Korte terug- én vooruitblik!

We kijken graag met u terug hoe onze cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers én professionals de dienstverlening hebben ervaren. Voor wat betreft de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet zijn onderzoeken uitgevoerd. De toegang tot specialistische jeugdhulp wordt verleend door het Basisteam Jeugd en Gezin en de toegang tot specialistische hulp voor de Wmo wordt verleend door Loket Wegwijs.

_BT Clear

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Vanaf 2016 voeren we een jaarlijks onderzoek uit onder Wmo cliënten. Via de Wmo krijgen inwoners bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of begeleiding en dagbesteding. De onderzoeksvragen gingen over de thema’s: maatwerk, kwaliteit, snelheid, waar zij terecht kunnen met vragen en de mate waarin rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften. Cliënten zijn op alle onderdelen in meerderheid tevreden. We horen terug dat er goed geluisterd wordt en dat er de tijd genomen wordt. De cliënt voelt zich serieus genomen en is tevreden over de klantvriendelijkheid. Aandachtspunt blijft communicatie over de voorzieningen. De informatie mag duidelijker.

Cliëntervaringsonderzoek Jeugd

Aan ouders/verzorgers en jongeren die één of meerdere vormen van jeugdhulp ontvangen is gevraagd om een vragenlijst in te vullen. In Sint-Michielsgestel krijgt het Basisteam Jeugd en Gezin een 7,6 als rapportcijfer volgens negen ouders/verzorgers. Ontvangt iemand in uw gezin jeugdhulp? Doe dan ieder jaar mee aan het cliëntervaringsonderzoek Jeugd!

Eind 2016 zijn er folders voor ouders/verzorgers en jongeren ontwikkeld. Eén folder gaat over de taken van het Basisteam Jeugd en Gezin. De tweede folder gaat over het inzetten van Jeugdhulp om het proces en de verwachtingen beter toe te lichten. U kunt deze folders vinden op onze website van de gemeente.

Betrokkenheid

Recent onderzoek laat zien dat de betrokkenheid van Brabanders bij de samenleving nog steeds heel groot is. Ook in onze gemeente is de betrokkenheid groot en doen veel mensen vrijwilligerswerk. Het is fijn om te merken dat er steeds weer nieuwe plannen gemaakt worden, in kleinere lokale initiatieven en soms ook in dorp overstijgende projecten. Het is goed om te zien hoe mensen zelf plannen bedenken, de handen ineen slaan, er voor elkaar zijn en samen mooie activiteiten organiseren.

Jonge mantelzorgers

Kinderen en jongeren die opgroeien met bijvoorbeeld een zieke ouder of een broer of zus met een beperking, noemen we jonge mantelzorgers. De zorgsituatie kan van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind en leiden tot overbelasting en psychische problemen. De komende tijd wil gemeente Sint-Michielsgestel aandacht besteden aan dit onderwerp. Jonge mantelzorgers praten vaak niet over hun zorgen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 11% een moeder, vader , broer of zus heeft die chronisch ziek of gehandicapt is. Het feit dat veel mensen aangeven geen jongere te kennen in deze situatie toont de verborgenheid van het probleem aan. Is er bij u thuis iemand langdurig ziek of gehandicapt en moet u daarom thuis vaak meehelpen? Dan bent u een jonge mantelzorger, want in al deze situaties groeit u op met iemand die zorg nodig heeft. Geef aan wanneer het teveel is, misschien kunnen mensen in je omgeving sommige taken van u overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Bij Bint kunt u terecht met vragen over uw situatie. Bel voor meer info naar 073 551 54 32 of mail naar [email protected].

_BT Clear

Colofon

Uitgave van
Gemeente Sint-Michielsgestel
I: www.sint-michielsgestel.nl
T: (073) 553 11 11
E: [email protected]

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Sint-Michielsgestel

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

November 2017

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

_BT Clear