In de gemeente zutphen

_BT Clear

DIT HADDEN WE VEEL EERDER MOETEN DOEN

‘Dit hadden we veel eerder moeten doen’, horen we vaak van gasten en familieleden nadat iemand is opgenomen in het hospice in Zutphen. Het lijkt en is vaak zo mooi om thuis te kunnen sterven. Maar er komt ook veel bij kijken. Alles gaat gewoon door, de was, de boodschappen, het huishouden. En dan komt daar de zorg voor de ernstig zieke naaste nog eens bij. Veel aanloop en bezoek, kopjes koffie, overleg met huisarts, met thuiszorg. Vreemde mensen over de vloer, maar niet altijd op de momenten dat het echt nodig is.

Je thuis verlaten en de drempel van het hospice overgaan is soms best moeilijk. Maar eenmaal binnen valt dat gevoel heel snel weg. De warme en gemoedelijke sfeer maakt dat mensen zich welkom voelen. De bloemen bij de ingang, de warme kleuren en de hartelijke ontvangst doen iets met mensen.

“We kunnen geen dagen aan het leven toevoegen, maar wel leven aan de dagen!”

Regie houden

Hospice Zutphen is een ‘bijna zoals thuis’-huis waar mensen verblijven die met het laatste stukje van hun leven bezig zijn. Mantelzorgers geven aan dat ze door de opname in het hospice weer tijd krijgen voor elkaar en voor de dingen die er écht toe doen. De vijf gastenkamers die het Hospice telt, mogen aangekleed worden met spullen van thuis om het vertrouwde gevoel vast te houden. Het hospice is er voor iedereen, ongeacht achtergrond en financiële situatie. Waarbij het belangrijk is dat de gast zo lang mogelijk regie blijft houden over zijn of haar eigen leven. Dit geldt ook voor familieleden en vrienden: waar zij willen, kunnen zij zelf zorg blijven geven en bijvoorbeeld ook zelf koken voor hun naaste. Er is veel mogelijk dat aansluit bij ieders wensen. Zo zijn er in de loop der jaren al een tuinfeest, een dansmiddag en een kooroptreden georganiseerd. Ook rijdt regelmatig de wensambulance voor om nog een laatste uitstapje te realiseren. Mooie herinneringen voor hen die achterblijven.

Meer Informatie?

Kijk voor meer informatie of een impressie op www.hospice-zutphen.nl of neem contact op via 0575 566 333 of [email protected].

Samen op pad

Een terugkerend thema binnen ons werk is eenzaamheid. Dit is één van de redenen dat Ambulante Zorg Oost hier aandacht aan besteedt.

Medewerker aan het woord

“In ons werk zien wij regelmatig jongeren die eenzaam zijn. Jongeren die graag een groter sociaal netwerk willen of eigenlijk gewoon een vriend/vriendin willen hebben. Om samen leuke dingen te kunnen gaan doen en daardoor uit die eenzaamheid te komen. Echter is het niet vanzelfsprekend om ‘zomaar’ bij een sport of muziekclub te gaan. Er zijn tal van mogelijkheden aan activiteiten die worden georganiseerd voor mensen met een vorm van een beperking. Maar wat als de sociale angst zo groot is dat je ook daar niet naar toe durft? Het hebben van één of meerdere sociale contacten is zo’n belangrijk onderdeel van het leven. Wij zien dat bijna iedereen daar behoefte aan heeft. Al is het samen een film kijken zonder met elkaar te hoeven praten.

Een aantal weken geleden vertelde een collega dat hij twee jongens begeleidt met dezelfde interesse en met dezelfde, grote behoefte aan een vriendschap. Hij heeft hen samen gebracht door een wandeling te maken. Mooi om te zien dat hij stapje voor stapje ervoor heeft gezorgd dat deze twee jongens elkaar nu zelfstandig zien en wellicht ontstaat er een vriendschap voor het leven.“

Om te zorgen dat dit onderwerp onder de aandacht blijft, heeft Ambulante Zorg Oost, in samenwerking met de gemeente en een aantal andere zorgaanbieders, diverse activiteiten georganiseerd. Op deze manier hopen we met elkaar, dat er aandacht blijft voor dit thema en daardoor mensen met elkaar in contact komen.

Kijk voor meer informatie op www.ambulantezorgoost.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear