Wijkgericht werken

_BT Clear

Naast het ontwikkelen, bevorderen, coördineren en uitvoeren van activiteiten op het gebied van welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening en de uitvoering van zorgtaken in de meest ruime zin van het woord, in het bijzonder maatschappelijk werk, thuishulp, jeugd- en jongerenwerk, opbouwwerk, ouderenwerk, mantelzorg en sociaal cultureel werk, zet Bint zich al ruim drie jaar actief in voor het wijkgericht werken. Kenmerkend voor het wijkgericht werken is, dat wijkbewoners worden betrokken bij het verbeteren van de leefbaarheid van de eigen wijk. Sterker nog, wijkbewoners worden eigenaar van hun eigen ideeën, wensen en behoeften voor de wijk. Bint werkt hierbij als aanjager, ondersteuner, facilitator, adviseur, motivator en maakt gebruik van haar netwerk om de bewoners in staat te stellen daar zelf vorm aan te geven. Wanneer wijkbewoners in staat worden gesteld om zelf vorm te geven aan hun ideeën, wensen en behoeften, daar zelfbepalend in zijn en zelf verantwoordelijkheid voor dragen wordt er een duurzaam en vruchtbaar voedingsbodem gecreëerd, van waaruit vele verbindende initiatieven ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is het WijkPlein in Gestel Oost.

WijkPlein

In februari 2014 werd de eerste wijkavond georganiseerd in Kindcentrum De Ellips. Een 60-tal wijkbewoners dachten mee over de verbetering van de leefbaarheid in hun wijk. Vanuit alle prachtige ideeën en wensen, stond één ding centraal; ontmoeting. Wijkbewoners wilden elkaar vooral ontmoeten. Doordat de oude basisschool “De Touwladder” leeg stond, kon men daar gebruik maken van een klaslokaal. Daar ontstonden de eerste ontmoetingen en bijeenkomsten. Vanuit dit schoollokaal zijn inmiddels veel initiatieven ontstaan. Onder leiding van het platform van Wijkplein en ondersteunt door Bint is er een inloop ontstaan, een wijkpreventieteam, buurtmoestuin, handwerkclubje, Repaircafe, verkeersgroep, Dorpstafel, speelgoed- en kledingbeurs en een kledingbank. Allemaal uitgevoerd door vrijwillige wijkbewoners. Wat alle betrokken wijkbewoners kenmerkt is het feit, dat ze razend enthousiast zijn en zich betrokken voelen. En vooral: er is weer binding tussen wijkbewoners in de wijk! Want daar gaat het uiteindelijk om.

Andere kernen en wijken

Inmiddels vonden er ook wijkavonden plaats in Den Dungen, Gemonde en Gestel West. In Den Dungen is er een Dorpstafel opgezet. In Gemonde een vervoersdienst en Dorpstafel. Wat Bint opvalt is dat er in de wijken ontzettend veel ideeën maar ook talent en aanbod aanwezig is. Wat Bint doet, is het aanboren van deze verborgen ideeën, talenten en aanbod, ze bij elkaar brengen en begeleiden, om ze vervolgens weer los te laten.

Overheidsparticipatie

De gemeente Sint-Michielsgestel wil een ‘faciliterende gemeente’ worden. Het sleutelwoord daarbij is overheidsparticipatie. Waar bij burgerparticipatie de overheid met plannen komt waar inwoners aan kunnen deelnemen, is het bij overheidsparticipatie precies andersom. Het initiatief komt vanuit inwoners en zij voeren, ondersteund door de overheid, hun idee zelf uit. De behoeften en wensen van inwoners staan centraal bij overheidsparticipatie. De gemeente sluit zo goed mogelijk aan bij wat er in de samenleving speelt en maakt zoveel mogelijk ruimte voor bewonersinitiatieven. Daarbij kan het gaan om zowel ideeën die zich richten op de fysieke leefomgeving als op sociaal gebied. Een formelere vorm van overheidsparticipatie is het burgerinitiatief.

Verbindingen leggen

Overheidsparticipatie vraagt om een verandering van de gemeentelijke organisatie. Om de juiste manier van werken te ontdekken zijn nieuwe vormen van samenwerking, communicatie, beleidsvorming, besluitvorming en financiering nodig.
De wijkmakelaars leggen de verbinding tussen de gemeente en de inwoners en tussen inwoners onderling. Ze zijn vaak ‘buiten’ en zichtbaar voor iedereen in de wijken. Wat ze ‘buiten’ horen en zien, nemen ze mee terug naar ‘binnen’, zodat de gemeente kan aansluiten en ondersteunen.

Heeft u ideeën en/of wensen voor uw straat, buurt of wijk?

Vanaf 2016 werkt de gemeente Sint-Michielsgestel met twee wijkmakelaars: Helma Smolders en Anja Leerintveld. Zij horen graag wat er in de gemeente speelt en leeft, welke initiatieven en ideeën er zijn en wat wordt verwacht of gewenst van de gemeente.

Heeft u een idee of initiatief dat u aan de wijkmakelaar wil voorleggen? Neem contact met ze op!

Voor Sint-Michielsgestel en Gemonde:
Anja Leerintveld
E: [email protected]
T: 073 553 11 71 of 06 – 105 550 70
Voor Berlicum, Den Dungen en Middelrode:
Helma Smolders
E: [email protected]
T: 073 553 11 29 of 06 516 934 97

De wijkmakelaars werken nauw samen met de opbouwwerkers van BINT. U kunt ook contact opnemen met BINT via: [email protected]

_BT Clear

_BT Clear