Zorg & ondersteuning in Zoetermeer

Sinds 1 januari dit jaar voert de gemeente de Participatiewet uit. Deze wet is bedoeld voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt. Alle mensen met een bijstandsuitkering vallen onder deze wet. Hier leest u wat dit betekent.

Ondersteuning naar werk of participatie?

De gemeente Zoetermeer ondersteunt mensen die er niet zelfstandig in slagen werk te vinden. Dat doet de gemeente samen met andere organisaties in de stad, waaronder het UWV, bedrijven, re-integratiepartners en scholen. De gemeente onderzoekt met u wat uw mogelijkheden zijn om (weer) aan het werk te gaan of te participeren in de samenleving. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te verrichten. Deze ondersteuning is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering! Ook wanneer u géén uitkering ontvangt ondersteunt de gemeente bij het vinden van werk of andere manieren om actief te worden. Interesse? U kunt zich melden bij het Werkplein, dan wordt samen met u bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het Werkplein is gevestigd aan Zuidwaarts 9, Zoetermeer en open van maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 16.30 uur. Bellen kan via 14 079.

Maatwerk bij bijzondere bijstand

In bepaalde gevallen hadden mensen wegens omstandigheden (bijvoorbeeld leeftijd) recht op bijzondere bijstand. Zo’n toeslag werd toegekend als men een aanvraag indiende en voldeed aan de criteria. Aanvragers hoefden niet aan te tonen dat ze daadwerkelijk kosten maakten vanwege die omstandigheden. Dit is veranderd. Alle bijzondere bijstand wordt voortaan individueel beoordeeld. Dat betekent dat altijd wordt gekeken of de kosten daadwerkelijk gemaakt moeten worden. Wilt u bijzondere bijstand aanvragen? Zorg er dan voor dat u de bijzondere bijstand aanvraagt vóórdat u kosten maakt. Zo kan de gemeente beoordelen of de kosten echt noodzakelijk zijn en of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Aanvragen kan (net als nu) via www.zoetermeer.nl.

Financieel advies

Ook mensen die niet in een schuldhulpverleningstraject zitten, kunnen voor een gesprek over financiën terecht bij schuldhulpverlening. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst toeslagen verrekent vanwege een betalingsachterstand. Als de verrekening door de Belastingdienst te groot of de afgesproken regeling niet haalbaar is, kan de gemeente bemiddelen om tot een redelijke afbetaling te komen.

De Participatiewet is bedoeld voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt.

Participatiewet voor mensen met een arbeidsbeperking

Iedereen die (op termijn) wel kan werken, maar daarvoor ondersteuning nodig heeft, valt nu onder de Participatiewet. Er zijn verschillende vormen van ondersteuning mogelijk, zodat werken ook realistisch is. Bijvoorbeeld een aanpassing van de werkplek of een coach. Het is soms ook mogelijk dat een werkgever een subsidie krijgt, zodat er geen belemmering is om iemand met een beperking in dienst te nemen. Aanvragen indienen voor ondersteuning kan via www.werk.nl. Alleen mensen met een arbeidsbeperking die helemaal niet meer kunnen werken, kunnen vanaf 1 januari 2015 nog een beroep doen op de Wajong. Zij kunnen daarvoor een aanvraag indienen op www.uwv.nl.

Uitkering afgestemd op aantal bewoners

Woont u met meerdere personen in dezelfde woning en ontvangt u bijstand? Dan zijn er nieuwe regels. De hoogte van uw uitkering wordt afgestemd op het aantal meerderjarige personen met wie u de woning deelt. Dit gaat op basis van de zogenoemde kostendelersnorm. Hoe meer meerderjarige personen in uw woning wonen, hoe lager uw uitkering kan worden. Voor iedereen die op 31 december 2014 een uitkering ontvangt, is er een overgangsperiode van een halfjaar. Dit betekent dat de wijzigingen op 1 juli 2015 ingaan. Wanneer er voor u iets verandert door de kostendelersnorm, dan heeft u uiterlijk 31 maart 2015 een informatiebrief ontvangen. Daarna volgt een uitnodiging voor een gesprek. In dit gesprek informeert de gemeente u over de veranderingen en de gevolgen voor uw uitkering.

Tegenprestatie

Vanaf 1 januari kan de gemeente mensen die een uitkering ontvangen en geen re-integratietraject volgen, vragen een tegenprestatie te leveren. Doel daarvan is dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt aan de samenleving. Gelukkig zetten al veel mensen zich actief in, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of door activiteiten in de wijk te organiseren. Een tegenprestatie is een activiteit die geen ‘gewone baan’ mag zijn. Denk aan klussen die verenigingen, organisaties en maatschappelijke instellingen aanbieden, zoals koffieschenken in een buurthuis of leesouder worden op een school. Iemand mag een voorstel doen en rekening houden met wat hij of zij in staat is om te doen. Doet iemand al vrijwilligerswerk? Dan kan de vrijwilliger voorstellen aan de gemeente om dat als tegenprestatie te laten gelden. Ook sommige andere activiteiten kunnen aan de eisen van een tegenprestatie voldoen.

MEER INFORMATIE

Uitgebreidere informatie over de Participatiewet vindt u op www.zoetermeer.nl.