Onze jeugd!

De jeugd heeft de toekomst. Daarom zorgt de gemeente, met professionals en samenwerkingsverbanden in de regio, dat jeugdhulp goed aansluit bij de behoeften van ouders en kinderen. Opgroeien en opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Veel problemen kunt u zelf binnen het gezin oplossen, maar soms heeft u behoefte aan hulp van buitenaf. In dat geval kunt u als jeugdige of als ouders/verzorgers een beroep doen op de jeugdhulp binnen uw gemeente.

_BT Clear

Jeugdhulp: wat houdt het in?

Alle kinderen moeten veilig en gezond kunnen opgroeien. Ouders en verzorgers spelen daarbij natuurlijk de belangrijkste rol. Maar kinderen en hun ouders die (tijdelijk) extra ondersteuning nodig hebben, kunnen ook op de gemeente rekenen. Want op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan en zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Jeugdhulp is er voor jeugdigen tot 18 jaar. Het Basisteam Jeugd en Gezin regelt de toegang tot de jeugdhulp. Jongeren van 18 tot 23 jaar kunnen met ondersteuningsvragen ook terecht bij het BJG. Wij zijn verantwoordelijk voor:

  • jeugd- en opvoedhulp
  • geestelijke gezondheidszorg (Jeugd-GGZ)
  • zorg voor kinderen met een lichte verstandelijke beperking
  • jeugdbescherming
  • jeugdreclassering
  • aanpak van kindermishandeling

BJG: Basisteam Jeugd en Gezin

Het Basisteam Jeugd en Gezin (BJG) is één team van jeugdprofessionals. Het BJG kan u verder helpen als u één of meerdere hulpvragen heeft. De belangrijkste taken van het BJG zijn het samen met u bespreken van uw vragen. Waar heeft u hulp voor nodig? En welke oplossingen zijn er mogelijk? Het bieden van (basis)hulp is één van de mogelijkheden. Indien nodig wordt er toegang verleend tot jeugdhulp. Het BJG volgt een zorgvuldige procedure voor het gehele hulptraject. Vanaf de melding van de hulpvraag tot de uitvoering van de jeugdhulp

BJG Sint-Michielsgestel

073-5531677
[email protected]
Bereikbaarheid: op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur

Wanneer neemt u contact op met het BJG?

  • Als u met een professional wilt sparren over ondersteuning of aanpak.
  • Als u vermoedt dat er individuele jeugdhulp nodig is.
  • Als er in een gezin meervoudige problemen zijn.
  • Als je zelf als jeugdige een vraag hebt aan het BJG, kun je ook contact opnemen. Het is belangrijk om het BJG in een vroeg stadium erbij te betrekken. Hoe eerder dit gebeurt, hoe lichter de ondersteuning kan zijn.

Vroege signalering

Het vroeg signaleren van problemen bij de jeugd is belangrijk. De huidige werkwijze zorgt ervoor dat snel verbanden kunnen worden gelegd tussen bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en werk en inkomen. Professionals spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening, bijvoorbeeld binnen het Basis Team Jeugd. Wanneer een breed beeld ontstaat van het volledige gezin dan is ondersteuning op maat mogelijk. Oplossingen kunnen al vroeg worden aangeboden om erger te voorkomen.

Preventie voor Jeugd

Het BasisTeam Jeugd en Gezin werkt nauw samen met onder andere de GGD, MEE en Integrale Vroeghulp, voorschoolse voorzieningen, onderwijs, HALT, welzijnsinstellingen, buurtsport en jongerenwerk en leerplicht. Ons gemeenschappelijke doel is om uw vragen over kinderen en jongeren én de vragen van henzelf, goed, dicht bij huis en vlot te kunnen beantwoorden én de juiste hulp te bieden.
Heeft u vragen of ideeën over (verbetering van) preventie, neem graag contact op met de coördinator preventie van het Basisteam Jeugd en Gezin, via het mailadres van het BJG of via telefoonnummer 06 - 31039148.

BINT Jongerenwerk ondersteunt kinderen en jongeren door hun talenten te benadrukken en waar nodig hen te ondersteunen en te leiden naar de juiste hulpverlening. De jongerenwerkers werken zowel vanuit accommodaties als ambulant. In de kernen Sint-Michielsgestel en Den Dungen is er een eigen accommodatie van waaruit jongeren worden ondersteund bij het ontwikkelen en uitvoeren van allerlei activiteiten. In Berlicum en Middelrode wordt samen met Den Durpsherd en de Moerkoal gewerkt om jongeren een eigen plek te geven.

Edwin Voets
Kern: Gestel, Gemonde

Remco Aertse
Kern: Den Dungen, Berlicum/Middelrode

Buurtsportwerk

De buurtsportcoaches ondersteunen, faciliteren en begeleiden sport en beweegactiviteiten binnen de gemeente Sint-Michielsgestel voor volwassenen, ouderen, basisschoolkinderen, jongeren, mensen met een lichamelijke of psychische beperking, jongvolwassenen en nieuwkomers. De buurtsportcoaches zijn er voor iedereen met een sportvraag.

Bas Bouwens
Kern: Berlicum/Middelrode

Sabine van der Wal
Kern: Sint-Michielsgestel en Gemonde

Sinds 1 oktober jl. werkt Joost Cuijpers voor Bint welzijn & ondersteuning. Hij gaat aan de slag als buurtsportcoach en zal zich vooral richting op de dorpskern Den Dungen. Het is Joost zijn doel om te zorgen dat in principe iedere inwoner van Sint-Michielsgestel ervaart hoe het is om te sporten en te bewegen en om mensen de positieve effecten van sporten en bewegen te laten ervaren. Wij wensen Joost veel succes!

Joost Cuijpers
Kern: Den Dungen

 

Een passende onderwijsplek voor ieder kind

De gemeente ondersteunt schoolbesturen bij het bieden van Passend Onderwijs en basisondersteuning. Wanneer extra ondersteuning nodig is dan zoekt de school samen met ouders naar een passende plek. Binnen de regio wordt gebruik gemaakt van samenwerkingsverband de Meierij om met inzet van gezamenlijke kennis complete plannen aan te bieden voor leerlingen. Voor meer informatie kunt u kijken www.passendonderwijs.nl en via de website van de gemeente. Zoek op ‘passend onderwijs’.

Peuterarrangementen

Vanaf het schooljaar 2015/2016 is het peuterspeelzaalwerk in onze gemeente ondergebracht bij de kinderopvangorganisaties. De overheid wil dat het peuterspeelzaalwerk binnen de kinderopvang georganiseerd wordt. Het doel is om kinderen van 0 tot en met 12 jaar één doorgaande ontwikkelingslijn aan te bieden. Hierdoor wordt de overgang van kinderopvang naar de basisschool makkelijker en informatieuitwisseling -en overdracht.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben is er een VVE-aanbod op alle kinderopvanglocaties. Stichting VES geeft in opdracht van de gemeente, uitvoering aan voor-en vroegschoolse educatie (VVE). De stichting bepaalt binnen wettelijke kaders de doelgroep en heeft als taak het registreren en coördineren van de gemeentelijke subsidieverstrekking voor peuterarrangementen en VVE.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Vanaf 1 januari 2016 is de ouderbijdrage voor peuterarrangementen in onze gemeente inkomensafhankelijk. De gemeentelijke toeslag geldt alleen als ouders niet in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag die door de Belastingdienst wordt verstrekt. Stichting VES voert vanaf 1 januari 2016 de gemeentelijke regeling uit. Voor meer informatie kunt u kijken op www.stichtingves.nl.

_BT Clear

_BT Clear