Zorg & ondersteuning in Zoetermeer


Veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg:

Minder lang psychische zorg, dichter bij huis

 

Ruim vier op de tien Nederlanders krijgen te maken met psychische problemen. Daarvoor moeten ze passende hulp krijgen. De huisarts speelt sinds 1 januari 2015 een grotere rol bij psychische problemen. Er is minder lang zorg nodig, cliënten krijgen meer regie over hun leven en de omgeving wordt meer betrokken bij de patiënt. Opname in een kliniek is een laatste optie. 

Huisartsen zien erop toe dat de juiste zorg wordt geleverd. Om zorg te krijgen is een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk. De huisarts biedt zelf ook meer geestelijke gezondheidszorg. Licht psychische klachten behandelt de huisarts zelf. Hij werkt daarvoor samen met een praktijkondersteuner (een GGZ-professional). Kan de huisarts of de praktijkondersteuner u onvoldoende behandelen? Dan wordt u voor uw specifieke hulpvraag doorverwezen naar een zorgaanbieder binnen de Basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ.

Lichte en zwaardere psychische zorg

De zorg voor mensen met lichte tot matige psychische aandoeningen valt onder de Basis GGZ. Een behandeling binnen de Basis GGZ kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut of een internetbehandeling (e-health). Bij zwaardere psychische problemen verwijst de huisarts, bedrijfsarts of jeugdarts door naar de gespecialiseerde GGZ. Bijvoorbeeld bij ADHD of een angststoornis.

Behandeling in eigen omgeving

Uit onderzoek blijkt dat mensen met ernstige psychische aandoeningen behandeling in hun eigen omgeving prettig vinden. Deze patiënten moeten daarom vaker dichtbij huis zorg krijgen. Bijvoorbeeld begeleiding door een gespecialiseerde verpleegkundige in een polikliniek. Dit heet ambulante zorg. Vanaf 1 januari 2015 valt langdurig verblijf in een psychiatrische instelling niet meer onder de AWBZ. De eerste drie jaar valt dit onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Daarna valt het verblijf onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en is een Wlz-indicatie nodig.

MEER INFORMATIE

Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl