Wethouders Van den Dungen en Mathijssen:

Inwoner centraal en vrijwilliger op een voetstuk

Voor zorg en ondersteuning dichtbij werken we samen. Mét onze vrijwilligers zetten we de schouders eronder en natuurlijk in afstemming met cliënten, welzijnsorganisaties, maatschappelijke organisaties en het (vrijwillige) netwerk. We trekken op met iedereen die dat (tijdelijk) even nodig heeft en bundelen onze krachten. Het liefst in een vroeg stadium. We hebben in de afgelopen tijd mooie initiatieven omarmd, ondersteund en soms ook mee uitgevoerd. Vrijwilligers en professionals zijn hierbij altijd de drijvende krachten. We zijn er trots op dat we elkaar op deze manier vooruit helpen en hopen nog veel meer ideeën tegemoet te zien.

_BT Clear

“Het digitale vrijwilligerspunt www.vwpunt.nl is een mooi voorbeeld van een krachtenbundeling”, aldus wethouder Van den Dungen. Een digitaal ‘matching’ instrument om vrijwilligers te zoeken of om zich juist aan te melden als vrijwilliger. Naast de digitale weg is er ook altijd nog de fysieke dorpstafel in de gemeenschapshuizen. Aan de dorpstafel worden inwoners met een hulpvraag geholpen. Het gaat om uitwisseling van klussen en diensten.

De Participatiewet zorgt ervoor dat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar werk. Via de werkmakelaar (zie ook pagina 4), komen werkgevers in aanraking met mensen die via deze wet en met tussenkomst van de gemeente een baan zoeken. Wethouder Mathijssen vertelt dat het aantal uitkeringsgerechtigden door inzet van deze werkmakelaar en welwillende ondernemers flink is gedaald. “We hebben meer mensen naar werk kunnen begeleiden en zetten deze ingeslagen werkwijze dan ook voort, samen met werkzoekenden, werkgevers en de WSD.”

Voorheen deed Optimisd de dienstverlening op het gebied van uitkeringen, bijzondere bijstand en schulden voor de gemeente Sint-Michielsgestel. Vanaf 1 januari 2017 kunnen inwoners bij de gemeente terecht voor deze dienstverlening.

De huishoudelijke hulp wordt aangevuld met signalering/preventie en twee maal per jaar de “grote schoonmaak”. De eigen bijdragen zijn op een aantal onderdelen verlaagd, zoals voor PGB-houders of voor mensen die een hoge eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp betaalden. Van den Dungen: “Daarnaast prijs ik ons gelukkig dat we als regio en zorginstellingen in de afgelopen twee jaar de transitie van jeugdhulp en Wmo-begeleiding goed met elkaar hebben weten te organiseren. De komende jaren komt het aan op vernieuwing, met name door meer inzet op preventie en hulp dichtbij.”

Wethouder Alexander van den Dungen: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente er toe doet en volwaardig, zonder drempels mee kan doen. Dat geldt ook als je een fysieke beperking hebt of psychisch kwetsbaar bent.” Om dit te realiseren is de inzet van alle organisaties, bedrijven, instellingen, verenigingen en inwoners in onze gemeente nodig. Daarvoor is het belangrijk een gezamenlijk beeld van de toekomst te hebben. Wat wordt verstaan onder ‘volwaardig meedoen’ en hoe zorgen we ervoor dat iedereen dat doet en kan? In oktober hebben wij samen met 50 mensen van verschillende organisaties, bedrijven en instellingen gesproken om een gezamenlijk streefbeeld te schetsen. Op dit moment wordt dat vertaald in een uitvoeringsagenda en actieplannen. Wethouder van den Dungen: “Dit is niet iets waar we als gemeentelijke organisatie voor aan de lat staan, maar als gemeenschap. We doen het echt samen en geven de ruimte aan alle deelnemers om hun ideeën en visie in te brengen.”

_BT Clear

Alexander van den Dungen (links) Ed Mathijssen (rechts)

_BT Clear

_BT Clear