Deze pagina is een bijdrage van bedrijven uit Tilburg e.o.

Vanuit het hart

_BT Clear

Bij SenseZorg werken professionals die ambulante begeleiding bieden aan personen die extra zorg nodig hebben. Désirée Clijsen werkt nu vier jaar bij het bedrijf en vertelt: “Voor iedereen die via de gemeente een indicatie krijgt gaan wij op zoek naar een passende oplossing van de zorgvraag. Of het nu gaat om iemand met een eetstoornis, of iemand met autisme of PTSS: voor ieder individu is er een passend traject en wij helpen graag.”

SenseZorg Tilburg is er voor iedereen die in staat is zelfstandig te wonen, maar hier nog wel wat hulp bij kan gebruiken. De begeleiders komen langs om bijvoorbeeld te helpen bij het bieden van dagelijkse structuur, om te praten of voor een (ReAttach) therapiesessie. Bovendien zijn bij SenseZorg alle begeleiders NLP en Mbit geschoold, waarmee zij de cliënt oplossingsgericht kunnen coachen. Désirée Clijsen legt uit: “Ik zit al bijna 28 jaar in de zorg en hoe wij hier werken is uniek. Joyce Snijders is de directrice van het bedrijf en laat ons echt onze eigen gang gaan. Vol vertrouwen. Zo ga ik graag naar buiten met mijn cliënten, als het weer en de situatie het toelaat. Al wandelend praten geeft ontzettend veel rust en nieuwe inzichten.”

Fijn team

Na een kennismakingsgesprek wordt de nieuwe cliënt gekoppeld aan een medewerker. Désirée: “En dan wordt er niet gekeken naar wie er op dat moment ruimte in de agenda heeft.

Er wordt gekeken naar bij wie de cliënt het beste past. En dat is precies wat SenseZorg onderscheidt van andere zorgaanbieders.” Ze vervolgt: “Wij werken hier met zijn dertienen, er zijn tien begeleiders. Een klein maar fijn team. En, wat ook bijzonder is: wij werken niet met een wachtlijst. Wordt de vraag groter dan wij nu aankunnen? Dan komt er een personeelslid bij. Zo simpel is het.”

Gegroeid

Erwin Morelissen (29) woont in Tilburg en krijgt hulp via SenseZorg. “Ik krijg wekelijks hulp van begeleider Ilse en zij is echt een toffe meid. Het is heel fijn dat je aan één begeleider wordt gekoppeld en niet steeds iemand anders over de vloer krijgt. Ilse helpt mij om structuur in de week aan te brengen en om mijn negatieve gevoelens de baas te zijn. Dat doet ze op haar eigen manier en dat werkt heel goed. Sinds ik hulp krijg van SenseZorg is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid en vind ik het makkelijker om positief in het leven te staan.”

_BT Clear

Samenwerken voor veiligheid

Als Janice de daklozenkrant las, stond ze altijd versteld van de verhalen. Totdat ze zelf dakloos werd. In de zomer van 2017 werd ze door haar vriend op straat gezet, met 2-jarig kind. Via een omweg kwam ze bij de maatschappelijke opvang Traverse terecht. Door die ervaring helpt ze nu als vrijwilliger vrouwen die dakloos zijn geraakt.

Iedereen wil van betekenis zijn

“Nooit had ik kunnen bevroeden dat dit mij zou overkomen. Dakloosheid stond ver van mijn bed,” vertelt Janice. “Ik woonde zes jaar met mijn vriend in Vlissingen en ben voor hem verhuisd. We hadden een goede baan, kregen een kind en leefden op een roze wolk. Die had een donker randje: hij kon nogal verkwistend zijn. Toen hij een lening af wilde sluiten, had hij mijn handtekening nodig. Dat wilde ik niet. Toen moest ik snel weg en stond ik van de ene op de andere dag op straat.”

Op adem komen

Ze stond niet ingeschreven bij een woningbouwvereniging en had geen geld om een (particuliere) woning te huren. “Mijn leven stond op z’n kop. Ik leefde een nomadenbestaan, sliep bij familie of kennissen, maar soms ook in de auto. Niet wetende waar je die nacht sliep en leuren langs adressen voor een slaapplek, dat maakte ons bijzonder ongelukkig,” herinnert ze zich. Omzwervingen brachten haar bij de crisisopvang van Traverse. Janice: “Ook al was het niet mijn thuis, ik kon hier wel op adem komen. Met een eigen kamer. Ik heb veel gehuild, maar ook veel geslapen.”

Ze verbleef vijf maanden bij Traverse en kreeg in december een huisje aangeboden. Janice vertelt blij: “Ik was blut, doch dolgelukkig. Eindelijk ons eigen stekkie! Met spullen van de kringloop kon ik er een paleisje van maken.”

Van cliënt naar vrijwilliger

Vorig jaar meldde Janice zich opnieuw bij Traverse, nu echter om vrijwilliger te worden. Janice: “Ik wil de vrouwen helpen, die mij toen ook geholpen hebben.” Als vrijwilliger met ervaring biedt ze vrouwen een luisterend oor en maakt hen wegwijs in Tilburg. Zoals Fatima (28): “Tijdens onze wandelingen in het park praten we over mijn problemen. Janice is een dikke vriendin geworden!”

Janice: “Het park, daar liep ik dagen doelloos rond met de buggy, zogenaamd aan het wandelen om de schijn op te houden. En moet je nu eens zien, nu loop ik er als vrijwilliger met ervaring en geef ik advies en steun. Want iedereen wil van betekenis zijn.”

_BT Clear