“Er zit heel veel kracht in de wijken”

Buurtondersteuner Jacoline Pijl aan de slag in de wijk Korvel

Een nieuw gezicht in de wijk: de buurtondersteuner. Jacoline Pijl van ContourdeTwern is er daar één van. Dagelijks is ze in (een deel van) de wijk Korvel te vinden om naar vragen te luisteren, mensen bij elkaar te brengen en verbindingen te leggen. “Soms denk ik: wat mooi! Zit ik hier gewoon te luisteren naar een prachtig verhaal. En dat mag dan onderdeel van mijn werk zijn!”

_BT Clear

Jacoline kwam ruim tien jaar terug naar Tilburg om er pedagogiek te studeren. ‘Samen met een vriend richtte ik tijdens mijn studententijd Serve the City (vrijwilligersbeweging onder studenten, red.) op. Een reden voor mij om te willen werken in het welzijnswerk. Ik werk liever preventief dan probleemgestuurd. Dat laatste was vaker het geval bij mijn studie.” Jacoline werkt nu dan ook al zeven jaar bij ContourdeTwern.

Nieuwe functie

Haar rol als buurtondersteuner is een nieuwe functie binnen Tilburg. De wijk Korvel is voor Jacoline een nieuw gebied. Hiervoor werkte ze in de wijk Jeruzalem. “Ik ondersteun een bepaald deel van de wijk en ben er een paar dagen in de week te vinden. Ik wil de buurt, en de mensen daarin, echt leren kennen. Contacten leggen zonder dat er per se iets aan de hand hoeft te zijn.” Binnen Tilburg heeft Jacoline nog drie collega-buurtondersteuners; in Zorgvlied, Tilburg-Noord (Sibelliushof) en in de B-buurt van de Reeshof. Binnenkort starten er nog twee collega’s.

Rommelmarkt

“Ik kwam uit een wijk die ik goed kende en moest hier echt opnieuw beginnen. Dat vind ik nog altijd spannend. Ik heb goed nagedacht over: hoe doe ik dit dan, hoe leer ik de buurt beter kennen? Ik ben onder andere gestart met het hel pen van een groep bewoners die bezig was een rommelmarkt te organiseren. Naast zorgen over sommige bewoners zie je hier ook zoveel mooie dingen gebeuren.” Zoals het recente voorbeeld van een moeder die veel last had van haar rug. Haar nieuwe buurvrouw nam veel van haar taken op zich; deed boodschappen, bracht de kinderen naar school. “Kleine gebaren die juist superbelangrijk en waardevol zijn.”

Bellenblaasmachine

Ook sloot Jacoline aan bij Debbie, een jongerenwerker van R-Newt die ook werkzaam is in de wijk. “Laatst ontstond het idee voor een kinderactiviteit. Wij hebben met bewoners gepraat en gekeken op welke manieren ze dit voor elkaar konden krijgen. Want ideeën hebben mensen wel, maar soms ontbreekt het gewoonweg aan het lef en de mogelijkheden om dat samen te organiseren.

Een bewoner verzorgde de ranja, een ander zorgde voor de tafels. Vervolgens droeg iemand een tafeltennistafel naar buiten en bleek een ander ook nog een bellenblaasmachine te hebben. Zo werd het écht een feestje van de wijk.”

Heel bijzonder

Jaco line vindt de plek die het sociaal werk inneemt binnen de samenleving bijzonder. “Ons werk valt niet binnen één van de georganiseerde lijnen.” De eerste lijn wordt gevormd door onder andere de huisarts en het maatschappelijk werk; de tweede lijn is de ziekenhuiszorg. Werk in het sociale domein, zoals ContourdeTwern dat doet, wordt nuldelijns zorg genoemd. “Binnen ons werk gaat het om het versterken van de burger, kijken waar verbindingen te maken zijn. We sluiten als sociaal werkers aan bij de leefwereld van mensen. Soms denk ik: wat mooi! Zit ik hier gewoon te luisteren naar een prachtig verhaal. En dat mag dan onderdeel van mijn werk zijn. Bij iemand gaan staan in plaats van vragen of ze zich juist aanpassen aan het systeem.”

_BT Clear

Wat is/doet een buurtondersteuner?

In de basis is een buurtondersteuner een sociaal werker, met de brede opdracht om zowel gemeenschappelijke initiatieven als korte, individuele trajecten met mensen te ondersteunen. Een buurtondersteuner zit in de wijk, kent de buurt en de bewoners kennen hem/haar. Hij/zij is onderdeel van een Dichtbij-team waar naast de buurtondersteuner ook iemand van de woningbouwcoöperatie in zit én een maatschappelijk werker.

De buurtondersteuner is op de hoogte van alle organisaties waar bewoners terecht kunnen. In de basis staat de buurtondersteuner naast de buurtbewoner, luistert naar de wensen en weet wanneer hij/zij moet bijstaan. In eerste instantie activeert de buurtondersteuner het sociale netwerk van de buurtbewoner, organiseert burenhulp. Als dat niet lukt, kan de buurtondersteuner informele hulp inschakelen. Mocht dat nodig zijn, dan is een doorverwijzing naar de Toegang mogelijk.

_BT Clear