaarde geheimen van Nederland.”

Smakelijk Veenhuizen

Verstopt in bijzondere rijksmonumenten vind je in Veenhuizen smakelijke bedrijvigheid. Op ambachtelijke wijze worden hier streekproducten en gerechten gemaakt. Kom weldadig genieten bij Hotel-Restaurant Bitter & Zoet, gevestigd in voormalige dienstwoningen. In de oude graanmaalderij ben je bij Bierbrouwerij Maallust welkom voor een heerlijk biertje. Bij koffiebranderij Koffielust voor de lekkerste koffie, in de oude zuivelfabriek bij kaasmakerij Kaaslust voor ambachtelijke kaas en bij Piepers & Paupers voor een heerlijk frietje.

Nieuw! Luistertocht door het Pauperparadijs

Suzanna Jansen is schrijfster van de bestseller Het Pauperparadijs. In haar boek beschrijft ze het grootschalige sociale experiment uit de negentiende eeuw waar haar voorouders deel van uitmaakten. Nu neemt Suzanna je mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp Veenhuizen. De luistertocht is een indrukwekkende tijdreis die je al wandelend of fietsend brengt langs plekken uit haar boek. De geschiedenis wordt door vertelling, voorleesfragmenten, korte scénes en muziek bijna tastbaar. De unieke theatrale luistertocht is verkrijgbaar bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Liggen jouw roots in de Koloniën van Weldadigheid?

1 op de 16 Nederlanders heeft voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Grote kans dus dat ook jouw roots in Drenthe liggen. Spit in je verleden en kijk of jij ook een afstammeling bent van een pauper. drenthe.nl/paupers

Wist je dat…

de Koloniën van Weldadigheid dit jaar genomineerd zijn voor de UNESCO Werelderfgoed status? Wie weet hebben ze op dit moment de titel zelfs al wel binnen gesleept.

_BT Clear

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear